Шоле и Ескобар у Сенату свједоче о Западном Балкану

У одбору за спољнополитичке односе америчког Сената одржава се претрес посвећен процени политике САД према Западном Балкану.

Србија 18.05.2023 | 17:24
Шоле и Ескобар у Сенату свједоче о Западном Балкану

На претресу сведоче Дерек Шоле, саветник државног секретара и Габријел Ескобар, заменик помоћника државног секретара и специјални изасланик САД за Балкан.

Сенатским одбором председава Боб Менендез, демократски сенатор из Њу Џерсија.

Очекује се да на претресу буду размотрена кључна питања у региону, од ситуације у Босни и Херцеговини и стања дијалога Србије и Косова, до штетног утицаја Кине и Русије, као и питање односа земаља региона са Русијом у контексту њене агресије на Украјину која траје скоро 15 месеци.

Специјални саветник у Стејт Департменту Дерек Шоле у среду је у телефонском разговору са председником Србије Алекандром Вучићем подржао дијалог Београда и Приштине који се води у Бриселу, саопштено је из Вучићевог кабинета.

Како је речено, Шоле је нагласио да је неопходно да се избегну провокације и сукоби на Косову и настави рад на нормализацији односа.

Истог дана, Шоле је разговарао и са премијером Косова Аљбином Куртијем о дијалогу са Србијом и локалним изборима одржаним на северу Косова, саопштено је из Куртијевог кабинета. Како је наведено, фокус је био на Споразуму о нормализацији односа који су Косово и Србија постигли у фебруару, преноси Радио Слободна Европа.

Договор о анексу споразума постигнут је у марту у Охриду у Северној Македонији.

Сенатори и представници администрације размотриће и покушаје Русије да ојача штетни утицај у региону. После најава Москве да ће ојачати везе са ентитетом Република Српска у Босни и Херцеговини и најаве путовања Милорада Додика на састанак са Владимиром Путином, портпарол Стејт Департмента је, у одговору на питање Глас Америке за коментар, саопштио да "ниједна влада, ни на којем нивоу власти, не би требало да проширује сарадњу са Русијом док се наставља руска агресија против Украјине."

Специјални изасланик за Балкан, Габријел Ескобар, у сличном тону недавно је говорио у интервјуу Гласу Америке.

“Само ћу рећи да свака земља која чврсто верује да ће јој Русија бити дугорочни стратешки партнер, прави велику грешку, игра на погрешну карту”, рекао је Ескобар.

Америчка администрација је забринута и због руског утицаја у Црној Гори.

Амбасадорка Сједињених Америчких Држава у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке прошле недеље је оценила да “поделе и недостатак јединства Црну Гору чине плодним тлом за дезинформације” и да то, како је навела “користе злонамерни малигни центри утицаја који желе да Црна Гора не успе из одређених разлога”.

(ВОА)  Фото: АП/ВОА грапхиц

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

075

18.05.2023 16:11

Интересантан коментар сам "посудио" са једног другог портала! "Милорад "обрише задњицу" са тим Вашим "санкцијама" и настави по свом! Ви сте га поставили и он је Ваш човјек, немојте више нама "просипати шупље приче", молимо Вас!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васа агресуја на нас

18.05.2023 16:20

И насе виталне интересе траје деценијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

18.05.2023 20:17

Друже, агресију је извршила породица Додик а не Американци. Погледај код кога су наше паре па ће ти све бити јасно.

Name

Западни Балканац

18.05.2023 16:55

Зна ли неко, када подноси извештај наш изасланик за северну и средњу Америку ? Велика је напетост на Мексичко Америчкој граници , парламент БИХ би треба о томе повести расправу, да се зна неки ред !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

18.05.2023 18:33

Сад цете ви свог спијуна Додика послати у Москви да вам донесе информације из Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има рјешење

18.05.2023 21:28

Водите то 'национално благо', 'национално богатство' у онај тамо далеки Гвантанамо. Кажу, има празних кавеза. И за њега и остале додиковиће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

19.05.2023 06:57

Најновија Додикова промоција. Таман човјек мало утишао а,онда се појаве његови промотери и рекламирају га. Исувише провидно,зар не???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

19.05.2023 11:33

Припремају опет зло на Балкану, никад им доста тудје крви. Сад се позивају на Руски утицај, лазовцине, само да би имали оправдање за зло. Јос само да анимирају народе, за градјански рат, вец видјено. Надам се да це сви ти народи доци памети, и одреци се свих тих странаца, злотвода?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

19.05.2023 13:09

Медједе ниси се запитао ти и такви дали би ти бијо ту где си сада ,а и Додик да није ти злотвода . Протјерати злотводе под хитно.

Name

Рис

20.05.2023 14:04

Два билмеза,два зла ,гкедајте своја писла у својим земљама идиоти под плаштом ваших канџи радјене су све реформе,здравства,судства ,полиције ,тужилаштва а сведоци смо да то све је под шапом политике ,и глупист хе причати о неовисном раду институција или ефикасном.

ОДГОВОРИТЕ