Када би Америка одлучила, регион би био у ЕУ до 2030. године

Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да би, када би САД одлучивале, цео регион Западног Балкана био у ЕУ до 2030. године.

Свијет 11.06.2023 | 18:16
Када би Америка одлучила, регион би био у ЕУ до 2030. године

У разговору са директором Института за политику и економију југоисточне Европе (ИПЕСЕ) из Београда Зораном Кораћем, Ескобар је потврдио да ће Сједињене Америчке Државе наставити да се залажу за напредак Западног Балкана (ЗБ) и истакао да званични Вашингтон види овај регион као подручје огромних могућности које би требало да буде потпуно интегрисано у Европску унију.

За Србију и за регион у целини види веома позитивну будућност и жели да Србија буде чвршће „усидрена у заједници пријатеља коју САД имају у Европи”, а када је реч о односу Београда и Приштине, Ескобар истиче да је неопходно, без одлагања, отпочети процес имплементације Заједнице српских општина.

„Остаћемо веома ангажовани на Западном Балкану. Дакле, желим да почнем тако што ћу то рећи, иако у вестима доминирају тензије и политички проблеми. За владу Сједињених Америчких Држава, Западни Балкан и даље остаје подручје огромних могућности. Дефинишућа карактеристика Западног Балкана тренутно је заиста снажан економски раст и снажан економски потенцијал”, рекао је Ескобар и оценио да регион има потенцијал да буде лидер у ИТ, транспорту, енергетици, инфраструктури, транспорту, па чак и туризму.

Према његовим речима регион има одличне универзитете, има талентовану радну снагу и то релативно младу радну снагу.

„Тако да ћемо наставити да улажемо у то и надамо се да ће то улагање у будућност региона помоћи да се превазиђу неки од политичких проблема”, рекао је Ескобар.

Он је оценио да ће Западни Балкан, када буде потпуно интегрисан у Европу, бити покретач економског просперитета, покретач раста броја радних места.

На питање како оцењује ситуацију на Косову и Метохији Ескобар је подсетио да је у Охриду постигнут договор, правно обавезујући споразум који је отворио врата мирном, конструктивном и предвидљивом односу Србије и Косова и Метохије по европским правилима.

„У два месеца од када смо постигли тај договор имали смо много политичких криза и рекао бих да су све биле предвидљиве и да их је било могуће избећи. Дакле, морамо да пронађемо начин да деескалирамо процесе одмах, да деескалирамо ситуацију и да се одмах вратимо фокусу на спровођење Охридског споразума”, рекао је Ескобар.

Он је објаснио да за Србију то значи да прекине блокирање европских и међународних интеграција Косова и Метохије, а за КиМ то значи отпочињање процеса имплементације Заједнице српских општина.

„Морамо одмах да радимо на обе ствари”, нагласио је Ескобар. Замољен да прокоментарише оцену амбасадора САД у Србији Кристофера Хила који је рекао да српска страна сада сарађује на веома добар начин, да је Србија као партнер поуздана, али да није сигуран да је и Албин Курти, премијер привремених приштинских институција, партнер Сједињених Америчких Држава, Ескобар је рекао да је Курти партнер.

„Он је понекад тежак партнер, али је партнер. Косово је наш партнер. Србија је наш партнер. Дакле, у будућности желимо да искористимо добре односе које имамо са Косовом и побољшање односа које имамо са Србијом да пронађемо начин, да пронађемо обострано прихватљив и обострано користан пут како би и једни и други могли да буду део Европске уније заједно. Не само то, већ да и једни и други помогну да се отворе врата интеграција за остатак региона. Дакле, желимо да искористимо наше добре односе да помогнемо посредовању у будућности”, предочио је Ескобар.

(Политика) Фото: Агенције

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Соломон

11.06.2023 18:44

Америка и одлуцује кад која дрзава мозе постати цланица ЕУ. ЕУ је америцка творевина. Французи и Нијемци су у њој само папци. Да је Америка хтјела цијели Балкан би давно био у ЕУ. Не желе пуно Срба и Муслимана у ЕУ па их покусавају стрпат у неки савез који би опет био под палицом Америке..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

11.06.2023 20:05

Ето ви сте одлуцили и на тенку довели криминалца на власт.

