САД распоређују још два разарача у јужној Шпанији

- Сједињене Америчке Државе ће, у складу са споразумом о јачању стратешких билатералних односа, повећати број својих разарача који се налазе у јужној Шпанији.

Свијет 08.05.2023 | 23:50
САД распоређују још два разарача у јужној Шпанији

Како су навели представници две земље, уместо досадашњих четири, у јужној Шпанији ће бити распоређено шест америчких разарача, пренео је Ројтерс.

Они ће бити распоређени без промена када је реч о мисијама или максималном броју овлашћеног војног особља и цивила, саопштило је шпанско министарство одбране.

Амерички разарачи у поморској бази Рота у Кадизу једини су са сталном матичном луком у Европи. 

Они су ту позиционирани за свакодневне операције у различитим мисијама, укључујући одбрану од балистичких пројектила и противваздужно ратовање, наводи се у саопштењу амбасаде САД у Шпанији.

Споразум о јачању билатералних односа је постигнут прошлог јула након састанка председника САД Џозефа Бајдена и шпанског премијера Педра Санчеза, одржаном на маргинама самита НАТО у Мадриду, наводи британска агенција.

Санчез треба у петак да отпутује у Вашингтон где ће се састати са  Бајденом, а на дневном реду ће бити њихова снажна подршка Украјини у рату против Русије, заинтересованост за продубљивање сарадње у Латинској Америци и на Карибима, као и шпанско преузимање ротирајућег председовања ЕУ у јулу, додаје Ројтерс.

(Тањуг) Фото: ЕПА

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

+

09.05.2023 07:25

Сачувај Боже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

09.05.2023 08:34

Кога ће одатле да гађају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

10.05.2023 16:14

Вампире.