Коалиција на нивоу БиХ упала у кризу, пројекти стоје...

Не буде ли источна интерконекција на дневном реду, Савјет министара БиХ неће радити, запријетио је Милорад Додик и тако најавио нову блокаду. Након неколико дана услиједило је гашење овог пожара. У Бањалуци састанак Додика и министра спољних послова у СМ БиХ Елмедина Конаковића. Сагласни су да је потребно да се пројекти у БиХ реализују, али.

Босна и Херцеговина 08.05.2023 | 11:45
Коалиција на нивоу БиХ упала у кризу, пројекти стоје...

Биће још неких наших јавних несугласица, али и пуно састанака“, рекао је Елмедин Конаковић министар спољних послова у СМ БиХ.

“Нови сазив СМ БиХ је имао поприлично оптимистичне изјаве када је тек формиран. Тек када су формирали власт они су заиста говорили, слали поруке као да ће доћи до помирења, да ће радити на подизању животног стандарда грађана. Међутим, већ након мејсец два видимо да ту итекако много ствари шкрипи и да они у суштини немају вољу да раде у интересу грађана, да подижу животни стандард народа него се баве овим великим националним темама које не могу у овом тренутку да ријеше”, каже политички аналитичар Велизар Антић.

Додик се није појавио ни на сајму у Мостару прије неколико дана, чији домаћин је био његов дугогодишњи партнер предсједник ХДЗ-а Драган Човић. Као један од разлога навео је то што је било предвиђено да сједи за истим столом за високим представником Кристијаном Шмитом.

Очито много шумова на релацији Додик-Човић. Да ли је савезништво СНСД-а и ХДЗ-а запало у кризу?

“Сада видимо да је тај њихов однос уствари блискост појачавала СДА и Демокрастка фронта које су тако неповјерењем које су имали међусобним и сталним нападима и оптужбама, да су на неки начин тјерали њих двојицу у загрљај. Вјерујем да ће они то изгладити, али очито да Додик је у страшним проблемима, да му требају конфликти да људи не би размишљали о томе да он нема новца да врати кредите и да је могуће да ће РС остати без јавних компанија уколико не набави новац“, сматра политички аналитичар, Ивана Марић.

“Сигуран сам да ћу с Додиком и даље врло добро сарађивати и да ћемо проблеме рјешавати у ходу те да то неће на било који начин утицати на ниво извршне и законодавне власти на нивоу Босне и Херцеговине”, рекао је прије неколико дана Драган Човић, предсједник ХДЗ-а.

Док воде политику блокада и условљавања, власт с друге стране чекују давно зацртани задаци на путу ка ЕУ и на том путу неће бити додатних попуштања, поруке су из ЕУ.

“Што се тиче 14 приоритета ја сам министра упознао с тим да ми желимо да разговарамо о свих 14 приоритета и да сматрамо кад је све договорено да је све договорено. Ако нешто није договорено онда ништа није договорено”, рекао је Милорад Додик,  предсједник РС и предсједник СНСД-а.

“Ова власт и све претходне власти у БиХ су показале да њима није уопште у интересу да БиХ постане чланицом ЕУ.  Они су годинама обмањивали како међунароњу јавност, међународне званичнике тако и домаћу јавност унутар БиХ”, сматра политички аналитичар Тања Топић.

Ова власт остаће упамћена по томе да је формирана у кратком року, али такође и по томе да је веома кратком року упала у кризу. Очито су кризе оно што најбоље знају, а да ли ће кренути да испуњавају обећања о бољем животу остаје да видимо.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

АР

08.05.2023 10:18

Радио би рудоња И са ванземаљцима само му дајте паре Притисло га па јадан незна куда би Паре цуда праве Него д ли је поставио специјалну полицију на ту линију од свог ентитета Од свог ентитета то је битно нагласити јер цовјек се борио за то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

08.05.2023 12:23

Ко им је вјеровао нека се стиди самог себе.

Name

Вук

08.05.2023 12:24

Идиоти. Нема даље.

Name

Децко

08.05.2023 12:39

Ок,... осим сто си неписмен, зелис реци да су за тебе Босњаци и Хрвати ванземаљци? Не разумијем ниста! Препоруцујем ти да се пријавис у други разред основне сколе, јер не познајес ни правопис сопственог језика? Мозда ти ванземаљски боље иде...

Name

Већ виђено

08.05.2023 13:17

Све већ виђено. Годинама исто замајавање грађана. Мало ја затежем, мало ти, вријеме пролази, народ слуђен, дотични купе кајмак и тако у круг. А народ "пије" годинама исту причу, као омађијан.

Name

Предатор

08.05.2023 11:39

За ове лопове нема кризе

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

08.05.2023 13:37

УКОЛИКО ВЛАДАЈУЦА КОАЛИЦИЈА НА НИВОУ ДРЗАВЕ БУДЕ И ДАЉЕ МРТВО СЛОВО НА ПАПИРУ ДА НИСТА НЕ РАДЕ КАО ПРЕТХОДНИ МАНДАТ,СМИТ ТРЕБА ДОНИЈЕТИ ОДЛУКУ ДА ИМ СЕ НЕ ИСПЛАЦУЈУ ПЛАТЕ,ПА АКО ИМ СЕ НЕ СВИДЈА НЕКА СЕ ПОВУКУ.НИГДЈЕ НА СВИЈЕТУ НЕМА ОЛАТА А ДА СЕ НЕ РАДИ.

Name

Татар

08.05.2023 14:15

Нисам оптимиста.

Name

Ма шта кажеш

08.05.2023 13:19

Да се мене пита кад си такав терц и уцјењивач ја би блокирао све и не бих с тобом никад преговарао ионако си уред пропао и ти и твој ентитет па се клинчи магарче Лакташки коме хочеш а тај ентитет би ти укинуо и све пребацио на државни ниво па би ти рикао испред Парламента БиХ а не по Лакташким ливадама и Бања Луци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

08.05.2023 15:31

Сви се они добро познају,стари познаници и мутиводе.њима не одговара испуњавање услова и приближавања ЕУ.неће да направе програм за милионе еура од ЕУ јер себе ту не виде да се уграде већ плаћају милионску камату.с њима нема нити ће бити напретка.