Ministar jedno, poljoprivrednici traže odluku

"Država koja nema pšenicu nalazi se u problemu...", smatraju poljoprivrednici

Republika Srpska 14.06.2023 | 14:54
Ministar jedno, poljoprivrednici traže odluku

Nakon sastanka predstavnika poljoprivrednih proizvođača, pekarske industrije i nadležnih tijela u Vladi Republike Srpske, saopšteno je da još uvijek nije moguće formirati otkupnu cijenu pšenice, kao i da će ovogodišnja sjetva biti lošije kvalitete. 

"Mi jednostavno ne možemo uticati na cijenu pšenice kao berzanske robe. O tome odlučuju veliki proizvođači. Nalazimo se u složenoj godini. Imamo veliki agrarni budžet i podržaćemo proizvođače. Prije žetve ćemo imati još jedan sastanak na kome ćemo moći preciznije definisati cijenu, ali sada to još uvijek nije moguće“, izjavio je Savo Minić, ministar šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede Republike Srpske. 

Poljoprivredni proizvođači kažu da zbog vremenskih uslova i velike količine padavina, ovogodišnja sjetva neće imati zavidan nivo prinosa i kvalitete, što znači da će veći procenat pšenice nego uobičajeno biti namijenjen za stočnu hranu, a ne ljudsku ishranu. Slabiji prinosi, objašnjavaju poljoprivrednici, posebno će doći do izražaja u ravničarskim krajevima, gdje se voda dugo zadržavala u zemljištu.

“Na današnjem sastanku smo pokušali da pronađemo rješenje za ovu tešku situaciju. Vidimo da se sve svodi na to da će cijenu platiti proizvođači. Imali smo najskuplju sjetvu pšenice do sada, cijena goriva je bila do 3 KM, azotnih đubriva i do 200 KM, rekao je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja sela Semberije i Majevice. 

Boško Radić, predsjednik Udruženja sela Semberije, javnost je podsjetio na vrijeme kada su građani panično kupovali velike količine brašna, iz straha da ga sutradan više neće biti na policama marketa. 

“Prošle godine smo bili u situaciji da smo mogli ostati bez pšenice. Država koja nema pšenicu, a desi se neki veći poremećaj, kao što je to bila pandemija virusa “korona”, nalazi se u problemu” smatra Radić. 

Proizvođači su komentarisali i prodajnu cijenu hljeba i pekarskih proizvoda, koja je daleko veća od cijene pšenice i po mišljenju poljoprivrednika, nije realna. 

(BN) 

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Šumarstvo rs

14.06.2023 15:05

Ministre hoćeš li konačno krenuti u smjenu direktora gubitaša??

ODGOVORITE
Name

Re

14.06.2023 22:16

Jel bio Saša Trivić na sastanku. Pekari se enormno bogate, a proizvođači na gubitku.

Name

Zabrinuti radnik šuma rs

14.06.2023 16:07

Ministre hoćeš natjerati šume rs da plate doprinose za zdravstvo dase možemo liječiti.

ODGOVORITE
Name

Ministe

14.06.2023 18:34

kada ćeš rastjerati ona kvazi udruženja koji se bave politikom a ne poljoprivredom i njihove kolovođe!

ODGOVORITE
Name

Re

15.06.2023 08:51

Mislis na lovacka udruzenja?

Name

Pa da

14.06.2023 21:34

I ovog treba uhapsiti

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

15.06.2023 08:35

Ovaj nije sposoban za lov i ribolov a kamo li za poljoprivredu