Ратари доведени до зида: Скупа сјетва и неизвјесна жетва

Мајски облаци донијели су капи које су прелиле чашу очаја пољопривредника. Никад скупља сјетва и неизвјеснија жетва довеле су ратаре до зида. Опет се обраћају надлежним министарствима да им помогну, исплате подстицаје и сачувају домаћу производњу. У супротном, како кажу, чека нас глад.

Република Српска 11.05.2023 | 18:20
Ратари доведени до зида: Скупа сјетва и неизвјесна жетва

На адресе Министарства спољне трговине, Министарства пољопривреде и Министарства финансија, као и предсједника Републике Српске у понедјељак стижу отворена писма пољопривредника.

„Морају сјести да разговарамо, јер ово мало пољопривредних произвођача што је остало на је ивици егзистенције, видите да нам ни вријеме не иде на руку, ми се боримо дан и ноћ да успијемо да посијемо, да припремимо храну да као највећа житнцица не бисмо остали без хране“, рекао је Саво Бакајлић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице

Пољопривредни произвођачи кажу да сјетва никад није била скупља, жетва неизвјеснија, домаћи производ толико обесцјењен, а произвођач понижен. Ресорна министарства глува и нијема.

„У свим секторима смо угрожени и видите у спољно-трговинсклој комори подаци су катастрофални, људи су сјели у фотеље, Кошарац ни један корак није учинио да се заштити домаћа производња. Такав нам министар не треба, али они долазе путем странке путем нерада и шта смо друго очекивали него да будемо препуштени сами себи. Ова ситуација није добра ,пољопривредника је све мање, села су пуста“, навео је Бакајлић.

Пољопривредник Раденко Арсеновић пита:

„Да ли је циљ државе да нас угуши да немамо ништа своје? Прасићи – гушили су производњу, на крају не знаш колико је марака, тако ћемо имати исти проблем за мјеец два са млијеком.“

Да је стање у аграру јако лоше потврђују и сами пољопривредници. Горан Спасојевић сада обрађује око 70 хектара земље, у односу на прошлу годину 10 хектара мање, а како каже, производњу ће свести на минимум.

„Ја видим чист губитак у овој години поготово за мене, само ће банке које нам дају кредите имати просперитет“, каже Спасојевић.

Бакајлић се пита шта чека и Министарство пољопривреде?

„Зашто не исплати 500 марака за пшеницу?“

Из Удружења пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице поново су затражили оставку директора Аграрног фонда Златана Лазаревића. У супротном, најављују протесте испред те институције.

(БН) Фото: БН

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ре

11.05.2023 17:03

Шта ће да раде пољопривредници кад су им разном инфраструктуром аутопутевима, брзим цестама, пругама, хиљадама и хиљадама зграда, халама, десетинама километрима квадратних бетона уништили трећину обрадивих површина најбољег квалитета. Кад прође мрежа аутопутеве ту ће пола семберије нестати под бетоном и насипима. Важно је да се перу паре и да се згреће новац, да се народ задужује а паре од акциза да иду на исплате плата. Кога је брига за пољопривредну производњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глуп став

11.05.2023 22:14

НИСУ У СТАЊУ произвести по конкурентној цијени, јер раде ШТА СУ ИМ ЂЕДОВИ РАДИЛИ, конташ? НЕЋЕ ДА СЕ МОДЕРНИЗУЈУ

Name

ре

12.05.2023 11:45

Шта хоћеш да кажеш да треба више да се трује земљиште, да се загађује већим количинама вештачких ђубрива и осталог отрова. Ти се труј, ја нећу.

Name

ре

12.05.2023 11:47

На крају ће народ остати као слуђено стадо поред брзих цести и аутопутева да цркава у сиротињи и биједи, а неће имати новца ни за аутомобил, ни за гориво, акамоли за путарине.

Name

ре

12.05.2023 11:48

Они су рекли да ће аутопутеви да граде приведу, само да они то све асфалитрају, и сва привреда ће да процвати, постажемо развијнији од иједне земље Запада. Рекли су још да смо ми приведни неразвијени зато што немамо аутопутеве да инвеститори дођу. Срамота. Лудило је шта се 25 година ове дивљачке власти причало.

Name

Ипе

11.05.2023 17:06

Кад су из ЕУ тражили да успоставимо министарство пољопривреде на државном нивоу,ако желимо приступ фондовима за пољопривреду из ЕУ,одмах галама из РС-а,пренос надлежности и слично.ЕУ из буџета издваја скоро 80% посто средстава за фондове пољопривреде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

11.05.2023 17:07

БејХа се растаце по свим савовима. Неспособни и полуписмени политицари униставају из незнања све цега се прихвате..

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Реалност,

12.05.2023 08:34

Какве веза има политичар са њиховом земљом, ако хоће да раде, нека раде, отимају се за земљу, а у ствари њима је циљ само неког окривити за нешто што им је животно занимање, а најбоље све да добију на готово. Море заврните рукаве и радите, ако хоћете, ако не, сједи и гледај у небо одакле се ведри.

Name

Пале

11.05.2023 17:43

Клосарац нема факултет,купио диплому

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

11.05.2023 20:35

Какву потребу ти имас да обрадјујес 70. ХЕКТАРА. Да мозес од дрзаве готове паре мусти. Кад је дилкане ТИТО давао подстицај. Добро сте заимали од 1992. ГОД. Лада и Стојадин и 539 без кабине. Заборавили сте кад сте 1992 год, довлацили млијеко на бициклу, на градску пијацу.

Name

Само питам,

11.05.2023 20:40

Пољопривреднике, имамо ли ми подстицаје кад купујемо њихове производе. Скупо им све, а кад продају онда нама није, за славу пола плате само за печење, просечне плате. Вама се ништа не исплати, само кукате, дај семе, дај ђубриво, дај гориво и још да то неко све фино за вас џаба уради и ви само готов производ, новац, турите у џеп, ма ако хоћете радите, а ако не не морате ионако све увозимо.

Name

ТЕШКО НАМА

12.05.2023 04:49

Треба засијати само за своје потребе. Коме треба нека засије или нека себи купи.

Name

Ре Драган

12.05.2023 06:08

А избјеглице радиле по цио дан за јад од дневнице.. Професори, економисти људи домаћини вам радили.. Тад изрека у фирмама била и пријетња"Ко неће да ради одо их накупит са моста код Перићевих зграда" прошла вам та времена... Сад због мене немој ни сијати.. Ионако купујем по маркетима...

Name

Татар

11.05.2023 20:57

Ма немојте сејати и тиме ресити проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

12.05.2023 06:05

Годподине ако ти је скупо славити славу и купити прасе ти узмеш себи и одхраниш, знаш унапријед када ти је слава а не бити господин и куповати

Name

Ре татар

12.05.2023 06:37

Слажем се. Доста више и њихове кукњаве.. Ред пред министарством пољопривреде у БН за све и свашта.. За подстицаје, гориво шта год да се даје.. А на пијаци скупи да скупље не може.. Ајд људино на пилану, у разне фирме за минималац па ко и ми остали.. Пољопривредници маните се. За себе ви радиите не за мене

Name

За Србина,

14.05.2023 10:11

Гдје да га држим, у спаваћој соби, немамо сви могућност да хранимо стоку. Знам ја себе јако добро организовати и за славу и за све оне празнике, али ово што се ради је постало ненормално за човјека који живи од пољопривреде.