Менталном здрављу треба придавати већи значај

Неуропсихијатар Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да смо запоставили психолошко функционисање као важан сегмент живота и да се мора придавати већи значај превенцији и раном дијагностиковању специфичности у понашању младих људи.

Србија 14.05.2023 | 11:02
Менталном здрављу треба придавати већи значај

"Направљени су први изванредни кораци који треба да се продубљују, и који нису решење већ почетак решења", рекла је за Тањуг Ђукић Дејановић коментаришући мере државе као одговор на недавна масовна убиства у Београду и у селима код Младеновца и Смедерева. 

Она је оценила да су те две трагедије трајна траума за оне који су изгубили најмилије и огромна за све нас.

"Сви заједнички морамо учествовати у томе....Систем ће морати да се мења, а поред дијалога, јако је важна едукација", рекла је Ђукић Дејановић.

Како је објаснила, полицајци који ће бити присутни у школама, њих 1.200, морају бити едуковани на прави начин, са искуствима стручњака. Морају да раде у тиму, а ако се то не испуни, може се догодити да најбоља намера државе, да се повећа сигурности деци и родитељима, не доведе до циља који је прави и коме тежимо.

"Нама у систему је потребна едукација за превенирање најдрастичнијих ситуација које могу однети животе. Мислим да систем мора да има као приоритет тимско укључивање у решавање проблема, а стручњаци различитих професија морају наћи консензус", сматра Ђукић Дејановић.

Она је навела пример обданишта, у којима је, како сматра саговорница, такође потребна едукација.

"Ви ћете имати децу од којих ће само нека бити специфична у понашању, биће агресивна и љутиће се на мале поводе. Њих не смемо стигматизовати, и са њима све надлежне професије треба да се укључе и морају имати одређени контакт како би дали на квалитетан начин свој допринос да таква млада особа одраста у социјално прихватљивог човека, а не делинквента", објаснила је она.

 Она сматра да је фемицид, који се догодио у последњем периоду код нас у земљи, аларм да је породично насиље, насиље у школи, као и сајбер насиље наша реалност.

Она је поручила да је потребно да се сви укључе у савладавање проблема и да је потребан тимски рад и флексибилност, образовање, укључивање психијатријске струке и полиције, свих заједно.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Први корак

14.05.2023 09:16

Увијек и у свему мора да постоји први корак, добро би нам дошло ментално купање које нисмо имали више хиљада година, а оно је врло једноставно - престанимо пљачкти сами себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папакланд

14.05.2023 14:01

Далеко смо ми од "првог корака" - систем вриједности су папцине одавно девалвирале!

Name

Ненад-Нострадамус

14.05.2023 18:07

Е драга докторице ко да се позабави здрављем градјана,ако нам љекари одосе у политику.Ви сте оцити примјер да нецете да радите свој посао.

Name

А није Ц

14.05.2023 09:24

Хоће, ако не будете крили шта се ради! Ако забраните продају алкохола, енергетски пића и кафа малољетницима! Ако дјеци понудите добар избор и узор, драга наша! Има ту још много, много мјера које се могу донијети, урадити за добробит оних на којима остаје будућност! А стручњаци сте, па размислите! Имате врсног педагога Сњежану Голић која је много пута упозоравала шта се дешава, нисте слушали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

14.05.2023 09:31

Незнам како да се поправи ментално здрављ без смањвања насиља које се приказује на медијима. Јунак серије Јузни ветар,не мозе бити идол зрелом цовеку,али неком тинејдзеу мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

14.05.2023 10:45

Тако је! Све ти они то знају, али џаба. Постоје правила, постоје упозорења, свашта постоји као инструмент да се учини оно што би свијет провело у бољем правцу, нека врста појаса за спасавање. Од бла, бла приче нема ништа.

Name

Проблем је

14.05.2023 09:36

У приватним фирмама гдје радник нема никаква радницка права гдје се не поштује уговор о раду гдје су радници на ивици пуцања гдје немају кад квалитетно вријеме да проведу са својом дјецом да закон постоји али га не постују приватници а радници морају да шуте и раде за 750 км сваки дан срамота ста се овдје дешава.Стоп насиљу над радницима и психичком и физичком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

14.05.2023 09:36

То за нас раде маркентишке куће, само у смјеру распамећивања. Такође и разне продуције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

14.05.2023 09:40

У Рс ниједно слово од закона се не поштује ко је крив за то што дјеца иду погрешним путем кад родитељи робују код приватника да би им могли купит сколске карте и ужину и немају кад да се позабаве са својом дјецом .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

14.05.2023 09:44

Реално, преко 50% људи има психицких проблема. То се генерално игнорисе јер се « не види » за разлику од физицких. Назалост, кад се зло деси послије је касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

14.05.2023 09:44

Господја делај а била си у прилици,као дио власти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

14.05.2023 10:22

Када смо са свих страна окружени сељаклуком, поростаклуком, грмаљистиком, крканлуком, коцкарницама, кладионицама, дрогом, "елитним" ресторанима и кафићима, а главни лик је некакав баја ! Овде нема нико нормалан, питање је дана кад ће све ово да кулминира, поново ће ударит брат на брата, комшија на комшију, богати на сиротињу и обратно ! Наравно, Бог нам неће помоћи, има паметнија посла, сади паприке ! Ја сад одо бициклом на пецање, а ви како год хоћете !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проблем је

14.05.2023 11:14

у томе што се са менталним здрављем становника Републике српске игра и српски члан председништва,и председник РС,председник владе и сви министри и директори,начелници,градоначелници из снсд односом према запосленим,приликом запошљавања страначих активиста који немају адекватну школску спрему,а стручна дјеца која нису у систему снсд одоше вани.Нека ми неко објасништа раде учитељице и фризерке на ХЕ на Дрини у Вишеграду.А и њихов преседник странке је рекао да је џаба диплома ако ниси у систему власти.Зар то није игра са менталним здрављем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Проблем је

14.05.2023 17:35

Проблем је очити што твој мозак до подне мрзи цијели свијет а од подне и самог себе. Убиће те мржња, дај мало дрзни се и бави се својим послом и својим животом јер живот је један.

Name

#

14.05.2023 16:27

Систематски сте уништавали друштво, школе су постале мјесто за скотовање а не за школовање прво елиминишите све те стручњаке са лажним дипломама окрените се моралним и духовним вриједностима

ОДГОВОРИТЕ