Došao na rođendan drugu i rekao: Dobićeš poklon u srijedu u školi

Bio je prisutan i na rođendanskoj zabavi 1. maja kada je Kosta rekao slavljeniku da će mu poklon doneti u školu u sredu, 3. maja, na dan koji je dečak izabrao da sprovede svoj smrtonosni plan.

Srbija 07.05.2023 | 22:34
Došao na rođendan drugu i rekao: Dobićeš poklon u srijedu u školi

Učenik Nikola (ime promenjeno zarad zaštite identiteta) OŠ "Vladislav Ribnikar" je uvek bio tu. Bio je tu kada su nazvali njegovog prijatelja Kostu "pametnjakovićem". Pratio ga je na fudbalske utakmice, a Kosta Kecmanović (13) mu je pričao koliko se dobro zabavljao na strelištu.

Bio je prisutan i na rođendanskoj zabavi 1. maja kada je Kosta rekao slavljeniku da će mu poklon doneti u školu u sredu, 3. maja, na dan koji je dečak izabrao da sprovede svoj smrtonosni plan.

Sa oružjem svog oca, ubio je osam svojih vršnjaka i čuvara OŠ "Vladislav Ribnikar". Nikola je taj dan bio prisutan u susednom odeljenju. Sve je video i čuo. Danas on polaže cveće ispred škole, koja je za nekoliko minuta postala poprište najneočekivanijeg zločinačkog trenutka.

- Bio je kraj prvog časa, oko 8.35 sati. Čuli smo pucnje, ali smo prvo pomislili da su se prevrnuli stolovi, jer je bilo jače od petardi. Sve se brzo desilo, shvatili smo tek kada je jedan od naših profesora ušao u učionicu vičući: "Pucaju, bežite, bežite!!! Naš nastavnik nas je spasio. Dok sam izlazio, pogledao sam kroz prozor i video Kostu u dvorištu. Tada nisam shvatio da je on ubica, saznao sam to kasnije - rekao je Kostin školski drugar, a prenosi francuski list "Le soir".

Zajedno igrali video-igre i fudbal

On se potom osvrnuo i na odnos sa Kostom Kecmanovićem.

- Bili smo prijatelji već dugo. Viđali smo se i van škole. Provodili smo sate igrajući video igre, posebno Fortnite, ali igrali smo i fudbal u Tašmajdanskom parku - objašnjava on.

Nikola dalje navodi da je Kosta bio "miran, pristojan i malo introvertan".

- On je tip koji drži svoje stvari za sebe. Čak i kada ga nagovorite da igra fudbal, drži se po strani. Ima vrlo malo prijatelja, a drugi ga maltretiraju. Zovu ga "štreber" jer je odličan učenik koji dobija najviše ocene - objašnjava učenik.

Međutim, Nikola tvrdi da masakr nije povezan sa lošom ocenom u školi.

- On nikada ne dobija loše ocene. Međutim, jednom smo bili u parku i drugi su ga okružili da bi vikali "štreber", "nesrećnik". Da li su mu i druge nadimke. Koliko ja znam, nikada ga nisu tukli - objašnjava dečak.

Kostin školski drugar objašnjava da je Kosta Kecmanović nedavno zatražio da promeni razred kako bi izbegao maltretiranje, međutim, prema njegovim rečima, incidenti su se nastavili i u novom razredu.

"Dobićeš poklon u sredu"

- Njegov otac jeste vodio Kostu da puca na poligonu - kaže on.

On dalje navodi da je Kosta pucao i na svog prijatelja kojem dva dana pre masakra nije doneo rođendanski poklon.

- Kasnije mu je rekao: "Dobićeš poklon u sredu u školi" - kaže on.

Međutim, kako Nikola priča, dečak je uspeo da se spase tako što je iskočio kroz prozor.

Podsetimo, Kosta Kecmanović (13) 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" počinio je nezapamćeni masakr kada je naoružan očevim pištoljem upao u školu i ubio osam đaka i školskog čuvara i ranio još šest učenika i nastavnicu istorije.

(Blic/Le soar) Foto: Oliver Bunić, Alamy/Profimedia/Ringier

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

+

07.05.2023 21:09

OVO JE OBIJESNO DIJETE BOGATIH. TO JE U OVOM VIJEKU NAJVEĆE ZLO. RAZLIKE U BOGASTVU I VELIKOJ NEPRAVDI. NARODU SE NEMOŽE SVE OBEZBIJEDITI ZA NOVAC. TREBA DA SVAKO RADI KORISNE POSLOVE .

ODGOVORITE
Name

#

07.05.2023 22:02

Njega je neko savjetovao i da posle tog što je uradio pozove policiju i da se preda da ne ugrozi svoj život

Name

Decko

07.05.2023 23:00

Sigurno su ga mrzili, jer je imao tu emo frizuru, bio mrsav, i streber,... mozda su ga nazivali i pe.erom, samo su jedno zaboravili -bio je pametniji od njih!

