Европска комисија проширила санкције за корупцију

Европска комисија је предложила нова правила за борбу против корупције у Унији и изван ње, те проширила дефиницију и санкције за корупцију.

Свијет 06.05.2023 | 09:24
Европска комисија проширила санкције за корупцију

Комисија жели да се у коруптивна дјела, уз подмићивање, укључи проневјера, трговање утицајем, злоупотреба положаја, ометање правде и незаконито богаћење, преноси Хина.

Стандардизовањем правних дефиниција и санкција било би од помоћи за прекограничне истраге, навела је Комисија.

Према предлогу, о којем коначну ријеч имају Савјет Европе и Европски парламент, страни држављани биће санкцијама кажњени за корупцију. Особама, без обзира на њихово држављанство, које се нађу на попису санкционисаних због тешких коруптивних дјела, биће замрзнута имовина коју имају у ЕУ и забрањен улазак на подручје Уније.

Потребни јаки инструменти репресије и кажњавања корупције

“Корупција је попут рака и као и код лијечења те болести, морамо побољшати превенцију. Морамо имати и јаке инструменте репресије и кажњавања корупције – не само на националном, већ и на европском нивоу”, изјавила је потпредсједница Комисије за транспарентност и вриједности Вера Јурова.

Према ријечима високог представника ЕУ-а за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља, корупција је глобални, транснационални феномен, који према процјенама кошта најмање пет посто БДП-а на глобалном нивоу.

“Због тога, паралелно с иницијативама Комисије за јачање борбе против корупције унутар ЕУ-а, предлажем успостављање новог режима санкција у оквиру Заједничке спољне и безбједносне политике усмјереног на озбиљна дјела корупције у цијелом свијету, како би се допунио наш спољашњи алат за борбу против корупције”, рекао је Борељ.

(Агенције) Фото: Wикипедиа

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Бурле

06.05.2023 07:38

Знају они све колико су који опљацкали јер су их они и поставили. Па сад кад су све опљацкали као уводе санкције. Уводе народу а не њима. Ако хоце могу их сутра похапсити али то су њихови куници. Ви сте заједно са њма народу унистили 25 година зивота да би неки скоројевици примитивци зивјели у луксузу и пјевали ојкаце под саторима фууууууј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису криви примитивци

06.05.2023 08:45

Знамо ми кога бирамо 25 година. Прст треба ставити на чело, а не упирати у другог и тразити кривца у другом. Криви смо "МИ"

Name

Пролазник

06.05.2023 09:04

Бруле не криви друге, ми смо их бирали, па како год ти избори били легални.Ако мислимо тако као ти засто не изадјете на улицу, то нам не могу забранити. Знам да је лаксе кривити и цекати да се несто деси.Зато смо дотакли дно.Види каква нам дјеца расту.

Name

Само размисљам

06.05.2023 07:55

Како би ми били сретна дрзава да смо дио тзв"мрског Запада", тј.ЕУ. Код нас се корупцијски менталитет узгаја у сколи

ОДГОВОРИТЕ
Name

није него

06.05.2023 07:55

ЈЕЛИ БИЛО ИЛИ НИЈЕ КОРОНЕ,КОРУПЦИЈА ИЛИ ШТА ВЕЋ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

06.05.2023 07:57

Знате ви господо из комисије ЕУ веома добро и прецизно кога су од високопозиционираних функционера из БИХ већ одавно САД ставиле на своју црну листу због корупције, само не подузимате апсолутно ништа, правите се мало наивни!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

06.05.2023 08:13

Проблем је што код њих нема корупције међу мајсторима, радницима и ситним људима. Право на криминал имају само поштено школовани и милионери, а код нас нема ни пуно млионера, нити поштено школованих, тако да би улазак у ЕУ озбиљно угрозио наш вјековни начин лоповлука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види види

06.05.2023 09:03

Сад тек?! А сто сте дозволили од рата до данас корупцију свјетских размјерааа з Гиниса! Уз малоо забринуте казњавате народ а не корумпиране њима намјестате пљацкеее предузеца гиганатаа ресурсаа тендереее кредите донацијее хуманитарнуу без провјереее онако по находјењу да су све трпали по птиватним дзеповима ојјј хааа и ви сте свједоци пљацке стољеца!!!! За наук! Како се опљацкала дрзава у рату и постратно ! Партијско кослиционо позиционо опозиционо умрезеноо у папкее прелетацее спаваце уцијењене малооо забринутеее подобнееее кумовске родбинско итд итд! Зло 20 и 21 вијека ! Народ у нестајању растјеран разбијено гласацко тијело партијицама које раде за велике партије тј групе лопова поктивени власти тј заробили све институције урусили систем и харају умрезена хоботницаа са пипцима ид Америкее до Европее од Русијее до Рурскее итд итд! Зло невидјено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

06.05.2023 10:09

Ето нам нових санкција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ааа

06.05.2023 11:13

А а корупција,ту је Бранко Докиц непревазидјен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колико

06.05.2023 12:28

узе она гркиња замјеница предсјенице ЕК.То све креце из Брисела,нико није имун на паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци прво еу...

06.05.2023 12:36

...мора себе да казни и очисти...па и ријеме им је одкад већ са нашим главоњима кримибалцима сарадјују у врху....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂЕВДАН

06.05.2023 13:12

Господине МИЛОРАДЕ ,Славиш ли славу. Пензионери не славе због тебе , лоповлука, Ђоковића. Ти једино имаш право да Славиш и ти си једини јадан и ниједан.