Дошао на рођендан другу и рекао: Добићеш поклон у сриједу у школи

Био је присутан и на рођенданској забави 1. маја када је Коста рекао слављенику да ће му поклон донети у школу у среду, 3. маја, на дан који је дечак изабрао да спроведе свој смртоносни план.

Србија 07.05.2023 | 22:34
Дошао на рођендан другу и рекао: Добићеш поклон у сриједу у школи

Ученик Никола (име промењено зарад заштите идентитета) ОШ "Владислав Рибникар" је увек био ту. Био је ту када су назвали његовог пријатеља Косту "паметњаковићем". Пратио га је на фудбалске утакмице, а Коста Кецмановић (13) му је причао колико се добро забављао на стрелишту.

Био је присутан и на рођенданској забави 1. маја када је Коста рекао слављенику да ће му поклон донети у школу у среду, 3. маја, на дан који је дечак изабрао да спроведе свој смртоносни план.

Са оружјем свог оца, убио је осам својих вршњака и чувара ОШ "Владислав Рибникар". Никола је тај дан био присутан у суседном одељењу. Све је видео и чуо. Данас он полаже цвеће испред школе, која је за неколико минута постала поприште најнеочекиванијег злочиначког тренутка.

- Био је крај првог часа, око 8.35 сати. Чули смо пуцње, али смо прво помислили да су се преврнули столови, јер је било јаче од петарди. Све се брзо десило, схватили смо тек када је један од наших професора ушао у учионицу вичући: "Пуцају, бежите, бежите!!! Наш наставник нас је спасио. Док сам излазио, погледао сам кроз прозор и видео Косту у дворишту. Тада нисам схватио да је он убица, сазнао сам то касније - рекао је Костин школски другар, а преноси француски лист "Ле соир".

Заједно играли видео-игре и фудбал

Он се потом осврнуо и на однос са Костом Кецмановићем.

- Били смо пријатељи већ дуго. Виђали смо се и ван школе. Проводили смо сате играјући видео игре, посебно Фортните, али играли смо и фудбал у Ташмајданском парку - објашњава он.

Никола даље наводи да је Коста био "миран, пристојан и мало интровертан".

- Он је тип који држи своје ствари за себе. Чак и када га наговорите да игра фудбал, држи се по страни. Има врло мало пријатеља, а други га малтретирају. Зову га "штребер" јер је одличан ученик који добија највише оцене - објашњава ученик.

Међутим, Никола тврди да масакр није повезан са лошом оценом у школи.

- Он никада не добија лоше оцене. Међутим, једном смо били у парку и други су га окружили да би викали "штребер", "несрећник". Да ли су му и друге надимке. Колико ја знам, никада га нису тукли - објашњава дечак.

Костин школски другар објашњава да је Коста Кецмановић недавно затражио да промени разред како би избегао малтретирање, међутим, према његовим речима, инциденти су се наставили и у новом разреду.

"Добићеш поклон у среду"

- Његов отац јесте водио Косту да пуца на полигону - каже он.

Он даље наводи да је Коста пуцао и на свог пријатеља којем два дана пре масакра није донео рођендански поклон.

- Касније му је рекао: "Добићеш поклон у среду у школи" - каже он.

Међутим, како Никола прича, дечак је успео да се спасе тако што је искочио кроз прозор.

Подсетимо, Коста Кецмановић (13) 3. маја у ОШ "Владислав Рибникар" починио је незапамћени масакр када је наоружан очевим пиштољем упао у школу и убио осам ђака и школског чувара и ранио још шест ученика и наставницу историје.

(Блиц/Ле соар) Фото: Оливер Бунић, Аламy/Профимедиа/Рингиер

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

+

07.05.2023 21:09

ОВО ЈЕ ОБИЈЕСНО ДИЈЕТЕ БОГАТИХ. ТО ЈЕ У ОВОМ ВИЈЕКУ НАЈВЕЋЕ ЗЛО. РАЗЛИКЕ У БОГАСТВУ И ВЕЛИКОЈ НЕПРАВДИ. НАРОДУ СЕ НЕМОЖЕ СВЕ ОБЕЗБИЈЕДИТИ ЗА НОВАЦ. ТРЕБА ДА СВАКО РАДИ КОРИСНЕ ПОСЛОВЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

07.05.2023 22:02

Њега је неко савјетовао и да после тог што је урадио позове полицију и да се преда да не угрози свој живот

Name

Децко

07.05.2023 23:00

Сигурно су га мрзили, јер је имао ту емо фризуру, био мрсав, и стребер,... мозда су га називали и пе.ером, само су једно заборавили -био је паметнији од њих!

