Kada bi Amerika odlučila, region bi bio u EU do 2030. godine

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da bi, kada bi SAD odlučivale, ceo region Zapadnog Balkana bio u EU do 2030. godine.

Svijet 11.06.2023 | 18:16
Kada bi Amerika odlučila, region bi bio u EU do 2030. godine

U razgovoru sa direktorom Instituta za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) iz Beograda Zoranom Koraćem, Eskobar je potvrdio da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da se zalažu za napredak Zapadnog Balkana (ZB) i istakao da zvanični Vašington vidi ovaj region kao područje ogromnih mogućnosti koje bi trebalo da bude potpuno integrisano u Evropsku uniju.

Za Srbiju i za region u celini vidi veoma pozitivnu budućnost i želi da Srbija bude čvršće „usidrena u zajednici prijatelja koju SAD imaju u Evropi”, a kada je reč o odnosu Beograda i Prištine, Eskobar ističe da je neophodno, bez odlaganja, otpočeti proces implementacije Zajednice srpskih opština.

„Ostaćemo veoma angažovani na Zapadnom Balkanu. Dakle, želim da počnem tako što ću to reći, iako u vestima dominiraju tenzije i politički problemi. Za vladu Sjedinjenih Američkih Država, Zapadni Balkan i dalje ostaje područje ogromnih mogućnosti. Definišuća karakteristika Zapadnog Balkana trenutno je zaista snažan ekonomski rast i snažan ekonomski potencijal”, rekao je Eskobar i ocenio da region ima potencijal da bude lider u IT, transportu, energetici, infrastrukturi, transportu, pa čak i turizmu.

Prema njegovim rečima region ima odlične univerzitete, ima talentovanu radnu snagu i to relativno mladu radnu snagu.

„Tako da ćemo nastaviti da ulažemo u to i nadamo se da će to ulaganje u budućnost regiona pomoći da se prevaziđu neki od političkih problema”, rekao je Eskobar.

On je ocenio da će Zapadni Balkan, kada bude potpuno integrisan u Evropu, biti pokretač ekonomskog prosperiteta, pokretač rasta broja radnih mesta.

Na pitanje kako ocenjuje situaciju na Kosovu i Metohiji Eskobar je podsetio da je u Ohridu postignut dogovor, pravno obavezujući sporazum koji je otvorio vrata mirnom, konstruktivnom i predvidljivom odnosu Srbije i Kosova i Metohije po evropskim pravilima.

„U dva meseca od kada smo postigli taj dogovor imali smo mnogo političkih kriza i rekao bih da su sve bile predvidljive i da ih je bilo moguće izbeći. Dakle, moramo da pronađemo način da deeskaliramo procese odmah, da deeskaliramo situaciju i da se odmah vratimo fokusu na sprovođenje Ohridskog sporazuma”, rekao je Eskobar.

On je objasnio da za Srbiju to znači da prekine blokiranje evropskih i međunarodnih integracija Kosova i Metohije, a za KiM to znači otpočinjanje procesa implementacije Zajednice srpskih opština.

„Moramo odmah da radimo na obe stvari”, naglasio je Eskobar. Zamoljen da prokomentariše ocenu ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila koji je rekao da srpska strana sada sarađuje na veoma dobar način, da je Srbija kao partner pouzdana, ali da nije siguran da je i Albin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, partner Sjedinjenih Američkih Država, Eskobar je rekao da je Kurti partner.

„On je ponekad težak partner, ali je partner. Kosovo je naš partner. Srbija je naš partner. Dakle, u budućnosti želimo da iskoristimo dobre odnose koje imamo sa Kosovom i poboljšanje odnosa koje imamo sa Srbijom da pronađemo način, da pronađemo obostrano prihvatljiv i obostrano koristan put kako bi i jedni i drugi mogli da budu deo Evropske unije zajedno. Ne samo to, već da i jedni i drugi pomognu da se otvore vrata integracija za ostatak regiona. Dakle, želimo da iskoristimo naše dobre odnose da pomognemo posredovanju u budućnosti”, predočio je Eskobar.

(Politika) Foto: Agencije

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Solomon

11.06.2023 18:44

Amerika i odlucuje kad koja drzava moze postati clanica EU. EU je americka tvorevina. Francuzi i Nijemci su u njoj samo papci. Da je Amerika htjela cijeli Balkan bi davno bio u EU. Ne žele puno Srba i Muslimana u EU pa ih pokusavaju strpat u neki savez koji bi opet bio pod palicom Amerike..

ODGOVORITE
Name

Borac

11.06.2023 20:05

Eto vi ste odlucili i na tenku doveli kriminalca na vlast.

