Pad turske lire nakon izbora, na tržištu nesigurnost

Turska lira je nakon prvog kruga predsjedničkih i parlamentarnih izbora pala na 19,7 lira za američki dolar.

Svijet 15.05.2023 | 18:23
Pad turske lire nakon izbora, na tržištu nesigurnost

Indeks istanbulske berze BIST 100 pao je za 2,8 odsto, a bankarski indeks BIST, XBANK, za  8,3 odsto, prenosi CNN.

– Izgleda da je pobjeda opozicije manje vjerovatna, a to će razočarati investitore koji se nadaju povratku tradicionalne ekonomske politike i snažnijoj borbi protiv inflacije – rekao je stručnjak kompanije Kapital Ekonomiks za tržišta u razvoju, Lajam Pič.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je krajem 2021. godine reagovao na ekonomsku krizu time što je oborio referentnu kamatnu stopu u zemlji, što je u suprotnosti sa ekonomskom politikom koju sprovodi većina država.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u oktobru dostigla 85,5 odsto, a u aprilu je ona iznosila 43,6 odsto, prema podacima turskog Zavoda za statistiku (TurkStat).

– Pobjeda predsjednika Erdogana, koja je sada osnovni scenario bi bila negativna za makroekonomsku stabilnost Turske i finansijska tržišta – zaključio je Pič.

(Tanjug)   Foto: Pixabay

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Hegenon izvozi

15.05.2023 16:45

Inflaciju.... Rijesiti se hegemona i bice dobro....

ODGOVORITE
Name

MMF je ubica demokratija

15.05.2023 17:34

Turska je jedna od rijetkih zemalja koje ne posuđuju novce od MMF-a. Trenutno u Turskoj se finansiraju vlastitim sretstvima ne kolika MEGA projekata kakve svijet još nije vidio. Erdogan ima pravo sto je snizio kamatu. To nije u skladu sa očekivanjima MMF da svojim pozajmicama pretvore Tursku u svog roba kao npr. sve bivše YU Republike i ostale bivše socijalističke zemlje. Zato ne mogu ni Tursku ni Erdogan smisliti. Nisu Turci Jugosloveni. Nisu badava tolike stotine godina vladali svijetom.

ODGOVORITE
Name

Sa Rusijom

16.05.2023 11:35

Su u toku energetski projekti od tolike koristi za Tursku i sve te zemlje da samo dusmani imaju nesto protiv.

Name

" Zavisi" ?!

15.05.2023 20:37

Nekada je 2+2=4 a nekada je 2+2=22! Moze se i podjeliti sa nulom i dobiti 2,mozes i nulu podjeliti na koliko hoves i dobiti koliko zelis, ma sve se moze....

ODGOVORITE
Name

Sta Zapad

16.05.2023 11:47

Nudi Turskoj? Kao i uvijek, dznicko ropstvo,lose odnose sa susjedina, naoruzanje i vojnu bazu za svoje interese, ucjenjivanje pomocu stanjcanog i to je sve.... S obzirom na novonastala vremena to nikako ne moze biti interes naroda u turskoj, nisu devedesete ni do devedesetih.... Bivse sovjetske republike islamskog svijeta nikada se nisu istinski htjele pridruziti Turskoj a sada pogotovo da preko Turske podrivaju Rusiju. Erdogan je na vrijeme shvatio sta je najbolje za buducnost Turske i islamskog svijeta....

ODGOVORITE
Name

A Rusija

16.05.2023 12:28

I nudi energetski bum (ne nude nego razvijaju) a susjedi korisnu ekonomsku saradnju i razvoj u miru i slobodi i obostranom zadovoljstvu. Dusmanima to nikako ne odgovara.

Name

Zapad ne nudi

16.05.2023 13:58

Nikakav razvoj, saradnju, mir, nego maglu i puste lazi uoblicene u ljudska prava, tj razvrat izopacene vrijednosti sve iz cega proizilazi sto veci haos, zatim proizvodnju neprijatelja zbog oruzja i prodavanje ti oruzja i tvojih interesa za iskljucivo svoje, zatim uvoz inflancije a pljacku stvarne vrijednosti itd. itd.... Samim time drze te sa omcom oko vrata i srozaju za tren ako ne igras po njihovim "pravilima" iznad svakog zakona na kojem covjecanstvo pociva....

ODGOVORITE