САД се спрема послати Украјини муницију са осиромашеним уранијумом?

Администрација САД-а на челу с предсједником Џо Бајденом (Јое Биден) ће највјероватније снабдијети Украјину с муницијом са осиромашеним уранијумом, након вишеседмичне интерне дебате о томе како опремити тенкове Абрамс које Вашингтон шаље Кијеву, тврде званичници САД.

Свијет 13.06.2023 | 15:48
САД се спрема послати Украјини муницију са осиромашеним уранијумом?

Један неименовани високи званичник администрације рекао је за Wалл Стреет Јоурнал да изгледа да нема већих препрека за одобрење ове муниције.

Веома ефикасни

Пентагон је захтевао да тенкови Абрамс које САД шаљу Украјини буду наоружани муницијом с осиромашеним уранијумом које редовно користи америчка војска и који су веома ефикасни против руских тенкова. Испаљен великом брзином, овај пројектил је у стању да пробије предњи оклоп руског тенка са удаљености, додаје се.

- Пројектил погађа као теретни воз. Веома је дуг и густ. Дакле, с великом кинетичком енергијом удара одређену тачку непријатељског оклопног возила - рекао је Скот Бостон, војни аналитичар Ренд корпорације и бивши припадник артиљерије.

О овом приједлогу се расправљало у Бијелој куц́и чији су неки званичници изразили забринутост да би слање ове муниције могло да изложи Вашингтон критикама да пружа оружје које може да носи ризик по здравље и животну средину.

Разматрања о тенковским гранатама, о којима раније није било говора, услиједила су у тренутку када Украјина води велику контраофанзиву са циљем да поврати територију од руских снага. Предсједник Володимир Зеленски (Володyмyр Зеленскy) у суботу је наговијестио да је та дуго очекивана операција почела.

Циљ САД

Највиши званичници Бајденове администрације кажу да је циљ САД да омогуц́е Украјини да оствари што је могуц́е вец́и напредак на војном пољу, да Кијев стави у јаку преговарачку позицију за случај да дође до преговора.

Међутим, како се наводи, унутар Бајденове администрације је било неслагања око тога како најбоље подржати украјинске снаге, укључујуц́и и питање да ли Вашингтон треба да испоручује касетну муницију.

Политичка подршка Украјини на Капитол Хилу и даље је јака, али неки конгресмени кажу да би она могла да слаби ако контраофанзива Кијева не успје и да би Бијела куц́а требало да испуни тренутне захтјеве Украјине за оружјем.

САД ће до јесени испоручити Кијеву тенкове Абрамс

Прича о овој муницији почела је у јануару када је Бијела куц́а пристала да Украјини обезбиједи 31 тенк типа Абрамс као дио ширег аранжмана по коме би Берлин и друге европске пријестолнице пристале да пошаљу тенкове њемачке производње Леопард 2.

САД су на почетку планирале да купе нове тенкове Абрамс М1А2. Али да би скратили вријеме испоруке, администрација је одлучила да унаприједи те тенкове које америчка војска већ има у свом арсеналу и да их пошаље Украјини.

Украјински војници тренутно се обучавају у Њемачкој о томе како да рукују и одржавају тенкове Абрамс за које Пентагон тврди да ће бити испоручени до јесени, пише WСЈ.

То је отворило питање како наоружати тенкове. Док су САД разматрале своје опције, Британија је Украјини испоручила тенкове Челенџер, заједно са оклопним гранатама са осиромашеним уранијумом.

Осиромашени уранијум је нуспроизвод процеса обогац́ивања уранијума, али он не ствара нуклеарну реакцију. Програм Уједињених нација за животну средину је у прошлогодишњем извјештају рекао да "хемијска токсичност” метала представља највец́у потенцијалну опасност и да "може изазвати иритацију коже, отказивање бубрега и повец́ати ризик од настанка рака”.

Руски предсједник Владимир Путин је ипак оптужио Велику Британију за ширење "оружја са нуклеарном компонентом“, на шта је Лондон одговорио тврдећи да Москва шири дезинформације.

Забринутост Москве

Џон Кирби (Јохн Кирбy) координатор Вијећа за националну сигурност за стратешке комуникације, рекао је у марту да је руски аргумент нетачан и да је главна забринутост Москве повец́ана пријетња њеним тенковима.

- Ова врста муниције је прилично уобичајена - рекао је он, додајуц́и да студије показују да то није ријеч о радиоактивној пријетњи. Али у то вријеме САД нису пружале Украјини никакву муницију с осиромашеним уранијумом.

Још се разматра слање касетне муниције

Бијела куц́а још увијек разматра да ли да обезбиједи друго оружје за Украјину, укључујуц́и и касетну муницију, коју је Кијев затражио.

Неки званичници Пентагона се залажу за обезбјеђивање касетне муниције, познате као побољшана конвенционална муниција двоструке намјене, украјинским снагама како би им се помогло да се супротставе руским снагама.

Главни командант НАТО, генерал Кристофер Каволи, рекао је Конгресу да би такво оружје могло бити "веома ефикасно“ против концентрације руских трупа и опреме.

Званичници Вијећа за националну сигурност и Стате департмента су се опирали идеји слања касетне муниције. Активисти за људска права и неке савезничке државе такођер су изразиле забринутост да би неексплодирана убојита средства могла довести до цивилних жртава дуго након завршетка сукоба у Украјини.

