Ситуација на КиМ високо ризична, Србија има црвене линије

- Министар одбране Милош Вучевић рекао је данас да је безбедносна ситуација на северу Косова и Метохије високо ризична због једностраних, незаконитих и нелигитимних одлука администрације у Приштини. 

Србија 31.05.2023 | 09:35
Ситуација на КиМ високо ризична, Србија има црвене линије

На питање колики је безбедносни ризик у овом тренутку на северу Косова и Метохије, министар одбране је рекао за РТС да је "велики, вероватно највећи могући".

"Ако бисмо могли то тако да рангирамо, имајући у виду не само ово што се дешавало претходна два дана, пре свега у понедељак, него све оно што се дешавало недељама и месецима уназад, на шта је званична Србија упозоравала, председник Републике причао и са међународним представницима, али и обавештавао јавност у Србији какав је могући сценарио и, нажалост се то и десило", рекао је Вучевић.

Он је нагласио да пут  Аљбина Куртија води ка ескалацији, ка сукобима, повређивању, пуцању и свим оним сценама које смо видели, а које не желимо нигде да видимо, посебно не у нашој држави.

"Безбедносна ситуација је високо ризична због једностраних, незаконитих, нелигитимних одлука администрације у Приштини. Пре свега да то назовемо правим именом и да то пробамо да сублимирамо као окупацију севера Косова и Метохије од стране албанске администрације из Приштине", казао је Вучевић.

Оне је рекао да Београд верује у политички разговор, дијалог и политичко решење, као и да су због тога имали јуче састанке са амбасадорима земаља Квинте, као и амбасадорима Кине и Русије.

"Зато је председник имао више телефонских разговора са свима онима који су укључени у тај процес дијалога, јер је увек боље тражити политички пут, односно политичко решење, него ићи у сукобе", истакао је он. 

Министар одбране је рекао да је Војска Србије, у складу са наредбом председника Републике, подигнута у степен борбене готовости на највиши ниво и да је спремна да извршава сваки задатак. 

"Србија је са политичке стране дефинисала које су то црвене линије када се Србија налази у ситуацији да су угрожени они највиталнији национални и државни интереси. Говоримо о не дај боже сценаријима да неко убија Србе, да креће физичка ликвидација нашег народа од стране косовске полиције, протеривање Срба, погром, све оно што нам се дешавало пре 20 или 30 година. Те ситуације би заиста биле не само црвени аларм, него онај моменат када Србија не може да прича само и седи скрштених руку", објаснио је Вучевић.

Министар одбране се нада да до таквог развија догађаја неће доћи. 

"Наш  национали интерес је да буде мир и стабилност, да су нормални услови за живот за наш народ на КиМ", истакао је он. 
 Вучевић је поновио да Србија хоће дијалог, али да Курти мора да повуче тзв. косовску полицију и лажне градоначелнике. 

(Тањуг) Фото: 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Дијаспора

31.05.2023 10:32

Овај и незна засто слузи војска. Ево одговорицу војска, мора да брани дрзаву и њене грађане а и КОСОВО ЈЕ СРПСКИ ТЕРИТОРОЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

31.05.2023 11:05

КМ најмање било под цизмом Србије ако вец оцес онда треба КМ и Србија да припадну Турској.

Name

Прњавор

31.05.2023 11:22

Надам се,дијасппрац да ниси у тој,вама србима мрској ЕУ и мрском вам,пропалом Западу..и да негде из Беча неке*јаш како "ма косово срце србије,да се гине"док ти лагано пушиш шваби и кад му попушиш још питаш треба ли и ду*е да му оближеш...да...занимљиво..све србенде у Бечу и Минхену поникоше..сутра би да се ратује..ал не они..и не њихова деца..они да зарађују евре код германа,католика. .мамицу вам јаречу

Name

Ат

31.05.2023 13:35

Ста цека те засто не нападнете Косово це јос мало постат цланица свих светских организација.

Name

Поново СРБИН

31.05.2023 10:40

Засто слузи војнок са орузјем,да зна да тим орузјем брани домовону У ЦЈЕЛИНИ СА КОСОВОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ти-то

31.05.2023 10:56

У праву си министре,наравно да србија и њена војска имају црвену линију преко које несмеју ни корака преци, то и јест тај проблем који вас секира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

31.05.2023 11:19

Де ба..биће вама црвена линија..сто сте дигли војску кад вас шиптари нашамараше ко мале мај*уне а ви ни писнит..легли на земљу и правите се мртви ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

31.05.2023 11:21

Решење опција 1 да Америка врати 30% Косова Србију, опција 2 да се сви Срби иселе, опција 3 рат, опција 4 да у наредних 100г.. буде немири и превирање слично Палестини!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

31.05.2023 11:31

Сви знамо да нећете и несмијете ништа подузети и доста више замлаћивања јадног народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

31.05.2023 11:38

Лажи лаго и мени је драго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велибор

31.05.2023 11:45

,,Црвене линије Србије".А ја папка брацо мила.Када поломе и протјерају оно мало срба сто је остало...Мислим да Вуциц и Србија користе и обмањују,српски народ на Косову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Золда

31.05.2023 13:31

Зар нису "црвене линије" када пуцају бојевом муницијом на Србе, или их туку?! Не смијеш мрднути, и не мудруј, зато што би нас бомбардовали опет. Коме мозак испираш?!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родољуб

31.05.2023 22:26

Црвена линија је забрана Пинка и Хепи ТВ. Све остало може: дати територију, окренути главу кад се убијају и премлаћују Срби итд.

ОДГОВОРИТЕ