Tramp stigao u sud gdje će se suočiti sa optužbama

Bivši američki predsednik Donald Tramp stigao je danas u sud u Majamiju, gde bi trebalo da se suoči sa federalnim optužbama da je nezakonito zadržao poverljiva dokumenta o nacionalnoj bezbednosti nakon što je napustio Belu kuću i da je lagao zvaničnike koji su pokušali da preuzmu ta dokumenta.

Svijet 13.06.2023 | 20:41
Tramp stigao u sud gdje će se suočiti sa optužbama

Kako prenosi Rojters, očekuje se da Trampu budu uzeti otisci prstiju i da se izjasni o krivici na pretresu.

Ročište će biti zatvoreno za medije. Tramp će biti izveden pred sud pet dana nakon što ga je federalna velika porota u Majamiju optužila za 37 krivičnih dela, među kojima je 31 tačka za "namerno zadržavanje" povjerljivih dokumenata o nacionalnoj odbrani, čime je prekršio Zakon o špijunaži.

Protiv Trampovog saradnika Volta Naute takođe je podignuta optužnica zbog opstruisanja vladinih napora da preuzme dokumenta. Tramp, koji tvrdi da je nevin, prvi je bivši predsednik protiv kojeg je podignuta federalna optužnica.

Američke federalne vlasti pojačale su mere obezbeđenja oko zgrade suda, gde su se okupile desetine Trampovih pristalica koje su pozdravile kolonu automobila u kojoj se nalazio bivši predsednik, dodaje Glas Amerike.

"Majami za Trampa" i "Latinosi za Trampa", uzvikivale su njegove pristalice, koje su mahale američkim zastavama i nosile kačkete sa natpisima: "Učinite Ameriku ponovo velikom" kada se kolona zaustavila ispred sudnice. Ovo je drugi put za dva meseca da je Tramp optužen za krivična dela. Protiv bivšeg predsednika je u Njujorku podignuta optužnica u vezi sa isplaćivanjem novca jednoj porno glumici, tokom predsedničke kampanje 2016. godine, kako bi ćutala o navodnoj aferi.

Slučaj je dodeljen sudiji Ajlin Kenon, koju je Tramp imenovao i koja je oštro kritikovana zbog presuda u korist bivšeg predsednika, u prošlogodišnjem slučaju. Kenon je na kratko sprečila federalne istražitelje da ispituju dokumenta pronađena na Trampovom imanju Mar-a-Lago prošlog avgusta, i imenovala specijalnog pravnog savetnika da ih pregleda.

Apelacioni sud je kasnije ukinuo njenu presudu, navodeći da ona nije imala ovlaščenja da je donosi.

Optužbe protiv Trampa rezultat su istrage koja je počela nakon što je bivši predsednik navodno sprečavao Nacionalni arhiv da preuzme dokumenta koja su odneta iz Bele kuće i prebačena u Mar-a-Lago.

(Tanjug)  Foto:  Epa/GEERT VANDEN WIJNGAERT

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Miroslav

14.06.2023 10:09

Da im ne polupa loncice, treba ga strpati u zatvor, pa se bas trude. Ko bi rekao, da i oni namestaju izbore? Trampa moraju spreciti, da bi im uspelo senilnog dedu ostaviti na vlasti. Do sada smo posmatrami kako krse ljudska prava, e sad im lepo treba poslati izaslanike, da nadziru njihovo ponasanje.

ODGOVORITE