Украјинци такођер настављају да врше притисак на САД тражећи ракете дугог домета америчке производње познате као АТАЦМС. Док је предсједник Бајден у мају рекао да је та опција "још увијек у игри“, амерички званичници кажу да такав корак није нужан.

Али сада се очекује да се пошаљу гранате са осиромашеним уранијумом.

- Чини се да тенковске борбе нису уобичајене у овом рату. Али у мјери у којој се то догоди, вољели бисмо да Украјинци у томе побједе - закључио је Бостон.

(Аваз)   Фото:АП

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Небојса

13.06.2023 15:54

Сретна је она дрзава коју америка не помазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Писи пропало

13.06.2023 18:39

Како је не помажу.... Помажу је да је што прије нестане

Name

Мргуд

13.06.2023 18:40

Кадце да поцне вец једном тај нуклеарни рат.ста се цека.

Name

Све, све али Русију НЕ!

13.06.2023 19:53

Wхат, не да се па да си пита?

Name

Ре Мргуд

13.06.2023 23:03

Што прије однеси главу на "сервис" ако је уопште могуће нешто поправити.

Name

јааааа

13.06.2023 16:03

Ту вам је и крај кад пошаљете,Русија нуклеарно оружије поставља у Бјелорусији,готови сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан.

13.06.2023 16:10

Бицете на крају сви унистени полетице вам на хиљаде ракета са бојевим главама по овропи, очень будет хорошо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

13.06.2023 16:34

Резиме, WW ИИИ је почео прошле године али незванично, сада у љето 2023. почиње WW ИИИ и званично! Нама свима из БиХ је да гледамо своја посла, да нас бар једном у нашој заједничкој повијести на овим просторима неко зло заобиђе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.06.2023 18:41

Ма нема од тога рата ниста. Не страси ове мање информисане људе.

Name

Демос кратос

13.06.2023 20:59

Рео75 Почео је 24.2. прошле године. Са тим пријети већ дуго и своје пријетње је остварио. Ко је оно почео ww2, Хитлер и Стаљин. Овај сад Путин. И ви га толико хвалите? На, ја интелигенција вам је на врло ниском нивоу, свима вама путинистима.

Name

претња

13.06.2023 16:39

Је огромна не само да це рат да ескалира вец уопстено за цовјецанство јер на овај нацин Нато пакт даје повод Путину да употријеби нуклерано орузје .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.06.2023 21:38

Много си туп, узми неку књигу да процитас, али попиј неки апаурин прије, да те не заболи глава од толико слова! И остави се дјоговизије, тамо су све сеоске будале!

Name

Каисеркроне

13.06.2023 16:54

Њему, Путину је најбоље да повуче трупе из Украјине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

14.06.2023 14:08

Лепо ви њему јавите ста да направи. Али замолите и натовце, де се повуку из истоцне Европе, јер су прекрсили догиворено са Горбацовом.

Name

Билy Питон

13.06.2023 17:01

Муниција са осиромашеним уранијом ,као и осиромашени уранијум у војне сврхе се користи још од краја 60÷их и почетка 70÷их година, Посједовањем и кориштењем су се хвалили и Руси и Амери зависно како су гдје ратовали.Угуглајте па прочитајте текстове од прије 50÷ак година па наовамо, Немојте се изненадити сви су једнако " постени"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уфф

13.06.2023 17:12

И Русија има доста орузја свакаквог тако да нема проблема за то и Руски народ и Русија це презивјети заувјек и не мозе изгубити никад и боље је позитивно сарадивати него ратовати !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грми

13.06.2023 17:32

Шта неце будале урадити. Гдје им је народ ? Мозе се то одразити на њх ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУСХ12

13.06.2023 17:37

Подрска Путину да сломи силу осовине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јахаци апокалипсе

13.06.2023 18:02

Луди неизљециво стога се . надам да це Русија распалитики гдје и како треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

13.06.2023 18:25

То је вец послато кад икад као сто су и нас тиме ударали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пантер

13.06.2023 21:56

И опет смо презивјели и презивјецемо заувјек.Зивијо Српски народ и остали нама пријатељски народи наравно.Амин.

Name

Полетарац

13.06.2023 20:31

Сва та муниција бице искористена искљуциво на тероторији Украјине. Како год се рат заврсио, украјинци це дакле бити губитници јер це сво то загадјење да заврси у њиховим тијелима на разне нацине... дјеца це да им зиве на таквој земљи. Нико ту није нормалан, ни американци, ни руси а оцигледно ни украјинци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не Контам

13.06.2023 21:50

Руски ће тенкови да користе исту овакву муницију, па то није никаква мудролија ! Лично сам гледао ,својим очима кад Т-84 развали Т-55, "некаквим поткалибарним зрном", занимљиво, прошло кроз све оклопе на Т-55, чак и кроз мотор ! Вјероватно је то то чему причају !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

14.06.2023 07:46

Нико не прица о миру и како зауставити ратно лудило.Америка и ЕУ само продузавају ратну агонију и кризу.Њима ниста није свето па ни народ кији је изгинуо и који јос увјек гине.Само интерес.А саме дрзаве су им изградјене на геноцидима,пљацки и отимању.Сад се насли паметни да сире демократију.

ОДГОВОРИТЕ