Šole i Eskobar u Senatu svjedoče o Zapadnom Balkanu

U odboru za spoljnopolitičke odnose američkog Senata održava se pretres posvećen proceni politike SAD prema Zapadnom Balkanu.

Srbija 18.05.2023 | 17:24
Šole i Eskobar u Senatu svjedoče o Zapadnom Balkanu

Na pretresu svedoče Derek Šole, savetnik državnog sekretara i Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Balkan.

Senatskim odborom predsedava Bob Menendez, demokratski senator iz Nju Džersija.

Očekuje se da na pretresu budu razmotrena ključna pitanja u regionu, od situacije u Bosni i Hercegovini i stanja dijaloga Srbije i Kosova, do štetnog uticaja Kine i Rusije, kao i pitanje odnosa zemalja regiona sa Rusijom u kontekstu njene agresije na Ukrajinu koja traje skoro 15 meseci.

Specijalni savetnik u Stejt Departmentu Derek Šole u sredu je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Srbije Alekandrom Vučićem podržao dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Kako je rečeno, Šole je naglasio da je neophodno da se izbegnu provokacije i sukobi na Kosovu i nastavi rad na normalizaciji odnosa.

Istog dana, Šole je razgovarao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o dijalogu sa Srbijom i lokalnim izborima održanim na severu Kosova, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta. Kako je navedeno, fokus je bio na Sporazumu o normalizaciji odnosa koji su Kosovo i Srbija postigli u februaru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dogovor o aneksu sporazuma postignut je u martu u Ohridu u Severnoj Makedoniji.

Senatori i predstavnici administracije razmotriće i pokušaje Rusije da ojača štetni uticaj u regionu. Posle najava Moskve da će ojačati veze sa entitetom Republika Srpska u Bosni i Hercegovini i najave putovanja Milorada Dodika na sastanak sa Vladimirom Putinom, portparol Stejt Departmenta je, u odgovoru na pitanje Glas Amerike za komentar, saopštio da "nijedna vlada, ni na kojem nivou vlasti, ne bi trebalo da proširuje saradnju sa Rusijom dok se nastavlja ruska agresija protiv Ukrajine."

Specijalni izaslanik za Balkan, Gabrijel Eskobar, u sličnom tonu nedavno je govorio u intervjuu Glasu Amerike.

“Samo ću reći da svaka zemlja koja čvrsto veruje da će joj Rusija biti dugoročni strateški partner, pravi veliku grešku, igra na pogrešnu kartu”, rekao je Eskobar.

Američka administracija je zabrinuta i zbog ruskog uticaja u Crnoj Gori.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke prošle nedelje je ocenila da “podele i nedostatak jedinstva Crnu Goru čine plodnim tlom za dezinformacije” i da to, kako je navela “koriste zlonamerni maligni centri uticaja koji žele da Crna Gora ne uspe iz određenih razloga”.

(VOA)  Foto: AP/VOA graphic

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

075

18.05.2023 16:11

Interesantan komentar sam "posudio" sa jednog drugog portala! "Milorad "obriše zadnjicu" sa tim Vašim "sankcijama" i nastavi po svom! Vi ste ga postavili i on je Vaš čovjek, nemojte više nama "prosipati šuplje priče", molimo Vas!"

ODGOVORITE
Name

Vasa agresuja na nas

18.05.2023 16:20

I nase vitalne interese traje decenijama.

ODGOVORITE
Name

Milko

18.05.2023 20:17

Druže, agresiju je izvršila porodica Dodik a ne Amerikanci. Pogledaj kod koga su naše pare pa će ti sve biti jasno.

Name

Zapadni Balkanac

18.05.2023 16:55

Zna li neko, kada podnosi izveštaj naš izaslanik za severnu i srednju Ameriku ? Velika je napetost na Meksičko Američkoj granici , parlament BIH bi treba o tome povesti raspravu, da se zna neki red !

ODGOVORITE
Name

Tako

18.05.2023 18:33

Sad cete vi svog spijuna Dodika poslati u Moskvi da vam donese informacije iz Rusije.

ODGOVORITE
Name

Ima rješenje

18.05.2023 21:28

Vodite to 'nacionalno blago', 'nacionalno bogatstvo' u onaj tamo daleki Gvantanamo. Kažu, ima praznih kaveza. I za njega i ostale dodikoviće.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

19.05.2023 06:57

Najnovija Dodikova promocija. Taman čovjek malo utišao a,onda se pojave njegovi promoteri i reklamiraju ga. Isuviše providno,zar ne???

ODGOVORITE
Name

Miroslav

19.05.2023 11:33

Pripremaju opet zlo na Balkanu, nikad im dosta tudje krvi. Sad se pozivaju na Ruski uticaj, lazovcine, samo da bi imali opravdanje za zlo. Jos samo da animiraju narode, za gradjanski rat, vec vidjeno. Nadam se da ce svi ti narodi doci pameti, i odreci se svih tih stranaca, zlotvoda?

ODGOVORITE
Name

Koroslav

19.05.2023 13:09

Medjede nisi se zapitao ti i takvi dali bi ti bijo tu gde si sada ,a i Dodik da nije ti zlotvoda . Protjerati zlotvode pod hitno.

Name

Ris

20.05.2023 14:04

Dva bilmeza,dva zla ,gkedajte svoja pisla u svojim zemljama idioti pod plaštom vaših kandži radjene su sve reforme,zdravstva,sudstva ,policije ,tužilaštva a svedoci smo da to sve je pod šapom politike ,i glupist he pričati o neovisnom radu institucija ili efikasnom.

ODGOVORITE