Mentalnom zdravlju treba pridavati veći značaj

Neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da smo zapostavili psihološko funkcionisanje kao važan segment života i da se mora pridavati veći značaj prevenciji i ranom dijagnostikovanju specifičnosti u ponašanju mladih ljudi.

Srbija 14.05.2023 | 11:02
Mentalnom zdravlju treba pridavati veći značaj

"Napravljeni su prvi izvanredni koraci koji treba da se produbljuju, i koji nisu rešenje već početak rešenja", rekla je za Tanjug Đukić Dejanović komentarišući mere države kao odgovor na nedavna masovna ubistva u Beogradu i u selima kod Mladenovca i Smedereva. 

Ona je ocenila da su te dve tragedije trajna trauma za one koji su izgubili najmilije i ogromna za sve nas.

"Svi zajednički moramo učestvovati u tome....Sistem će morati da se menja, a pored dijaloga, jako je važna edukacija", rekla je Đukić Dejanović.

Kako je objasnila, policajci koji će biti prisutni u školama, njih 1.200, moraju biti edukovani na pravi način, sa iskustvima stručnjaka. Moraju da rade u timu, a ako se to ne ispuni, može se dogoditi da najbolja namera države, da se poveća sigurnosti deci i roditeljima, ne dovede do cilja koji je pravi i kome težimo.

"Nama u sistemu je potrebna edukacija za preveniranje najdrastičnijih situacija koje mogu odneti živote. Mislim da sistem mora da ima kao prioritet timsko uključivanje u rešavanje problema, a stručnjaci različitih profesija moraju naći konsenzus", smatra Đukić Dejanović.

Ona je navela primer obdaništa, u kojima je, kako smatra sagovornica, takođe potrebna edukacija.

"Vi ćete imati decu od kojih će samo neka biti specifična u ponašanju, biće agresivna i ljutiće se na male povode. Njih ne smemo stigmatizovati, i sa njima sve nadležne profesije treba da se uključe i moraju imati određeni kontakt kako bi dali na kvalitetan način svoj doprinos da takva mlada osoba odrasta u socijalno prihvatljivog čoveka, a ne delinkventa", objasnila je ona.

 Ona smatra da je femicid, koji se dogodio u poslednjem periodu kod nas u zemlji, alarm da je porodično nasilje, nasilje u školi, kao i sajber nasilje naša realnost.

Ona je poručila da je potrebno da se svi uključe u savladavanje problema i da je potreban timski rad i fleksibilnost, obrazovanje, uključivanje psihijatrijske struke i policije, svih zajedno.

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Prvi korak

14.05.2023 09:16

Uvijek i u svemu mora da postoji prvi korak, dobro bi nam došlo mentalno kupanje koje nismo imali više hiljada godina, a ono je vrlo jednostavno - prestanimo pljačkti sami sebe.

ODGOVORITE
Name

Papakland

14.05.2023 14:01

Daleko smo mi od "prvog koraka" - sistem vrijednosti su papcine odavno devalvirale!

Name

Nenad-Nostradamus

14.05.2023 18:07

E draga doktorice ko da se pozabavi zdravljem gradjana,ako nam ljekari odose u politiku.Vi ste ociti primjer da necete da radite svoj posao.

Name

A nije C

14.05.2023 09:24

Hoće, ako ne budete krili šta se radi! Ako zabranite prodaju alkohola, energetski pića i kafa maloljetnicima! Ako djeci ponudite dobar izbor i uzor, draga naša! Ima tu još mnogo, mnogo mjera koje se mogu donijeti, uraditi za dobrobit onih na kojima ostaje budućnost! A stručnjaci ste, pa razmislite! Imate vrsnog pedagoga Snježanu Golić koja je mnogo puta upozoravala šta se dešava, niste slušali.

ODGOVORITE
Name

Nebojsa

14.05.2023 09:31

Neznam kako da se popravi mentalno zdravlj bez smanjvanja nasilja koje se prikazuje na medijima. Junak serije Juzni vetar,ne moze biti idol zrelom coveku,ali nekom tinejdzeu moze.

ODGOVORITE
Name

Da

14.05.2023 10:45

Tako je! Sve ti oni to znaju, ali džaba. Postoje pravila, postoje upozorenja, svašta postoji kao instrument da se učini ono što bi svijet provelo u boljem pravcu, neka vrsta pojasa za spasavanje. Od bla, bla priče nema ništa.

Name

Problem je

14.05.2023 09:36

U privatnim firmama gdje radnik nema nikakva radnicka prava gdje se ne poštuje ugovor o radu gdje su radnici na ivici pucanja gdje nemaju kad kvalitetno vrijeme da provedu sa svojom djecom da zakon postoji ali ga ne postuju privatnici a radnici moraju da šute i rade za 750 km svaki dan sramota sta se ovdje dešava.Stop nasilju nad radnicima i psihičkom i fizičkom.

ODGOVORITE
Name

Zoran

14.05.2023 09:36

To za nas rade markentiške kuće, samo u smjeru raspamećivanja. Takođe i razne producije.

ODGOVORITE
Name

Simo

14.05.2023 09:40

U Rs nijedno slovo od zakona se ne poštuje ko je kriv za to što djeca idu pogrešnim putem kad roditelji robuju kod privatnika da bi im mogli kupit skolske karte i užinu i nemaju kad da se pozabave sa svojom djecom .

ODGOVORITE
Name

Dejan

14.05.2023 09:44

Realno, preko 50% ljudi ima psihickih problema. To se generalno ignorise jer se « ne vidi » za razliku od fizickih. Nazalost, kad se zlo desi poslije je kasno.

ODGOVORITE
Name

Rada

14.05.2023 09:44

Gospodja delaj a bila si u prilici,kao dio vlasti...

ODGOVORITE
Name

Kako

14.05.2023 10:22

Kada smo sa svih strana okruženi seljaklukom, porostaklukom, grmaljistikom, krkanlukom, kockarnicama, kladionicama, drogom, "elitnim" restoranima i kafićima, a glavni lik je nekakav baja ! Ovde nema niko normalan, pitanje je dana kad će sve ovo da kulminira, ponovo će udarit brat na brata, komšija na komšiju, bogati na sirotinju i obratno ! Naravno, Bog nam neće pomoći, ima pametnija posla, sadi paprike ! Ja sad odo biciklom na pecanje, a vi kako god hoćete !

ODGOVORITE
Name

Проблем је

14.05.2023 11:14

у томе што се са менталним здрављем становника Републике српске игра и српски члан председништва,и председник РС,председник владе и сви министри и директори,начелници,градоначелници из снсд односом према запосленим,приликом запошљавања страначих активиста који немају адекватну школску спрему,а стручна дјеца која нису у систему снсд одоше вани.Нека ми неко објасништа раде учитељице и фризерке на ХЕ на Дрини у Вишеграду.А и њихов преседник странке је рекао да је џаба диплома ако ниси у систему власти.Зар то није игра са менталним здрављем?

ODGOVORITE
Name

Za Problem je

14.05.2023 17:35

Problem je očiti što tvoj mozak do podne mrzi cijeli svijet a od podne i samog sebe. Ubiće te mržnja, daj malo drzni se i bavi se svojim poslom i svojim životom jer život je jedan.

Name

#

14.05.2023 16:27

Sistematski ste uništavali društvo, škole su postale mjesto za skotovanje a ne za školovanje prvo eliminišite sve te stručnjake sa lažnim diplomama okrenite se moralnim i duhovnim vrijednostima

ODGOVORITE