Курти: Ванредни избори на сјеверу КиМ, али прије тога...

- Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да је међународним представницима предао свој предлог од пет тачака за решење ситуације на северу Косова и Метохије, међу којима је и расписивање ванредних избора на северу покрајине.

Србија 13.06.2023 | 12:24
Курти: Ванредни избори на сјеверу КиМ, али прије тога...

Он је, међутим, на прес конференцији, као прву тачку свог предлога навео "спровођење закона" у четири општине на северу, као и "идентификацију и кривично гоњење" оних који су напали полицију, припаднике КФОР-а и новинаре. 

Следећа тачака је да се, по његовим речима, "криминалне групе" повуку са севера покрајине и да се зауставе њихове, како је навео, "криминалне активности".

Курти, такође, предлаже да такозвана косовска полиција, КФОР и ЕУЛЕКС на сваких 15 дана спроводе заједничке безбедносне процене. 

Тек као четврту тачку он је истакао да ће приштинска влада, "у координацији са свим актерима", расписати ванредне изборе у четири северне општине, који ће, како је рекао, бити одржани у "слободној и демократској атмосфери". 

Курти је, такође, предложио да се Београд и Приштина "одмах врате дијалогу" у коме ЕУ обезбеђује спровођење постигнутих договора и да се "у наредној седмици организује састанак на високом нивоу". 

Он је изјавио да је о предлогу од пет тачака разговарао са високим представником ЕУ Жозепом Борељом и изаслаником за дијалог Мирославом Лајчаком. 

Пре конференције за медије Курти се у Приштини састао са амбасадорима земаља Квинте. 

(Тањуг) Фото: Тањуг/Архива

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

//

13.06.2023 12:44

ЂАВО ТЕ ОДНИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђаво ће вас носити!

13.06.2023 18:57

Само полако!

Name

Небојса

13.06.2023 14:39

Какви смо и треба да нам курти диктира услове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрито

13.06.2023 15:14

Курти је образован и паметан политицар, без обзира ко га волио а ко не. Има праве дипломатске манире и каризму водје

Name

@Дрито

13.06.2023 20:42

Наглас се насмијах. Како мозес цовјеку који одбија да испостује потписане медјународне споразуме да додијелис епитете дипломатски манири и образовање? Само ми балканске сподобе сматрамо да је нека сировина, која једно прица а друго ради, харизматицни водја. Није ни цудо сто смо црна рупа свијета.

Name

Он је

13.06.2023 23:08

Закрзљалог мозга а превисе је данас таквих образованих као сто је он са закрзљалим мозгом..

Name

МеНАГЕР

13.06.2023 16:42

Цовек је изнио своје услове Сада "дипломатија" треба да одради своје и надје "компромис" На којем инзистира "србијанска" дипломатија Сто рекла наса браца и родјаци Бујрум

ОДГОВОРИТЕ