Name

Nada

08.05.2023 05:58

Ali kako da radi korisne poslove, nije naučn, živi u stanu na kredit, sa ocem je pobjegao iz čiste prirode, svog ognjišta i otišao gdje se krade, vara, ima nove tehnike i tehnologije više, dočepao se i on toga i džaba sve, to se više ne ispušta iz ruku. Oni preziru baštice, izvore,jednu kravu, par ovčica, cvrkut ptice. To je sirotinjski. A ja prezirem njih, vjerujte.

Name

Sinisa

08.05.2023 06:19

Druze, ne lupaj.

Name

# Dečko

08.05.2023 13:45

Svi smo mi u školi dobivali neku etiketu neko je bio štreber neko glupan der neko bucko neko žgoljo.. ali nismo rasli u mafijaškog okruženju u kom sve rješavaš na tako užasan način država i mediji koji godinama promovišu kriminalce šta očekuju da će se desiti ko su ti nametnuti uzori i dječacima i djevojčicama

Name

Re decko

08.05.2023 13:45

Koji si ti idiot glupi bio je pametniji sto je napravio masakr u skoli i tebi treba dobre robije zbog podrske ubice bem ti mame

Name

Srba

07.05.2023 21:58

Ne branim dječaka i ne opravdavam počinjeni zločin ali treba se baviti uzrocima a ne posledicama. Pažljivo pročitajte tekst i primjetićete da su ga maltretirali i rugali mu se štreber, pametnjaković i tako dalje. Neka druga djeca se zatvore i učine sebi nešto nažao a Kosta je nažalost okrenuo ćurak i rešio da se osveti za sva maltretiranja. Dakle treba razgovarati sa decom i dovesti ih da se povjeravaju jer da je iznio nekome taj problem, možda bi se i problem rijesio

ODGOVORITE
Name

Varum

08.05.2023 04:43

Ako je istina da je bio maltreriran znači da je škola ,razredni starjesina,pedagog,zakazali ....

ODGOVORITE
Name

Zašto ?????

08.05.2023 07:09

Jes, ako je tražilo da promijeni razred zašto mu nisu pomogli pedagozi čak i da promijeni školu ako bi bilo bolje za njega i okolinu. Tuzno. Nije sam Kodta kriv. To je dijete od 23 godina. Roditelji i škola su naj bliskiji krivci.

Name

Papa Majk

08.05.2023 06:24

A ko je ubijeni čuvar, je li otac, ima li dece, o njemu ništa...???

ODGOVORITE
Name

Е

08.05.2023 08:44

Све, али баш све то што питаш је објављено.

Name

Pp

08.05.2023 10:00

Ima i o njemu mnogo tekstova. Nije zaboravljen.

Name

Misa

08.05.2023 06:32

Njega je otac navracao da ubija. Zato ga je i poducavao da gadja.

ODGOVORITE
Name

Maja

08.05.2023 12:17

Bravo, tata ga je ucio kako da ubija. Monstrum isplanirao...Samo roditelji glavu, za glavu

Name

Marina

08.05.2023 06:59

Bolest 21.vijeka je sto je sve normalno. Normalno je da je neko cutljiv, pa OK. Normalno je da je neko bijesan, pa OK. Normalno je da je sve nakaradno, pa OK. Zasto, zato sto se sa svim ovim ,,normalnim,, niko ne bavi. Kad vidis da se neko cudno ponasa, nemas kome prijaviti. A uglavnom na mjestima institucija koje se bave ludacima, sjede neopjevani ludaci...

ODGOVORITE
Name

Marko,Njemacka

08.05.2023 07:49

Tako mlad,a kako pokvaren i prefrigan i bezosjecajan....

ODGOVORITE
Name

+

08.05.2023 08:17

MLADI U GRADOVIMA. NEMAJU ŠTA RADITI. SAMO POTROŠAČKI MENTALITET, RODITELJI BOGATI POJAČAVAJU. A DRUGE GRIZE NEPRAVDA. OTAC GA JE PRIMAKAO ORUŽJU. NAIVNO DIJETE , KOJE JE ŠIKANIRANO OD DRUGIH, JE HTIJELO DA DOKAŽE U ČEMU JE SPOSOBAN. NEZADOVILJNU OSOBU, LAKO ĐAVO POVUČE ZA SOBOM. NEVINA DIJECA SU TUGA CIJELU DRŽAVU SRBIJU, I SVE OSTALE NA BALKANU. NJEGA TREBA PISATI SA INICIJALIMA, A ŽRTVE PUNIM IMENOM.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

08.05.2023 12:08

Između pameti i ludila je nit !!???

ODGOVORITE
Name

realnost

08.05.2023 14:44

Kod vecine ta nit sluzi u lobanji samo za spajanje dva uha..