SAD se sprema poslati Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom?

Administracija SAD-a na čelu s predsjednikom Džo Bajdenom (Joe Biden) će najvjerovatnije snabdijeti Ukrajinu s municijom sa osiromašenim uranijumom, nakon višesedmične interne debate o tome kako opremiti tenkove Abrams koje Vašington šalje Kijevu, tvrde zvaničnici SAD.

Svijet 13.06.2023 | 15:48
SAD se sprema poslati Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom?

Jedan neimenovani visoki zvaničnik administracije rekao je za Wall Street Journal da izgleda da nema većih prepreka za odobrenje ove municije.

Veoma efikasni

Pentagon je zahtevao da tenkovi Abrams koje SAD šalju Ukrajini budu naoružani municijom s osiromašenim uranijumom koje redovno koristi američka vojska i koji su veoma efikasni protiv ruskih tenkova. Ispaljen velikom brzinom, ovaj projektil je u stanju da probije prednji oklop ruskog tenka sa udaljenosti, dodaje se.

- Projektil pogađa kao teretni voz. Veoma je dug i gust. Dakle, s velikom kinetičkom energijom udara određenu tačku neprijateljskog oklopnog vozila - rekao je Skot Boston, vojni analitičar Rend korporacije i bivši pripadnik artiljerije.

O ovom prijedlogu se raspravljalo u Bijeloj kući čiji su neki zvaničnici izrazili zabrinutost da bi slanje ove municije moglo da izloži Vašington kritikama da pruža oružje koje može da nosi rizik po zdravlje i životnu sredinu.

Razmatranja o tenkovskim granatama, o kojima ranije nije bilo govora, uslijedila su u trenutku kada Ukrajina vodi veliku kontraofanzivu sa ciljem da povrati teritoriju od ruskih snaga. Predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) u subotu je nagovijestio da je ta dugo očekivana operacija počela.

Cilj SAD

Najviši zvaničnici Bajdenove administracije kažu da je cilj SAD da omoguće Ukrajini da ostvari što je moguće veći napredak na vojnom polju, da Kijev stavi u jaku pregovaračku poziciju za slučaj da dođe do pregovora.

Međutim, kako se navodi, unutar Bajdenove administracije je bilo neslaganja oko toga kako najbolje podržati ukrajinske snage, uključujući i pitanje da li Vašington treba da isporučuje kasetnu municiju.

Politička podrška Ukrajini na Kapitol Hilu i dalje je jaka, ali neki kongresmeni kažu da bi ona mogla da slabi ako kontraofanziva Kijeva ne uspje i da bi Bijela kuća trebalo da ispuni trenutne zahtjeve Ukrajine za oružjem.

SAD će do jeseni isporučiti Kijevu tenkove Abrams

Priča o ovoj municiji počela je u januaru kada je Bijela kuća pristala da Ukrajini obezbijedi 31 tenk tipa Abrams kao dio šireg aranžmana po kome bi Berlin i druge evropske prijestolnice pristale da pošalju tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2.

SAD su na početku planirale da kupe nove tenkove Abrams M1A2. Ali da bi skratili vrijeme isporuke, administracija je odlučila da unaprijedi te tenkove koje američka vojska već ima u svom arsenalu i da ih pošalje Ukrajini.

Ukrajinski vojnici trenutno se obučavaju u Njemačkoj o tome kako da rukuju i održavaju tenkove Abrams za koje Pentagon tvrdi da će biti isporučeni do jeseni, piše WSJ.

To je otvorilo pitanje kako naoružati tenkove. Dok su SAD razmatrale svoje opcije, Britanija je Ukrajini isporučila tenkove Čelendžer, zajedno sa oklopnim granatama sa osiromašenim uranijumom.

Osiromašeni uranijum je nusproizvod procesa obogaćivanja uranijuma, ali on ne stvara nuklearnu reakciju. Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu je u prošlogodišnjem izvještaju rekao da "hemijska toksičnost” metala predstavlja najveću potencijalnu opasnost i da "može izazvati iritaciju kože, otkazivanje bubrega i povećati rizik od nastanka raka”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ipak optužio Veliku Britaniju za širenje "oružja sa nuklearnom komponentom“, na šta je London odgovorio tvrdeći da Moskva širi dezinformacije.

