Пад турске лире након избора, на тржишту несигурност

Турска лира је након првог круга предсједничких и парламентарних избора пала на 19,7 лира за амерички долар.

Свијет 15.05.2023 | 18:23
Пад турске лире након избора, на тржишту несигурност

Индекс истанбулске берзе БИСТ 100 пао је за 2,8 одсто, а банкарски индекс БИСТ, XБАНК, за  8,3 одсто, преноси ЦНН.

– Изгледа да је побједа опозиције мање вјероватна, а то ће разочарати инвеститоре који се надају повратку традиционалне економске политике и снажнијој борби против инфлације – рекао је стручњак компаније Капитал Економикс за тржишта у развоју, Лајам Пич.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган је крајем 2021. године реаговао на економску кризу тиме што је оборио референтну каматну стопу у земљи, што је у супротности са економском политиком коју спроводи већина држава.

Годишња стопа инфлације у Турској је у октобру достигла 85,5 одсто, а у априлу је она износила 43,6 одсто, према подацима турског Завода за статистику (ТуркСтат).

– Побједа предсједника Ердогана, која је сада основни сценарио би била негативна за макроекономску стабилност Турске и финансијска тржишта – закључио је Пич.

(Тањуг)   Фото: Пиxабаy

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Хегенон извози

15.05.2023 16:45

Инфлацију.... Ријесити се хегемона и бице добро....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММФ је убица демократија

15.05.2023 17:34

Турска је једна од ријетких земаља које не посуђују новце од ММФ-а. Тренутно у Турској се финансирају властитим сретствима не колика МЕГА пројеката какве свијет још није видио. Ердоган има право сто је снизио камату. То није у складу са очекивањима ММФ да својим позајмицама претворе Турску у свог роба као нпр. све бивше YУ Републике и остале бивше социјалистичке земље. Зато не могу ни Турску ни Ердоган смислити. Нису Турци Југословени. Нису бадава толике стотине година владали свијетом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са Русијом

16.05.2023 11:35

Су у току енергетски пројекти од толике користи за Турску и све те земље да само дусмани имају несто против.

Name

" Зависи" ?!

15.05.2023 20:37

Некада је 2+2=4 а некада је 2+2=22! Мозе се и подјелити са нулом и добити 2,мозес и нулу подјелити на колико ховес и добити колико зелис, ма све се мозе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста Запад

16.05.2023 11:47

Нуди Турској? Као и увијек, дзницко ропство,лосе односе са сусједина, наорузање и војну базу за своје интересе, уцјењивање помоцу стањцаног и то је све.... С обзиром на новонастала времена то никако не мозе бити интерес народа у турској, нису деведесете ни до деведесетих.... Бивсе совјетске републике исламског свијета никада се нису истински хтјеле придрузити Турској а сада поготово да преко Турске подривају Русију. Ердоган је на вријеме схватио ста је најбоље за будуцност Турске и исламског свијета....

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Русија

16.05.2023 12:28

И нуди енергетски бум (не нуде него развијају) а сусједи корисну економску сарадњу и развој у миру и слободи и обостраном задовољству. Дусманима то никако не одговара.

Name

Запад не нуди

16.05.2023 13:58

Никакав развој, сарадњу, мир, него маглу и пусте лази уоблицене у људска права, тј разврат изопацене вриједности све из цега произилази сто веци хаос, затим производњу непријатеља због орузја и продавање ти орузја и твојих интереса за искљуциво своје, затим увоз инфланције а пљацку стварне вриједности итд. итд.... Самим тиме дрзе те са омцом око врата и срозају за трен ако не играс по њиховим "правилима" изнад сваког закона на којем цовјецанство поцива....

ОДГОВОРИТЕ