Трамп стигао у суд гдје ће се суочити са оптужбама

Бивши амерички председник Доналд Трамп стигао је данас у суд у Мајамију, где би требало да се суочи са федералним оптужбама да је незаконито задржао поверљива документа о националној безбедности након што је напустио Белу кућу и да је лагао званичнике који су покушали да преузму та документа.

Свијет 13.06.2023 | 20:41
Трамп стигао у суд гдје ће се суочити са оптужбама

Како преноси Ројтерс, очекује се да Трампу буду узети отисци прстију и да се изјасни о кривици на претресу.

Рочиште ће бити затворено за медије. Трамп ће бити изведен пред суд пет дана након што га је федерална велика порота у Мајамију оптужила за 37 кривичних дела, међу којима је 31 тачка за "намерно задржавање" повјерљивих докумената о националној одбрани, чиме је прекршио Закон о шпијунажи.

Против Трамповог сарадника Волта Науте такође је подигнута оптужница због опструисања владиних напора да преузме документа. Трамп, који тврди да је невин, први је бивши председник против којег је подигнута федерална оптужница.

Америчке федералне власти појачале су мере обезбеђења око зграде суда, где су се окупиле десетине Трампових присталица које су поздравиле колону аутомобила у којој се налазио бивши председник, додаје Глас Америке.

"Мајами за Трампа" и "Латиноси за Трампа", узвикивале су његове присталице, које су махале америчким заставама и носиле качкете са натписима: "Учините Америку поново великом" када се колона зауставила испред суднице. Ово је други пут за два месеца да је Трамп оптужен за кривична дела. Против бившег председника је у Њујорку подигнута оптужница у вези са исплаћивањем новца једној порно глумици, током председничке кампање 2016. године, како би ћутала о наводној афери.

Случај је додељен судији Ајлин Кенон, коју је Трамп именовао и која је оштро критикована због пресуда у корист бившег председника, у прошлогодишњем случају. Кенон је на кратко спречила федералне истражитеље да испитују документа пронађена на Трамповом имању Мар-а-Лаго прошлог августа, и именовала специјалног правног саветника да их прегледа.

Апелациони суд је касније укинуо њену пресуду, наводећи да она није имала овлашчења да је доноси.

Оптужбе против Трампа резултат су истраге која је почела након што је бивши председник наводно спречавао Национални архив да преузме документа која су однета из Беле куће и пребачена у Мар-а-Лаго.

(Тањуг)  Фото:  Епа/ГЕЕРТ ВАНДЕН WИЈНГАЕРТ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мирослав

14.06.2023 10:09

Да им не полупа лонцице, треба га стрпати у затвор, па се бас труде. Ко би рекао, да и они наместају изборе? Трампа морају спрецити, да би им успело сенилног деду оставити на власти. До сада смо посматрами како крсе људска права, е сад им лепо треба послати изасланике, да надзиру њихово понасање.

ОДГОВОРИТЕ