Док се хвале великим приходима, купују опрему вриједну пола милиона марака

Након што је ИТ фирма „Проинтер“ обавијестила Пореску управу Републике Српске да је у тендерском проблему због изгубљених партнерстава са компанијама САП и Мицрософт, директор Горан Маричић одлучио је да осмисли акцију спашавања. Од фирме изузетно блиске власти у Републици Српској купиће рачунарску опрему и то за 522.441 КМ са ПДВ-ом.

Република Српска 11.05.2023 | 10:52
Док се хвале великим приходима, купују опрему вриједну пола милиона марака

Тендер је расписан 10. фебруара, само два дана након што је Маричић питао Агенцију за јавне набавке у Босни и Херцеговини шта да ради са оквирним споразумом за софтверске лиценце потписан са са фирмом, која по признању предсједника РС Милроада Додика за сарадника има његовог сина Игора Додика.

Занимљиво, стигла је само једна понуда, иако је потпуно нереално мислити да ниједна друга ИТ фирма у Босни и Херцеговини не може да понуди исту или сличну робу. Одлуку о изабраном понуђачу Маричић је објавио 30. марта.

„Понуда испуњава услове прихватљивости и правилности понуде који су дефинисани у тендерској документацији. Комисија је дала препоруку директору да, у складу са чланом 70. Закон о јавним набавкама БиХ, у предметном поступку донесе одлуку којојм ће као најповољнији понуђач бити одабран 'Проинтер ИТСС Бањалука – члан Инфинитy Интернатионал Гроуп'. Уговор о купопродаји рачунарске опреме закључиће се на износ од 522.440,86 КМ са урачунатим ПДВ-ом“, стоји у документу објављеном на званичној страници ПУ РС.

Маричић није имао дилему – уговор с „Проинтером“ потписао 12. априла.

Са овом посљедњом цифром издвајања Пореске управе РС за рачунарску опрему од 2017. године до данас износе – 1.664.107 КМ са ПДВ-ом. То је збир процјене кликова у укупно пет уговора. И први 2017. године добио је – „Проинтер“.

Тада су стигле двије понуде, али је једна аутоматски одбачена као неприхватљива. Уз назив ове фирме стајало је да ће опрема грађане коштати 204.741 КМ.

До 2020. године порезници су били задовољни испорученим, а онда је дошло вријеме за нову тендерску рунду. Понуду  имала фирма „Сириус 2010“. Посао је закључен у фебруару и то на 678.599 КМ.

И власништво ове фирме доводи се у везу са породицом Додик.

„'Сириус 2010' оснивач је и 'Зекстре' Бањалука, једног од два највећа акционара 'Боске', чију су приватизацију 2008. године потписали тадашњи предсједник Владе РС Милорад Додик и власници компанија 'Зекстра' и 'Делта' из Београда, Драган Ђурић и Мирослав Мишковић“, подсјетио је недавно Цапитал.

Наредне 2021. и 2022. година биле су резервисане за „Графо-комерц“, фирму у власништву породице Батар, која је такође почест тендерски побједник. За та два уговора дато јој је 123.823 КМ и 134.503 КМ. Иначе, ова фирма у марту прошле године била је представник конзорцијума са „М:телом“, којег је вршилац дужности директора Електропривреде РС и генерални секретар СНСД-а Лука Петровић ангажовао за штампање и ковертирање рачуна за струју – 5.658.120 КМ.   

ЗА СЕРТИФИКОВАНЕ КОНСУЛТАНТЕ 300.000 КМ

Представници уговорних ургана у РС и БиХ упорно траже начине како да не буде обустављено финансирање „Проинтера“, након што је завршио „на црним листама“ свјетских компанија.

(Журнал

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Татар

11.05.2023 13:45

Све је ово обична фарса.

ОДГОВОРИТЕ