Југовићи код Гацка: Након 80 година прво вјенчање

Обучени у народне ношње Војислав Томић и Младенка Граховац заклели су се једно другом на вјерност у цркви Свете тројице у гатачком селу Југовићи, а то је прво вјенчање у овом храму након осам деценија.

Република Српска 11.05.2023 | 11:11
Југовићи код Гацка: Након 80 година прво вјенчање

По православним обичајима, у нови живот закорачили су у понедјељак, у храму који је један од најстаријих у Херцеговини и шире, а специфичан је и по томе што се налази на више од 1.200 метара надморске висине.

Војислав за "Глас Српске" прича да је гатачка површ оаза духовности и вјере у Бога, а неизмјерно му је драго што је са својом супругом Младенком баш у родном селу кренуо у нови живот.

"Важно је када крећете у нови живот, да се вјенчате тамо гдје сте рођени. Моја супруга је предложила да вјенчање буде у нашој сеоској цркви, што ме обрадовало. Неописиво сам срећан, јер је препознала колико ми значи и колико волим родно село, иако живим у граду због пословних обавеза", рекао је Томић. Како каже, рођен је у Југовићима за Нову годину 1989. године и кад год стигне иде на село.

"Ту ми живе родитељи и брат, а трудим се да одем да им помогнем у вези са сточарством, јер је пуно посла. Одрицање је велико, али уз слогу и љубав све се стиже", рекао је Томић.

Рођена Невесињка Младенка Граховац, која је у сеоском храму рекла судбоносно да свом изабранику, каже да никада не смијемо заборавити наше храмове, традицију и обичаје.

"Осјећај је предиван. Првенствено зато што је то црква у селу у којем је рођен мој супруг и за које је много везан, али и зато смо након толико година баш ми одлучили да се вјенчамо ту", рекла је Младенка додавши да су тиме послали поруку да све више младих жели да сачува село.

Свештеник Александар Гајић каже да је у Херцеговини присутан задужбинарски дух јер ничу храмови.

"Тако су наши Југовићани 2012. године обновили овај храм. На срећу свих нас, ево било је и вјенчање. Прије пет година смо почели са налагањем бадњака испред храма након 80 година. Ми се равнамо по Другом свјетском рату када су Југовићи пострадали уз Придворицу, а инспирација за роман 'Нож' било је баш ово село", рекао је Гајић. 

Вјенчања су вјера и нада да у овом селу и даље има живота, каже свештеник Друге гатачке парохије Александар Гајић и наглашава да су то значајни догађаји за мјештане, црквени и вјерски живот.

"Видимо да људи још нису напустили херцеговачке планине. Имамо двоје младих који раде и привређују, који гаје породичне вриједности. По старом српском обичају у народним херцеговачким ношњама дошли су да приклоне главу својој икони, славској и црквеној у свом храму у Југовићима, да се одлуче за молитву Богу и баш ту узму благослов", рекао је Гајић.

Истиче да је храм у Југовићима једна од најстаријих цркава у Херцеговини.

"Имамо предање да је потомак Југовића рођен у овом селу. Ту су гроб и крст који су срушили Турци, а има предање да је село по њима и добило име", рекао је Гајић.

Иако је родом из Новог Града не крије одушевљење што службује у Херцеговини. Како каже, част му је што га је Господ ставио да служи у Гацку.

"Овдје су људи с поља високи, јаки и груби, а изнутра имају душу велику као небо. Благословен је онај који служи с њима, молимо се Богу и трудимо се да останемо заједно и у слози", рекао је Гајић.

(Глас Српске)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Никола озрен

11.05.2023 09:41

БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

11.05.2023 09:42

Дај бозе да потраје

ОДГОВОРИТЕ
Name

клокан

11.05.2023 10:05

младенцима нека господ подари пуно среце и здравља и слоге дабогда догодине да имају крстење и да сину дадну име проте ницифора југовица сву срецу овога свијета

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

11.05.2023 10:07

ЧЕСТИТАМО. ТРЕВА ДАТИ ДОБАР ПРИМИЈЕР И ДРУГИМА. ХЕРЦЕГОВИНА ОД УВИЈЕК, ПРИМИЈЕР , ПОШТЕЊА, ЈУНАШТВА, ЧОЈСТВА. ОВО ЈЕ ПРАВИ ПУТ ПО БОЖИЈИМ ЗАКОНИМА. МНОГО ПОТОМАКА СРЕЋНИХ ИМАЛИ И ДУГ ЖИВОТ ПРОЖИВИЈЕЛИ. СРВИН . ОД БАЊА ЛУКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас

11.05.2023 15:48

Херцеговци одраз постења хахахаха и они истоцни и они западни хахахха

Name

Срецно

11.05.2023 10:42

Вам било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретно

11.05.2023 11:26

Сретно и успјешно вам било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

11.05.2023 16:01

Срећно младенци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

11.05.2023 23:27

Вољела бих и ја за Херцеговца да се удам.??

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

12.05.2023 18:30

Ако Костадин Васић може бити директор онда су многи у уједињеној Српској сазрели за психијатрију...питање дал човјек има средњу редовно завршену а некад био страствени СДС-овац преко Драгомира Васића .зато и јесмо ту гје смо...

ОДГОВОРИТЕ