Zabrinutost Moskve

Džon Kirbi (John Kirby) koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije, rekao je u martu da je ruski argument netačan i da je glavna zabrinutost Moskve povećana prijetnja njenim tenkovima.

- Ova vrsta municije je prilično uobičajena - rekao je on, dodajući da studije pokazuju da to nije riječ o radioaktivnoj prijetnji. Ali u to vrijeme SAD nisu pružale Ukrajini nikakvu municiju s osiromašenim uranijumom.

Još se razmatra slanje kasetne municije

Bijela kuća još uvijek razmatra da li da obezbijedi drugo oružje za Ukrajinu, uključujući i kasetnu municiju, koju je Kijev zatražio.

Neki zvaničnici Pentagona se zalažu za obezbjeđivanje kasetne municije, poznate kao poboljšana konvencionalna municija dvostruke namjene, ukrajinskim snagama kako bi im se pomoglo da se suprotstave ruskim snagama.

Glavni komandant NATO, general Kristofer Kavoli, rekao je Kongresu da bi takvo oružje moglo biti "veoma efikasno“ protiv koncentracije ruskih trupa i opreme.

Zvaničnici Vijeća za nacionalnu sigurnost i State departmenta su se opirali ideji slanja kasetne municije. Aktivisti za ljudska prava i neke savezničke države također su izrazile zabrinutost da bi neeksplodirana ubojita sredstva mogla dovesti do civilnih žrtava dugo nakon završetka sukoba u Ukrajini.

Ukrajinci također nastavljaju da vrše pritisak na SAD tražeći rakete dugog dometa američke proizvodnje poznate kao ATACMS. Dok je predsjednik Bajden u maju rekao da je ta opcija "još uvijek u igri“, američki zvaničnici kažu da takav korak nije nužan.

Ali sada se očekuje da se pošalju granate sa osiromašenim uranijumom.

- Čini se da tenkovske borbe nisu uobičajene u ovom ratu. Ali u mjeri u kojoj se to dogodi, voljeli bismo da Ukrajinci u tome pobjede - zaključio je Boston.

(Avaz)   Foto:AP

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Nebojsa

13.06.2023 15:54

Sretna je ona drzava koju amerika ne pomaze.

ODGOVORITE
Name

Pisi propalo

13.06.2023 18:39

Kako je ne pomažu.... Pomažu je da je što prije nestane

Name

Mrgud

13.06.2023 18:40

Kadce da pocne vec jednom taj nuklearni rat.sta se ceka.

Name

Sve, sve ali Rusiju NE!

13.06.2023 19:53

What, ne da se pa da si pita?

Name

Re Mrgud

13.06.2023 23:03

Što prije odnesi glavu na "servis" ako je uopšte moguće nešto popraviti.

Name

jaaaaa

13.06.2023 16:03

Tu vam je i kraj kad pošaljete,Rusija nuklearno oružije postavlja u Bjelorusiji,gotovi ste.

ODGOVORITE
Name

Bogdan.

13.06.2023 16:10

Bicete na kraju svi unisteni poletice vam na hiljade raketa sa bojevim glavama po ovropi, очень будет хорошо.

ODGOVORITE
Name

075

13.06.2023 16:34

Rezime, WW III je počeo prošle godine ali nezvanično, sada u ljeto 2023. počinje WW III i zvanično! Nama svima iz BiH je da gledamo svoja posla, da nas bar jednom u našoj zajedničkoj povijesti na ovim prostorima neko zlo zaobiđe!

ODGOVORITE
Name

re

13.06.2023 18:41

Ma nema od toga rata nista. Ne strasi ove manje informisane ljude.