Name

Нада

08.05.2023 05:58

Али како да ради корисне послове, није научн, живи у стану на кредит, са оцем је побјегао из чисте природе, свог огњишта и отишао гдје се краде, вара, има нове технике и технологије више, дочепао се и он тога и џаба све, то се више не испушта из руку. Они презиру баштице, изворе,једну краву, пар овчица, цвркут птице. То је сиротињски. А ја презирем њих, вјерујте.

Name

Синиса

08.05.2023 06:19

Друзе, не лупај.

Name

# Дечко

08.05.2023 13:45

Сви смо ми у школи добивали неку етикету неко је био штребер неко глупан дер неко буцко неко жгољо.. али нисмо расли у мафијашког окружењу у ком све рјешаваш на тако ужасан начин држава и медији који годинама промовишу криминалце шта очекују да ће се десити ко су ти наметнути узори и дјечацима и дјевојчицама

Name

Ре децко

08.05.2023 13:45

Који си ти идиот глупи био је паметнији сто је направио масакр у сколи и теби треба добре робије због подрске убице бем ти маме

Name

Срба

07.05.2023 21:58

Не браним дјечака и не оправдавам почињени злочин али треба се бавити узроцима а не последицама. Пажљиво прочитајте текст и примјетићете да су га малтретирали и ругали му се штребер, паметњаковић и тако даље. Нека друга дјеца се затворе и учине себи нешто нажао а Коста је нажалост окренуо ћурак и решио да се освети за сва малтретирања. Дакле треба разговарати са децом и довести их да се повјеравају јер да је изнио некоме тај проблем, можда би се и проблем ријесио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Варум

08.05.2023 04:43

Ако је истина да је био малтрериран значи да је школа ,разредни старјесина,педагог,заказали ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто ?????

08.05.2023 07:09

Јес, ако је тражило да промијени разред зашто му нису помогли педагози чак и да промијени школу ако би било боље за њега и околину. Тузно. Није сам Кодта крив. То је дијете од 23 година. Родитељи и школа су нај блискији кривци.

Name

Папа Мајк

08.05.2023 06:24

А ко је убијени чувар, је ли отац, има ли деце, о њему ништа...???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

08.05.2023 08:44

Све, али баш све то што питаш је објављено.

Name

Пп

08.05.2023 10:00

Има и о њему много текстова. Није заборављен.

Name

Миса

08.05.2023 06:32

Њега је отац наврацао да убија. Зато га је и подуцавао да гадја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

08.05.2023 12:17

Браво, тата га је уцио како да убија. Монструм испланирао...Само родитељи главу, за главу

Name

Марина

08.05.2023 06:59

Болест 21.вијека је сто је све нормално. Нормално је да је неко цутљив, па ОК. Нормално је да је неко бијесан, па ОК. Нормално је да је све накарадно, па ОК. Засто, зато сто се са свим овим ,,нормалним,, нико не бави. Кад видис да се неко цудно понаса, немас коме пријавити. А углавном на мјестима институција које се баве лудацима, сједе неопјевани лудаци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко,Њемацка

08.05.2023 07:49

Тако млад,а како покварен и префриган и безосјецајан....

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

08.05.2023 08:17

МЛАДИ У ГРАДОВИМА. НЕМАЈУ ШТА РАДИТИ. САМО ПОТРОШАЧКИ МЕНТАЛИТЕТ, РОДИТЕЉИ БОГАТИ ПОЈАЧАВАЈУ. А ДРУГЕ ГРИЗЕ НЕПРАВДА. ОТАЦ ГА ЈЕ ПРИМАКАО ОРУЖЈУ. НАИВНО ДИЈЕТЕ , КОЈЕ ЈЕ ШИКАНИРАНО ОД ДРУГИХ, ЈЕ ХТИЈЕЛО ДА ДОКАЖЕ У ЧЕМУ ЈЕ СПОСОБАН. НЕЗАДОВИЉНУ ОСОБУ, ЛАКО ЂАВО ПОВУЧЕ ЗА СОБОМ. НЕВИНА ДИЈЕЦА СУ ТУГА ЦИЈЕЛУ ДРЖАВУ СРБИЈУ, И СВЕ ОСТАЛЕ НА БАЛКАНУ. ЊЕГА ТРЕБА ПИСАТИ СА ИНИЦИЈАЛИМА, А ЖРТВЕ ПУНИМ ИМЕНОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

08.05.2023 12:08

Између памети и лудила је нит !!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

08.05.2023 14:44

Код вецине та нит слузи у лобањи само за спајање два уха..