„Аутопутеви РС“ ће савјетницима дијелити милионе КМ

– Управа „Аутопутева“ Републике Српске није успјела да кроз јавне набавке додијели 5,6 милиона марака вриједан уговор за консултантске услуге.

Република Српска 10.05.2023 | 21:35
„Аутопутеви РС“ ће савјетницима дијелити милионе КМ

Осам мјесеци након расписивања тендера донијели су одлуку о отказивању поступка, правдајући га својеврсном саботажом од стране неколико фирми у БиХ, којима је, према њиховој оцјени то била и једина намјера.

Међутим, у овом јавном предузећу нису превише разочарани. У међувремену се измијенио закон који им је омогућио да новац по овом основу дијеле без икаквог надметања. Добро упућени не искључују могућност да је све унапријед добро организовано и смишљено.

Наиме, почетком септембра прошле године „Аутопутеви“ расписују тендер за правне, финансијске и техничке консултантске услуге у вези са изградњом аутопутева.

Предузећа затрпала „Аутпутеве“ жалбама

Међутим, тада их поједина предузећа затрпавају жалбама, чији је циљ, како наводе у „Аутопутевима“, био одуговлачење поступка.

Непосредно након објаве тендера жалбу је упутила фирма „Ецоплан“ из Мостара, затим „Протехник“ из Источног Сарајева, „Смајић – Инжењеринг“ из Горажда у два наврата, „Ибис“ из  Завидовића, „Халиловић“ и „Кохиса“ из Сарајева.

„У свим наведеним жалбама, осим жалбе „Смајић – инжењеринга“ која је одбачена као неблаговремена и жалбе предузећа „Ибис“ која је повучена од стране жалиоца, Канцеларија за разматрање жалби је донијела закључке којима се исте одбацују као неуредне, будући да ни за једну није уплаћена накнада за покретање жалбеног поступка у складу са Законом о јавним набавкама“, наводе у „Аутопутевима РС“.

Тврде да су у фебруару ове године ургирали код КРЖ-а да се поступак настави како се злоупотребом механизма правне заштите не би прозроковача штета на рачун јавног интереса, али да је њихов захтјев једноставно изигнорисан.

Међутим, чекајући да се ситуација расптеља и процес блокиран жалбама настави, дошло је до измјене Закона о јавним набавкама и то у корист „Аутопутева“. На снагу су ступиле 10. децембра прошле године.

„Прописано је да се закон не примјењује на уговор о јавној набавци правних услуга и то услуга правног савјетовања које адвокат пружа током припреме било којег поступка. С обзиром на то да су предмет набавке правне, финансијске и техничке услуге, а имајући у виду да се под правним услугама у смислу ове набавке сматрају услуге правног савјетовања адвоката, очигледно је да је добар дио предмета набавке изузет од примјене Закона о јавним набавкама“, наводе у овом предузећу.

Измјенама закона омогућено ангажовање правних савјетника без тендера

У Транспаренцy интернатионалу БиХ са опрезом гледају на овај случај. Кажу да је неоспорно да постоје такозвани професионални жалиоца који улажу жалбе на тендере само како би остварили материјалну корист, али да нису сигурни да ли се овде ради о таквом случају.

„Не можемо знати праве мотиве улагања ових жалби. Све је ствар нагађања“, каже за ЦАПИТАЛ портпарол ТИ БиХ Срђан Траљић.

Он такође примјећује да је добар дио услуга из предмета ове набавке изузет новим измјенама Закона о јавним набавкама, па не искључује могућност да је управо то нагнало „Аутопутеве“ да обуставе поступак.

„Они уговоре за те услуге сада могу дати коме год желе без спровођења поступка јавне набавке. Нажалост, те измјене Закона о јавним набавкама које су се десиле прошле године отвориле су простор за овакве ситуације иако је њихов циљ бар декларативно био борба против корупције у овој области,  а што је био захтјев ЕУ“, каже Траљић.

Подсјећамо, ТИ БИХ је  тад упозорио да те измјене иако имају одређена побољшања,  неће суштински унаприједити борбу против корупције у овој области, а што је био кључни захтјев који је кроз 14 приоритета пред Босну и Херцеговину поставила Европска унија.

У склопу једног приоритета који се тиче борбе против криминала и корупције БиХ је требала измијенити више закона попут Закона о јавним набавкама, сукобу интереса и сл.

Међутим власти су код измјена више водиле рачуна о интересима уговорних органа па су поред изузећа за ове услуге прогурали и одредбу да се омогући уговорним органима да током трајања уговора, због непредвиђених околности, повећају њихову вриједност за додатних 30 одсто без спровођења новог поступка што је отворило простор за бројне злоупотребе.

„Ове  ствари отвориле су додатни простор за корупцију иако је циљ усвајања тих измјена био борба против корупције. Нажалост, у случају наше земље ми се плашимо да ће то имати негативне ефекте на стање корупције у овој области иако су ове измјене увеле и одређена побољшања у смислу транспарентности планова јавних набавки или сукоба интереса“, закључио је Траљић.

Иначе, „Аутопутеви“ су од 2016. године до почетка 2022. године за консултантске услуге дали 14 милиона КМ, а неприкосновен добитник на тендерима био је „Делоитте“ са својим партнерима.

(Цапитал) Фото: Пиxабаy

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јаффа

10.05.2023 20:06

Извлачење лове избуџета у приватне џепове, по закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

11.05.2023 05:31

Враћа се то њима, а будале се и требају савјетовати, ови не слушају савјете.

Name

+

11.05.2023 05:28

ВЛАСТ И ПРАВИ ЗА СЕБЕ ЗАКОНЕ. ИМА БОГА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.05.2023 05:34

Нису то никакви савјетници јер кад се каже савјетници онда то алудира на политичке савјетнике које себи именују функционери (директори, министри, и сл.). Овдје се ради о стручњацима из правне, техничке и економоске области и за те потребе је расписан тендер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.05.2023 08:27

Знамо ми да то нису никакви савјетници јос горих министара и слицних дудука али лова коју краду је права.

Name

Милан за Ре

11.05.2023 16:05

Благо теби тако паметном па си то тако прозрео! Кад си тако паметан иди и одмах уновчи своју памет!

Name

Народ

11.05.2023 06:17

Па јел могуће да крадљивац касетофона води аутопутеве рс.Народе рс имате ли памети у тој глави коме глас дајете,Цориц нзна вола у дупе убости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Краљевић

11.05.2023 10:09

Није само крао касетофоне. Обијао је и пушнице.