Name

Ре

11.06.2023 20:15

Немој само србе у ЕУ, па да одмах праве неке ентитете и прицају митоманске басне. Нека их на балкану, само да се не сире даље!

Name

Ре

12.06.2023 05:56

Само да ви дигнете руке од нас ми би зивјели као мали богови али немоземо од вас бјелосвјетске багре..

Name

Аска

12.06.2023 22:20

Ми смо европљани одувијек били. У такву ЕУ коју сте ви амери и енглези формирали МИ НЕ ЖЕЛИМО!!!

Name

#

11.06.2023 18:49

Познато нам је којом се економијом Ескобар бави и која роба пролази кроз западни Балкан на Европско тржиште

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.06.2023 20:12

Погресан Ескобар. Тај на ког мислис нама не треба, имамо биволину и сељацине, они се тим баве!

Name

#за ре

12.06.2023 05:54

Јеси ли сигуран многи раде у рукавицама прљаве послове

Name

+

11.06.2023 19:09

КАДА СТЕ ПОСТИГЛИ ДОГОВОР. ЗАШТИ СРБИ СИЈЕДЕ НА СТОЛИЦАМА НА ОТВОРЕНОМ НЕБУ,.ИСПРЕД ОПШТИНА. ЗАШТО ВАС ШИПТАРИ НЕ СЛУШАЈУ. МАЛО МИ ЈЕ ЖАО ОВОГ ВРЕМЕНА ЗА ЧИТАЊЕ НЕИСТИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАЉ

11.06.2023 19:11

ДА ИМА БАЛКАН МОГУЋНОСТИ ВЕЛИКЕ. ПРЕКО КИМА ЕВРОПУ СНАБДИЈЕВАТЕ ДРОГОМ. А И РАДНА СНАГА СТРУЧНА МЛАДА И ДОБРО БИ ЈЕ СВИ ДА ЕКСПЛОАТИШУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

11.06.2023 19:25

Сто је баби мило, то јој се и снило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

11.06.2023 19:46

Јој лафине!! Да сте хтјели а могли сте, БЕЗ РАТОВА у еx YУ, еx YУ примити у тада ЕЕЗ, од 1992. у ЕУ, још 1991., напомињем БЕЗ РАТОВА!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

12.06.2023 02:10

Ко се мало дуже сјећа,зна да је Америка радила све да сачува Југославију,милијарде су улагали,али Европи "сметала" јака федерација каква је Југославија била.До задњег дана Амери су тражили да војска ЈНА преузе власт,и да се праве неки нови договори у прелазном периоду од 2 године.међутим,шваба,ватикан,утрка ко ће прије исцјепкат,а касније нас и асимилирати.

Name

Босански родољуб

11.06.2023 19:52

Соломон, Мислис исправно у коментару. То исто мисљење имам у вези Америке. Она се пита. Босњанин,Босњак или Босанац је исти језицки појам који говоре који становници зиве у Босни. Било које, да си ме од ова три имена искористио био бих задовољан .. рахатли и поносан. Зовес ме муслиманом то по вјери и јесам. Национално си ме сврстао у вјерску скупину.Неисправно. Исто да казем ја теби У Босни су Босњаци, Босанци,Хрвати и православци. Стави сад то на вагу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каисеркроне

11.06.2023 20:42

Не, ми требамо сви у државу као с. Кореја, или СССР, диктатура, али права, са гулаци, као црвени Кмери, да црве једемо и лешине. Е, онда би тек тражили демократију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

11.06.2023 22:26

Ви Амерички терористи водите у ту злочиначке организацију коју зовете ЕУ кога год хоћете нас Србе заобиђите јер ми нисмо ни терористи ни диктатори толико о томе да се вас пита и марш БИЗОНЕ кући

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да,да

12.06.2023 05:55

Када би ти и Америка престати да помазете и финанцирате лопове и мафијасе у овом региону све би било добро олосу бјелосвјетски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

12.06.2023 09:02

Па ви и одлучујете када ћемо. Зато нећемо никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

12.06.2023 09:55

Да ви хоцете све би то ресило за 24 сата али назалост радите контра да се несреди ситуација никад јер вам то треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

До 2030?!

12.06.2023 12:54

Сви ви сте прослост као и васа скарадна политика....

ОДГОВОРИТЕ