Koalicija na nivou BiH upala u krizu, projekti stoje...

Ne bude li istočna interkonekcija na dnevnom redu, Savjet ministara BiH neće raditi, zaprijetio je Milorad Dodik i tako najavio novu blokadu. Nakon nekoliko dana uslijedilo je gašenje ovog požara. U Banjaluci sastanak Dodika i ministra spoljnih poslova u SM BiH Elmedina Konakovića. Saglasni su da je potrebno da se projekti u BiH realizuju, ali.

Bosna i Hercegovina 08.05.2023 | 11:45
Koalicija na nivou BiH upala u krizu, projekti stoje...

Biće još nekih naših javnih nesuglasica, ali i puno sastanaka“, rekao je Elmedin Konaković ministar spoljnih poslova u SM BiH.

“Novi saziv SM BiH je imao poprilično optimistične izjave kada je tek formiran. Tek kada su formirali vlast oni su zaista govorili, slali poruke kao da će doći do pomirenja, da će raditi na podizanju životnog standarda građana. Međutim, već nakon mejsec dva vidimo da tu itekako mnogo stvari škripi i da oni u suštini nemaju volju da rade u interesu građana, da podižu životni standard naroda nego se bave ovim velikim nacionalnim temama koje ne mogu u ovom trenutku da riješe”, kaže politički analitičar Velizar Antić.

Dodik se nije pojavio ni na sajmu u Mostaru prije nekoliko dana, čiji domaćin je bio njegov dugogodišnji partner predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Kao jedan od razloga naveo je to što je bilo predviđeno da sjedi za istim stolom za visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom.

Očito mnogo šumova na relaciji Dodik-Čović. Da li je savezništvo SNSD-a i HDZ-a zapalo u krizu?

“Sada vidimo da je taj njihov odnos ustvari bliskost pojačavala SDA i Demokrastka fronta koje su tako nepovjerenjem koje su imali međusobnim i stalnim napadima i optužbama, da su na neki način tjerali njih dvojicu u zagrljaj. Vjerujem da će oni to izgladiti, ali očito da Dodik je u strašnim problemima, da mu trebaju konflikti da ljudi ne bi razmišljali o tome da on nema novca da vrati kredite i da je moguće da će RS ostati bez javnih kompanija ukoliko ne nabavi novac“, smatra politički analitičar, Ivana Marić.

“Siguran sam da ću s Dodikom i dalje vrlo dobro sarađivati i da ćemo probleme rješavati u hodu te da to neće na bilo koji način uticati na nivo izvršne i zakonodavne vlasti na nivou Bosne i Hercegovine”, rekao je prije nekoliko dana Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Dok vode politiku blokada i uslovljavanja, vlast s druge strane čekuju davno zacrtani zadaci na putu ka EU i na tom putu neće biti dodatnih popuštanja, poruke su iz EU.

“Što se tiče 14 prioriteta ja sam ministra upoznao s tim da mi želimo da razgovaramo o svih 14 prioriteta i da smatramo kad je sve dogovoreno da je sve dogovoreno. Ako nešto nije dogovoreno onda ništa nije dogovoreno”, rekao je Milorad Dodik,  predsjednik RS i predsjednik SNSD-a.

“Ova vlast i sve prethodne vlasti u BiH su pokazale da njima nije uopšte u interesu da BiH postane članicom EU.  Oni su godinama obmanjivali kako međunaronju javnost, međunarodne zvaničnike tako i domaću javnost unutar BiH”, smatra politički analitičar Tanja Topić.

Ova vlast ostaće upamćena po tome da je formirana u kratkom roku, ali takođe i po tome da je veoma kratkom roku upala u krizu. Očito su krize ono što najbolje znaju, a da li će krenuti da ispunjavaju obećanja o boljem životu ostaje da vidimo.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

AR

08.05.2023 10:18

Radio bi rudonja I sa vanzemaljcima samo mu dajte pare Pritislo ga pa jadan nezna kuda bi Pare cuda prave Nego d li je postavio specijalnu policiju na tu liniju od svog entiteta Od svog entiteta to je bitno naglasiti jer covjek se borio za to

ODGOVORITE
Name

Stojan

08.05.2023 12:23

Ko im je vjerovao neka se stidi samog sebe.

Name

Vuk

08.05.2023 12:24

Idioti. Nema dalje.

Name

Decko

08.05.2023 12:39

Ok,... osim sto si nepismen, zelis reci da su za tebe Bosnjaci i Hrvati vanzemaljci? Ne razumijem nista! Preporucujem ti da se prijavis u drugi razred osnovne skole, jer ne poznajes ni pravopis sopstvenog jezika? Mozda ti vanzemaljski bolje ide...

Name

Već viđeno

08.05.2023 13:17

Sve već viđeno. Godinama isto zamajavanje građana. Malo ja zatežem, malo ti, vrijeme prolazi, narod sluđen, dotični kupe kajmak i tako u krug. A narod "pije" godinama istu priču, kao omađijan.

Name

Предатор

08.05.2023 11:39

За ове лопове нема кризе

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

08.05.2023 13:37

UKOLIKO VLADAJUCA KOALICIJA NA NIVOU DRZAVE BUDE I DALJE MRTVO SLOVO NA PAPIRU DA NISTA NE RADE KAO PRETHODNI MANDAT,SMIT TREBA DONIJETI ODLUKU DA IM SE NE ISPLACUJU PLATE,PA AKO IM SE NE SVIDJA NEKA SE POVUKU.NIGDJE NA SVIJETU NEMA OLATA A DA SE NE RADI.

Name

Tatar

08.05.2023 14:15

Nisam optimista.

Name

Ma šta kažeš

08.05.2023 13:19

Da se mene pita kad si takav terc i ucjenjivač ja bi blokirao sve i ne bih s tobom nikad pregovarao ionako si ured propao i ti i tvoj entitet pa se klinči magarče Laktaški kome hočeš a taj entitet bi ti ukinuo i sve prebacio na državni nivo pa bi ti rikao ispred Parlamenta BiH a ne po Laktaškim livadama i Banja Luci

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

08.05.2023 15:31

Svi se oni dobro poznaju,stari poznanici i mutivode.njima ne odgovara ispunjavanje uslova i približavanja EU.neće da naprave program za milione eura od EU jer sebe tu ne vide da se ugrade već plaćaju milionsku kamatu.s njima nema niti će biti napretka.