Балкан је уздрман случајевима два масакра у Србији

Балкан је уздрман случајевима два масакра која су Србију, али и цијели Балкан завила у црно. Систем треба да реагује да се овакве трагедије никада више не понове, али и да би дјеца могла у случају било каквог проблема да се обрате родитељима, нагласили су вечерас гости емисије Глобално на РТВ БН.

Република Српска 10.05.2023 | 22:37
Балкан је уздрман случајевима два масакра у Србији

Игор Јурић прошао је кроз пакао када је његову петнаестогодишњу кћерку звјерски силовао и убио тада тридесет четворогодишњи Драган Ђурић. Из свог примјера, каже, извукао је бројне поуке, а оне се могу искористити и у случају масовних убистава из Београда и Младеновца протекле недјеље.

Наглашава да је добио подршку стручног кадра у Белгији и постао способан да настави даље са животом, што је сада најпотребније родитељима који су остали без дјеце.

„Некада смо на терапијама разговарали по три сата и то је на мене оставило страшно добар утисак. На крају крајева дошао сам у ситуацију да се суочим са човеком који ми је на тако бруталан начин убио дете.“ свједочи Игор Јурић, отац убијене Тијане Јурић.

Истраживања која спроводи Центар за злостављану и несталу дјецу говоре да је најчешће дијете које постане насилник, имало модел на који се угледало. Са резултатима истраживања сложила се и Марија Ђорић из Центра за политичке студије, која каже да је едукација родитеља али и дјеце на првом мјесту.

„Један насилник малтретира више дијеце у исто вријеме. Треба ли да говорим о малом Алекси који је због насиља извршио самоубиство? Не говорити да су то „дјечије чарке“ јер дијете то перципира као озбиљан проблем.“ говори Марија Ђорић, из Центра за политичке студије и додаје да дјеца морају осим својих права да имају и одговорности па да тако не могу малтретирати наставницу и бити некажњени или не имати неку поуку из тога.

Предсједник Србије Александар Вучић предложио је враћање смртне казне у кривични законик, чиме би осим Бјелорусије, Србија била једина европска земља која има ову казнену мјеру. Поучен случајевима у којима је смртна казна извршена, Игор Јурић каже да она не може задовољити правду и да ствара још гори осјећај члановима породице жртве.

„Када медији питају људе на улици да ли сте за враћање смртне казне и они кажу „да, јесмо“ мислим да људи уопште не размишљају о тим посљедицама саме смртне казне“, тврди Јурић.

Ђорићева ипак, велики проблем види у друштву и начину на који се дјеца васпитавају. Каже, малишани су изложени и више него штетним утицајима.

„Хајде да елиминишемо било какву врсту медијског смећа која може да контаминира мозак наше деце и целе нације. Јер ако деца не гледају ријалити шоу програме, знате ко гледа – па њихови родитељи.“ упозорава Ђорићева.

„Не смије се у тим терминима емитовати насиље. Као што је рекла Марија, то отупљује и морамо бити свјесни да дјеца полако губе осјећај између стварности и имагинарности.“ свједочи адвокат Раде Кнежевић.

Колективна одговорност јесте кључна, у рјешавање дјечијих траума након овог случаја морамо се укључити сви и својим примјером показати дјеци да се овакве ствари никада више не требају поновити, закључено је у емисији Глобално на РТВ БН.

(БН) Фото: БН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Татар

10.05.2023 21:08

Наравно свака нормална особа је уздрмана оваквим вестима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Масакар

10.05.2023 21:16

Сто да је уздрман. Масакар и срби то је увијек исло скупа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

11.05.2023 03:51

Јесте тако само што је ово аутомасакр

Name

+

11.05.2023 05:25

СРБИ СУ СЕ УВИЈЕК БРАНИЛИ. ПРОУЧИТЕ ИСТОРИЈУ, ОНИ КОЈИ НИСУ СХВАТИЛИ, ДА ЈЕ ТАКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

11.05.2023 07:53

Па јебем те ,"начитана" од чега су се сад бранили.Од монструма које су сами произвели.