Name

Demos kratos

13.06.2023 20:59

Reo75 Počeo je 24.2. prošle godine. Sa tim prijeti već dugo i svoje prijetnje je ostvario. Ko je ono počeo ww2, Hitler i Staljin. Ovaj sad Putin. I vi ga toliko hvalite? Na, ja inteligencija vam je na vrlo niskom nivou, svima vama putinistima.

Name

pretnja

13.06.2023 16:39

Je ogromna ne samo da ce rat da eskalira vec uopsteno za covjecanstvo jer na ovaj nacin Nato pakt daje povod Putinu da upotrijebi nuklerano oruzje .

ODGOVORITE
Name

Re

13.06.2023 21:38

Mnogo si tup, uzmi neku knjigu da procitas, ali popij neki apaurin prije, da te ne zaboli glava od toliko slova! I ostavi se djogovizije, tamo su sve seoske budale!

Name

Kaiserkrone

13.06.2023 16:54

Njemu, Putinu je najbolje da povuče trupe iz Ukrajine.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

14.06.2023 14:08

Lepo vi njemu javite sta da napravi. Ali zamolite i natovce, de se povuku iz istocne Evrope, jer su prekrsili dogivoreno sa Gorbacovom.

Name

Bily Piton

13.06.2023 17:01

Municija sa osiromašenim uranijom ,kao i osiromašeni uranijum u vojne svrhe se koristi još od kraja 60÷ih i početka 70÷ih godina, Posjedovanjem i korištenjem su se hvalili i Rusi i Ameri zavisno kako su gdje ratovali.Uguglajte pa pročitajte tekstove od prije 50÷ak godina pa naovamo, Nemojte se iznenaditi svi su jednako " posteni"

ODGOVORITE
Name

Uff

13.06.2023 17:12

I Rusija ima dosta oruzja svakakvog tako da nema problema za to i Ruski narod i Rusija ce prezivjeti zauvjek i ne moze izgubiti nikad i bolje je pozitivno saradivati nego ratovati !

ODGOVORITE
Name

Grmi

13.06.2023 17:32

Šta nece budale uraditi. Gdje im je narod ? Moze se to odraziti na njh ?

ODGOVORITE
Name

RUSH12

13.06.2023 17:37

Podrska Putinu da slomi silu osovine.

ODGOVORITE
Name

Jahaci apokalipse

13.06.2023 18:02

Ludi neizljecivo stoga se . nadam da ce Rusija raspalitiki gdje i kako treba.

ODGOVORITE
Name

Xx

13.06.2023 18:25

To je vec poslato kad ikad kao sto su i nas time udarali

ODGOVORITE
Name

Panter

13.06.2023 21:56

I opet smo prezivjeli i prezivjecemo zauvjek.Zivijo Srpski narod i ostali nama prijateljski narodi naravno.Amin.

Name

Poletarac

13.06.2023 20:31

Sva ta municija bice iskoristena iskljucivo na terotoriji Ukrajine. Kako god se rat zavrsio, ukrajinci ce dakle biti gubitnici jer ce svo to zagadjenje da zavrsi u njihovim tijelima na razne nacine... djeca ce da im zive na takvoj zemlji. Niko tu nije normalan, ni amerikanci, ni rusi a ocigledno ni ukrajinci.

ODGOVORITE
Name

Ne Kontam

13.06.2023 21:50

Ruski će tenkovi da koriste istu ovakvu municiju, pa to nije nikakva mudrolija ! Lično sam gledao ,svojim očima kad T-84 razvali T-55, "nekakvim potkalibarnim zrnom", zanimljivo, prošlo kroz sve oklope na T-55, čak i kroz motor ! Vjerovatno je to to čemu pričaju !

ODGOVORITE
Name

Glas

14.06.2023 07:46

Niko ne prica o miru i kako zaustaviti ratno ludilo.Amerika i EU samo produzavaju ratnu agoniju i krizu.Njima nista nije sveto pa ni narod kiji je izginuo i koji jos uvjek gine.Samo interes.A same drzave su im izgradjene na genocidima,pljacki i otimanju.Sad se nasli pametni da sire demokratiju.

ODGOVORITE