SAD raspoređuju još dva razarača u južnoj Španiji

- Sjedinjene Američke Države će, u skladu sa sporazumom o jačanju strateških bilateralnih odnosa, povećati broj svojih razarača koji se nalaze u južnoj Španiji.

Svijet 08.05.2023 | 23:50
SAD raspoređuju još dva razarača u južnoj Španiji

Kako su naveli predstavnici dve zemlje, umesto dosadašnjih četiri, u južnoj Španiji će biti raspoređeno šest američkih razarača, preneo je Rojters.

Oni će biti raspoređeni bez promena kada je reč o misijama ili maksimalnom broju ovlašćenog vojnog osoblja i civila, saopštilo je špansko ministarstvo odbrane.

Američki razarači u pomorskoj bazi Rota u Kadizu jedini su sa stalnom matičnom lukom u Evropi. 

Oni su tu pozicionirani za svakodnevne operacije u različitim misijama, uključujući odbranu od balističkih projektila i protivvazdužno ratovanje, navodi se u saopštenju ambasade SAD u Španiji.

Sporazum o jačanju bilateralnih odnosa je postignut prošlog jula nakon sastanka predsednika SAD Džozefa Bajdena i španskog premijera Pedra Sančeza, održanom na marginama samita NATO u Madridu, navodi britanska agencija.

Sančez treba u petak da otputuje u Vašington gde će se sastati sa  Bajdenom, a na dnevnom redu će biti njihova snažna podrška Ukrajini u ratu protiv Rusije, zainteresovanost za produbljivanje saradnje u Latinskoj Americi i na Karibima, kao i špansko preuzimanje rotirajućeg predsedovanja EU u julu, dodaje Rojters.

(Tanjug) Foto: EPA

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

+

09.05.2023 07:25

Sačuvaj Bože.

ODGOVORITE
Name

A

09.05.2023 08:34

Koga će odatle da gađaju?

ODGOVORITE
Name

Koroslav

10.05.2023 16:14

Vampire.