Стање алармантно: Општинама новац од ПДВ-а ускраћен

Поред тога што су приходи од ПДВ у константом расту од почетка године и иако су планирани од стране министарства финансија да буду већи за око 20% за локалне заједнице у 2023 години, из мјесеца у мјесец на рачуне општина и градова дозначавају се све мањи износи по овом основу чак и у поређењу са прошлом годином, истакао је Ђорђе Милићевић, члан Предсједништва СДС. 

Република Српска 10.05.2023 | 18:20
Стање алармантно: Општинама новац од ПДВ-а ускраћен

„Замислите о каквом игнорантском односу је ријеч када се на два захтјева за заједничким састанком са начелницима из савеза општина и градова из јануара и марта ове године премијер Владе РС Радован Вишковић није удостојио ни одговорити“, нагласио је Милићевић.

Истовремено министрица управе и локалне самоуправе госпођа Јујић, каже он, као да не постоји, министрица финансија госпођа Видовић понавља у медијима да је све под контролом а само за прва четири мјесеца то је у просјеку мање за 15% средстава у поређењу са прошлом годином.

„И док су локалне заједнице ускраћене за средства која им по закону припадају, представници власти који се утркују да кажу како им је Република Српска на првом мјесту док истовремено повећавању  буџет заједничких институција БиХ за 242 милиона марака! Само су буџет Уставног суда БиХ, чије одлуке наводно не признају, у овој години повећали дупло“, рекао је Милићевић. 

Он је упитао да ли је то нека нова политика СНСД и њихових партнера и то политика јачања институција БиХ на штету локалних заједница Републике Српске или само још један доказ лажне патриотске политике која се води већ дуги низ година?
 
„Ни на један једини допис који је у задње вријеме упућен Влади везано за питања финансирања или пројеката одговора нема. Они који треба да проводе закон проводе неправду а зна се шта бива када неправда постане закон! Онда отпор постаје дужност“, закључио је Милићевић. 

(БН) Фото: БН

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Пијацар

10.05.2023 16:36

Кад се у градовима србовало није се водило рацуна да све има своју цијену.Док се имало и србовало се сад мало притегнуте кајис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

10.05.2023 17:03

Само тужити владу и поднесене тужбе јавно објављивати

Name

РЕ Аа

10.05.2023 17:29

Нема ово везе са владом инфлација, порасли књиговођствени (не и реални) приходи, онда ови повукли ручну (европа и америка) дигли камате, и сад све мање сотаје од отплате вањског дуга, а приоритет је вањски дуг, па државни буџет (БиХ), па ентитет, па тек онда општине... ДУГ ЈЕ ЗАО ДРУГ!

Name

БЛ

10.05.2023 16:46

Како радите, тако вам се враца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Читалац

10.05.2023 16:56

Шамац има јаку привреду,ста це вам влада

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

11.05.2023 17:58

ТО ЈЕ НЕЗАКОНИТО. ОНИ НА ВРХУ СУ СВЕ УЗЕЛИ СЕБИ. ЗАР ОПШТИНЕ ДА БИ СТРУЈУ НА УЛИЦАМА МОРАЛЕ ДА УСКРАЋУЈУ. ПА СВАКА ВАМ ЧАСТ И ДАЉЕ СЕ БОРИТЕ. ОВИ НА ВРХУ СУ ДНО, ДНА.

ОДГОВОРИТЕ