Situacija na KiM visoko rizična, Srbija ima crvene linije

- Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas da je bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih i neligitimnih odluka administracije u Prištini. 

Srbija 31.05.2023 | 09:35
Situacija na KiM visoko rizična, Srbija ima crvene linije

Na pitanje koliki je bezbednosni rizik u ovom trenutku na severu Kosova i Metohije, ministar odbrane je rekao za RTS da je "veliki, verovatno najveći mogući".

"Ako bismo mogli to tako da rangiramo, imajući u vidu ne samo ovo što se dešavalo prethodna dva dana, pre svega u ponedeljak, nego sve ono što se dešavalo nedeljama i mesecima unazad, na šta je zvanična Srbija upozoravala, predsednik Republike pričao i sa međunarodnim predstavnicima, ali i obaveštavao javnost u Srbiji kakav je mogući scenario i, nažalost se to i desilo", rekao je Vučević.

On je naglasio da put  Aljbina Kurtija vodi ka eskalaciji, ka sukobima, povređivanju, pucanju i svim onim scenama koje smo videli, a koje ne želimo nigde da vidimo, posebno ne u našoj državi.

"Bezbednosna situacija je visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini. Pre svega da to nazovemo pravim imenom i da to probamo da sublimiramo kao okupaciju severa Kosova i Metohije od strane albanske administracije iz Prištine", kazao je Vučević.

One je rekao da Beograd veruje u politički razgovor, dijalog i političko rešenje, kao i da su zbog toga imali juče sastanke sa ambasadorima zemalja Kvinte, kao i ambasadorima Kine i Rusije.

"Zato je predsednik imao više telefonskih razgovora sa svima onima koji su uključeni u taj proces dijaloga, jer je uvek bolje tražiti politički put, odnosno političko rešenje, nego ići u sukobe", istakao je on. 

Ministar odbrane je rekao da je Vojska Srbije, u skladu sa naredbom predsednika Republike, podignuta u stepen borbene gotovosti na najviši nivo i da je spremna da izvršava svaki zadatak. 

"Srbija je sa političke strane definisala koje su to crvene linije kada se Srbija nalazi u situaciji da su ugroženi oni najvitalniji nacionalni i državni interesi. Govorimo o ne daj bože scenarijima da neko ubija Srbe, da kreće fizička likvidacija našeg naroda od strane kosovske policije, proterivanje Srba, pogrom, sve ono što nam se dešavalo pre 20 ili 30 godina. Te situacije bi zaista bile ne samo crveni alarm, nego onaj momenat kada Srbija ne može da priča samo i sedi skrštenih ruku", objasnio je Vučević.

Ministar odbrane se nada da do takvog razvija događaja neće doći. 

"Naš  nacionali interes je da bude mir i stabilnost, da su normalni uslovi za život za naš narod na KiM", istakao je on. 
 Vučević je ponovio da Srbija hoće dijalog, ali da Kurti mora da povuče tzv. kosovsku policiju i lažne gradonačelnike. 

(Tanjug) Foto: 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Dijaspora

31.05.2023 10:32

Ovaj i nezna zasto sluzi vojska. Evo odgovoricu vojska, mora da brani drzavu i njene građane a i KOSOVO JE SRPSKI TERITOROJ

ODGOVORITE
Name

Dzoo

31.05.2023 11:05

KM najmanje bilo pod cizmom Srbije ako vec oces onda treba KM i Srbija da pripadnu Turskoj.

Name

Prnjavor

31.05.2023 11:22

Nadam se,dijaspprac da nisi u toj,vama srbima mrskoj EU i mrskom vam,propalom Zapadu..i da negde iz Beča neke*jaš kako "ma kosovo srce srbije,da se gine"dok ti lagano pušiš švabi i kad mu popušiš još pitaš treba li i du*e da mu obližeš...da...zanimljivo..sve srbende u Beču i Minhenu ponikoše..sutra bi da se ratuje..al ne oni..i ne njihova deca..oni da zarađuju evre kod germana,katolika. .mamicu vam jareču

Name

At

31.05.2023 13:35

Sta ceka te zasto ne napadnete Kosovo ce jos malo postat clanica svih svetskih organizacija.

Name

Ponovo SRBIN

31.05.2023 10:40

Zasto sluzi vojnok sa oruzjem,da zna da tim oruzjem brani domovonu U CJELINI SA KOSOVOM

ODGOVORITE
Name

ti-to

31.05.2023 10:56

U pravu si ministre,naravno da srbija i njena vojska imaju crvenu liniju preko koje nesmeju ni koraka preci, to i jest taj problem koji vas sekira.

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

31.05.2023 11:19

De ba..biće vama crvena linija..sto ste digli vojsku kad vas šiptari našamaraše ko male maj*une a vi ni pisnit..legli na zemlju i pravite se mrtvi ha ha ha

ODGOVORITE
Name

Dr

31.05.2023 11:21

Rešenje opcija 1 da Amerika vrati 30% Kosova Srbiju, opcija 2 da se svi Srbi isele, opcija 3 rat, opcija 4 da u narednih 100g.. bude nemiri i previranje slično Palestini!

ODGOVORITE
Name

Istina

31.05.2023 11:31

Svi znamo da nećete i nesmijete ništa poduzeti i dosta više zamlaćivanja jadnog naroda!

ODGOVORITE
Name

Dušan

31.05.2023 11:38

Laži lago i meni je drago.

ODGOVORITE
Name

Velibor

31.05.2023 11:45

,,Crvene linije Srbije".A ja papka braco mila.Kada polome i protjeraju ono malo srba sto je ostalo...Mislim da Vucic i Srbija koriste i obmanjuju,srpski narod na Kosovu.

ODGOVORITE
Name

Zolda

31.05.2023 13:31

Zar nisu "crvene linije" kada pucaju bojevom municijom na Srbe, ili ih tuku?! Ne smiješ mrdnuti, i ne mudruj, zato što bi nas bombardovali opet. Kome mozak ispiraš?!!

ODGOVORITE
Name

Родољуб

31.05.2023 22:26

Црвена линија је забрана Пинка и Хепи ТВ. Све остало може: дати територију, окренути главу кад се убијају и премлаћују Срби итд.

ODGOVORITE