ХР: Упозорење на могуће плављење Карловца

- Државни хидрометеоролошки завод Хрватске за карловачку регију данас је издао наранџасто упозорење због могуће обилне кише, с количином падавина већом од 80 мм по квадратном метру, а Главни центар за одбрану од поплаве најавио је за четвртак проглашавање ванредних мера одбране од поплава.

Регион 15.05.2023 | 14:26
ХР: Упозорење на могуће плављење Карловца

Према хидролошкој прогнози, водостај Купе у Карловцу могао би у четвртак бити 784 центиметра, а Коране 757, што је пораст од 134 центиметра.

Водостај Купе данас у подне био је девет центиметара виши него два сата раније и износио је 650 центиметара, а према хидролошкој прогнози Главног центра за одбрану од поплаве, очекује се да ће у четвртак износити 784 центиметра.

Шеф карловачке испоставе Хрватских вода Зоран Павловић рекао је данас Хини да се штабови цивилне заштите од јуче "интензивно припремају за поплаву", да ватрогасци и радници градских фирми  пуне вреће за зечје насипе, као и да се извлаче и припремају пумпе за испумпавање воде.

Из Директората Цивилне заштите позивају градове, општине и грађане да буду спремни да заштите себе и своју имовину од могућег плављења.

Возачи  се позива на опрез у саобраћају због смањене видљивости и могућег проклизавања на мокрим коловозима, поготово зато што је могуће и изливање река на саобраћајнице.

 “Такође је могућ прекид снабдевања електричном енергијом и водом као и прекид комуникационе мреже”, стоји у саопштењу Цивилне заштите.

(Тањуг) Фото:ЕПА-ЕФЕ/АНТОНИО БАТ 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Реалиста

15.05.2023 14:45

Е што је држава. Ови наши сједе и баш их брига.

ОДГОВОРИТЕ