Viši sud odredio pritvor za članove "balkanskog kartela"

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana za 13 pripadnika organizovane kriminalne grupe, takozvanog "balkanskog kartela", koji se sumnjiče da su učestvovali u međunarodnoj trgovini više od sedam tona kokaina.

Srbija 13.05.2023 | 16:39
Viši sud odredio pritvor za članove "balkanskog kartela"

Pritvor im je određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo, saopšteno je iz Više suda.

Naredbom o sprovođenju istrage Javnog tužilaštva za organizovani kriminal osumnjičenom M.S. je stavljeno na teret izvršenje tri krivična djela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Osumnjičenom M.L. je stavljeno na teret izvršenje dva krivična djela - neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, dok se preostalih 11 osumnjičenih terete za po jedno krivično djela - neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Iz Javnog tužilaštva za organizovani kriminal ranije je saopšteno da je naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno još sedam osoba koje nisu lišene slobode, od kojih se jedna nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Peruu, a dvije su u pritvoru po rješenju Holandije i po drugom osnovu u Nišu.

Četiri lica nalaze se u bjekstvu.

Na saslušanju u tužilaštvu 11 osumnjičenih je iskoristilo zakonsko pravo i branilo se ćutanjem, a odbranu su iznijela dvojica osumnjičenih koji su negirali krivicu.

Članovi "balkanskog kartela" uhapšeni su 11. maja u u Beogradu, Subotici i Zrenjaninu, a iz MUP-a Srbije tada je rečeno da se oni dovode u vezu za trgovinu najmanje sedam tona kokaina, koji je zaplijenjen tokom 2020. godine van Srbije.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić rekao je da policija Srbije uspjela da identifijuje "ključne mete" na svojoj teritoriji u saradnji sa Evropolom.

"Ova međunarodna akcija je rezultirala uklanjanjem najveće kriminalne organizacije za trgovinu drogom sa Balkana", rekao je Smolić i dodao da se vjeruje da ovaj kartel stoji iza pošiljki više tona narkotika koji su stigli u Evropu iz Brazila, Ekvadora, a preko Afrike.

(SRNA)

Komentari / 0

Ostavite komentar