Kurti: Vanredni izbori na sjeveru KiM, ali prije toga...

- Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da je međunarodnim predstavnicima predao svoj predlog od pet tačaka za rešenje situacije na severu Kosova i Metohije, među kojima je i raspisivanje vanrednih izbora na severu pokrajine.

Srbija 13.06.2023 | 12:24
Kurti: Vanredni izbori na sjeveru KiM, ali prije toga...

On je, međutim, na pres konferenciji, kao prvu tačku svog predloga naveo "sprovođenje zakona" u četiri opštine na severu, kao i "identifikaciju i krivično gonjenje" onih koji su napali policiju, pripadnike KFOR-a i novinare. 

Sledeća tačaka je da se, po njegovim rečima, "kriminalne grupe" povuku sa severa pokrajine i da se zaustave njihove, kako je naveo, "kriminalne aktivnosti".

Kurti, takođe, predlaže da takozvana kosovska policija, KFOR i EULEKS na svakih 15 dana sprovode zajedničke bezbednosne procene. 

Tek kao četvrtu tačku on je istakao da će prištinska vlada, "u koordinaciji sa svim akterima", raspisati vanredne izbore u četiri severne opštine, koji će, kako je rekao, biti održani u "slobodnoj i demokratskoj atmosferi". 

Kurti je, takođe, predložio da se Beograd i Priština "odmah vrate dijalogu" u kome EU obezbeđuje sprovođenje postignutih dogovora i da se "u narednoj sedmici organizuje sastanak na visokom nivou". 

On je izjavio da je o predlogu od pet tačaka razgovarao sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom. 

Pre konferencije za medije Kurti se u Prištini sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte. 

(Tanjug) Foto: Tanjug/Arhiva

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

//

13.06.2023 12:44

ĐAVO TE ODNIO.

ODGOVORITE
Name

Đavo će vas nositi!

13.06.2023 18:57

Samo polako!

Name

Nebojsa

13.06.2023 14:39

Kakvi smo i treba da nam kurti diktira uslove.

ODGOVORITE
Name

Drito

13.06.2023 15:14

Kurti je obrazovan i pametan politicar, bez obzira ko ga volio a ko ne. Ima prave diplomatske manire i karizmu vodje

Name

@Drito

13.06.2023 20:42

Naglas se nasmijah. Kako mozes covjeku koji odbija da ispostuje potpisane medjunarodne sporazume da dodijelis epitete diplomatski maniri i obrazovanje? Samo mi balkanske spodobe smatramo da je neka sirovina, koja jedno prica a drugo radi, harizmaticni vodja. Nije ni cudo sto smo crna rupa svijeta.

Name

On je

13.06.2023 23:08

Zakrzljalog mozga a previse je danas takvih obrazovanih kao sto je on sa zakrzljalim mozgom..

Name

MeNAGER

13.06.2023 16:42

Covek je iznio svoje uslove Sada "diplomatija" treba da odradi svoje i nadje "kompromis" Na kojem inzistira "srbijanska" diplomatija Sto rekla nasa braca i rodjaci Bujrum

ODGOVORITE