Name

Re

11.06.2023 20:15

Nemoj samo srbe u EU, pa da odmah prave neke entitete i pricaju mitomanske basne. Neka ih na balkanu, samo da se ne sire dalje!

Name

Re

12.06.2023 05:56

Samo da vi dignete ruke od nas mi bi zivjeli kao mali bogovi ali nemozemo od vas bjelosvjetske bagre..

Name

Aska

12.06.2023 22:20

Mi smo evropljani oduvijek bili. U takvu EU koju ste vi ameri i englezi formirali MI NE ŽELIMO!!!

Name

#

11.06.2023 18:49

Poznato nam je kojom se ekonomijom Eskobar bavi i koja roba prolazi kroz zapadni Balkan na Evropsko tržište

ODGOVORITE
Name

Re

11.06.2023 20:12

Pogresan Eskobar. Taj na kog mislis nama ne treba, imamo bivolinu i seljacine, oni se tim bave!

Name

#za re

12.06.2023 05:54

Jesi li siguran mnogi rade u rukavicama prljave poslove

Name

+

11.06.2023 19:09

KADA STE POSTIGLI DOGOVOR. ZAŠTI SRBI SIJEDE NA STOLICAMA NA OTVORENOM NEBU,.ISPRED OPŠTINA. ZAŠTO VAS ŠIPTARI NE SLUŠAJU. MALO MI JE ŽAO OVOG VREMENA ZA ČITANJE NEISTINA.

ODGOVORITE
Name

KRALJ

11.06.2023 19:11

DA IMA BALKAN MOGUĆNOSTI VELIKE. PREKO KIMA EVROPU SNABDIJEVATE DROGOM. A I RADNA SNAGA STRUČNA MLADA I DOBRO BI JE SVI DA EKSPLOATIŠU.

ODGOVORITE
Name

Nebojsa

11.06.2023 19:25

Sto je babi milo, to joj se i snilo.

ODGOVORITE
Name

075

11.06.2023 19:46

Joj lafine!! Da ste htjeli a mogli ste, BEZ RATOVA u ex YU, ex YU primiti u tada EEZ, od 1992. u EU, još 1991., napominjem BEZ RATOVA!!

ODGOVORITE
Name

Ipe

12.06.2023 02:10

Ko se malo duže sjeća,zna da je Amerika radila sve da sačuva Jugoslaviju,milijarde su ulagali,ali Evropi "smetala" jaka federacija kakva je Jugoslavija bila.Do zadnjeg dana Ameri su tražili da vojska JNA preuze vlast,i da se prave neki novi dogovori u prelaznom periodu od 2 godine.međutim,švaba,vatikan,utrka ko će prije iscjepkat,a kasnije nas i asimilirati.

Name

Bosanski rodoljub

11.06.2023 19:52

Solomon, Mislis ispravno u komentaru. To isto misljenje imam u vezi Amerike. Ona se pita. Bosnjanin,Bosnjak ili Bosanac je isti jezicki pojam koji govore koji stanovnici zive u Bosni. Bilo koje, da si me od ova tri imena iskoristio bio bih zadovoljan .. rahatli i ponosan. Zoves me muslimanom to po vjeri i jesam. Nacionalno si me svrstao u vjersku skupinu.Neispravno. Isto da kazem ja tebi U Bosni su Bosnjaci, Bosanci,Hrvati i pravoslavci. Stavi sad to na vagu.

ODGOVORITE
Name

Kaiserkrone

11.06.2023 20:42

Ne, mi trebamo svi u državu kao s. Koreja, ili SSSR, diktatura, ali prava, sa gulaci, kao crveni Kmeri, da crve jedemo i lešine. E, onda bi tek tražili demokratiju.

ODGOVORITE
Name

XOXO

11.06.2023 22:26

Vi Američki teroristi vodite u tu zločinačke organizaciju koju zovete EU koga god hoćete nas Srbe zaobiđite jer mi nismo ni teroristi ni diktatori toliko o tome da se vas pita i marš BIZONE kući

ODGOVORITE
Name

Da,da

12.06.2023 05:55

Kada bi ti i Amerika prestati da pomazete i financirate lopove i mafijase u ovom regionu sve bi bilo dobro olosu bjelosvjetski.

ODGOVORITE
Name

Direkt

12.06.2023 09:02

Pa vi i odlučujete kada ćemo. Zato nećemo nikad.

ODGOVORITE
Name

hahaha

12.06.2023 09:55

Da vi hocete sve bi to resilo za 24 sata ali nazalost radite kontra da se nesredi situacija nikad jer vam to treba.

ODGOVORITE
Name

Do 2030?!

12.06.2023 12:54

Svi vi ste proslost kao i vasa skaradna politika....

ODGOVORITE