HR: Upozorenje na moguće plavljenje Karlovca

- Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske za karlovačku regiju danas je izdao narandžasto upozorenje zbog moguće obilne kiše, s količinom padavina većom od 80 mm po kvadratnom metru, a Glavni centar za odbranu od poplave najavio je za četvrtak proglašavanje vanrednih mera odbrane od poplava.

Region 15.05.2023 | 14:26
HR: Upozorenje na moguće plavljenje Karlovca

Prema hidrološkoj prognozi, vodostaj Kupe u Karlovcu mogao bi u četvrtak biti 784 centimetra, a Korane 757, što je porast od 134 centimetra.

Vodostaj Kupe danas u podne bio je devet centimetara viši nego dva sata ranije i iznosio je 650 centimetara, a prema hidrološkoj prognozi Glavnog centra za odbranu od poplave, očekuje se da će u četvrtak iznositi 784 centimetra.

Šef karlovačke ispostave Hrvatskih voda Zoran Pavlović rekao je danas Hini da se štabovi civilne zaštite od juče "intenzivno pripremaju za poplavu", da vatrogasci i radnici gradskih firmi  pune vreće za zečje nasipe, kao i da se izvlače i pripremaju pumpe za ispumpavanje vode.

Iz Direktorata Civilne zaštite pozivaju gradove, opštine i građane da budu spremni da zaštite sebe i svoju imovinu od mogućeg plavljenja.

Vozači  se poziva na oprez u saobraćaju zbog smanjene vidljivosti i mogućeg proklizavanja na mokrim kolovozima, pogotovo zato što je moguće i izlivanje reka na saobraćajnice.

 “Takođe je moguć prekid snabdevanja električnom energijom i vodom kao i prekid komunikacione mreže”, stoji u saopštenju Civilne zaštite.

(Tanjug) Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Realista

15.05.2023 14:45

E što je država. Ovi naši sjede i baš ih briga.

ODGOVORITE