Виши суд одредио притвор за чланове "балканског картела"

Виши суд у Београду одредио је притвор до 30 дана за 13 припадника организоване криминалне групе, такозваног "балканског картела", који се сумњиче да су учествовали у међународној трговини више од седам тона кокаина.

Србија 13.05.2023 | 16:39
Виши суд одредио притвор за чланове "балканског картела"

Притвор им је одређен због постојања околности које указују на опасност од бјекства и да ће у кратком временском периоду поновити кривично дјело, саопштено је из Више суда.

Наредбом о спровођењу истраге Јавног тужилаштва за организовани криминал осумњиченом М.С. је стављено на терет извршење три кривична дјела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Осумњиченом М.Л. је стављено на терет извршење два кривична дјела - неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, док се преосталих 11 осумњичених терете за по једно кривично дјела - неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Из Јавног тужилаштва за организовани криминал раније је саопштено да је наредбом о спровођењу истраге обухваћено још седам особа које нису лишене слободе, од којих се једна налази на издржавању казне затвора у Перуу, а двије су у притвору по рјешењу Холандије и по другом основу у Нишу.

Четири лица налазе се у бјекству.

На саслушању у тужилаштву 11 осумњичених је искористило законско право и бранило се ћутањем, а одбрану су изнијела двојица осумњичених који су негирали кривицу.

Чланови "балканског картела" ухапшени су 11. маја у у Београду, Суботици и Зрењанину, а из МУП-а Србије тада је речено да се они доводе у везу за трговину најмање седам тона кокаина, који је заплијењен током 2020. године ван Србије.

Начелник Управе криминалистичке полиције Нинослав Цмолић рекао је да полиција Србије успјела да идентифијује "кључне мете" на својој територији у сарадњи са Европолом.

"Ова међународна акција је резултирала уклањањем највеће криминалне организације за трговину дрогом са Балкана", рекао је Смолић и додао да се вјерује да овај картел стоји иза пошиљки више тона наркотика који су стигли у Европу из Бразила, Еквадора, а преко Африке.

(СРНА)

Коментари / 0

Оставите коментар