Највећи испит у каријери: Пада ли Ердоган?

Актуелни предсједник Трске Реџеп Таип Ердоган је свакако пред највећим испитом у досадашњој политичкој каријери, речено је у емисији Глобално БН ТВ.

Република Српска 03.05.2023 | 22:33
Највећи испит у каријери: Пада ли Ердоган?

Одлука ће пасти 14. маја између Ердогана и најачег противкандидата Киличдароглуа, кога подржава коалиција шест опозиционих партија. У игри су и Мухарем Инџе и Синан Оган, иза којих стоје минорне партије и групе грађана.

Опозиција у Турској која је сачињена од потпуно различитих странака удруживши се предложила је заједничког кандидата за предсједника. Кемала Киличдароглуа.

Чини се да цио опозициони савез уједињује само жеља за свргавањем Ердогана са власти, каже Душан Чорбић, из Института за политичке студије.

"Опозиција је доста хетерогенна и велико је питање како би она функционисала у случају победе, имајући у виду да је и тај програм који су изнијели, магловит. Да се састоји од неких, ако се не варам, девет тачака, које су им заједничке свима, али око неких поједниности вјероватно би дошло до разилажења.

Подсетићу да су исламисти који сачињавају овај блок, заправо потекли из истог оног савеза, односно из исте странке из које је потекао и Ердоган и оснивачи АКП, то је Партија благостања, Неџметина Ербахана, заправо имају сви истог политичког ментора, може се рећи да су они можда чаки и конзервативники од АКП-а ", наглашава Чорбић

Са те стране Килиџдароглу представља компромисног кандидата, са завидном политичком каријером, додаје Драгослав Рашета, из организације"Нови трећи пут" .

"Био је технократа, дуго времена је радио у министарству финансија и успио је да покаже да има политичко знање самим тим што је реформисао своју партију, најстарију, прву партију у Турској. Постоји одређена тежина и иза његове политичке визије и то што се он перципира као неко ко не жели да узурпира, него да обнови турску демократију.

То је претпотстављам нешто од најбитнијих фактора за турске гласаче и  ако постоји нешто у чему се слаже ових шест странака, то је како би требала да изгледа та економска реформа, како би се укротила инфлација и подигао животни стандард, каже Рашета.

Ердоганова странка АКП такође је у опасности да изгуби контролу над парламентом, гдје влада у савезу с ултранационалистичком групацијом, сматра Србољуб Пеовић из Института за европске студије.

"Један успијех ове опозиционе коалиције је управо у томе што је успјела да опколи са свих страна АКП, јер ако сте више религијски настројени - имате Садет партију, ако сте више националиста - имате ИЈИ партију, ако сте више секуларни - имате ЏХ партију, ако сте више настројени ка економији - имате Дева партију. Дакле просто ово је први пут да имате такву опозицију да АКП не може да направи просту подјелу на нас и њих", објашњава Пеовић

Избори изазивају велику пажњу и у свијету, прије свега јер је под вођством Ердогана, Турска ојачала своје војно присуство на Блиском истоку, прије свега у Сирији и Ираку, као и у Либији. Чорбић каже да Ердоган у предизборној кампањ нарочито наглашава улогу Турске на међународном плану.

"И то неко јачање, и он покушава сада заправо кроз ово посаредовање у украјинској кризи да стекне неке поене, бенефите, да прикаже себе као аутономног, независног играча, за разлику од неких претходних премијера који су били западни пиони, НАТО пиони . Он прави компарацију себе и њих приказујући себе као великог државника"

Ердоганова Турска је пројектовала своју меку моћ и на Западном Балкану, објашњава Пеовић.

"Имате такође утицај тих добротворних организација које су веома активне на западном Балкану. Додао бих такође уз Балкан и програм Барјактара, и осталих дронова који су тренутно атрактивни свуда у свијету. Имамо Турску данас која је заговорник шангајског савеза и чланица НАТО-а у исто вријеме"

Познаваоци туских политичких прилика слажу се да је Ердоган на почетку своје владавине доста урадио на демократизацији друштва, чак је и са Курдима, чији су гласови данас јако важни, био успоставио добар однос. Рашета објашњава како је проблем настао његовим скретањем ка десно.

"Кад је кренуо да посустаје тај економски раст и кад је Ердоган кренуо да се окреће тим неким својим ауторитарним тенденцијама, прво се то либерално крило осуло, и што је натерало Ердогана да се окрене НХП-у, односно националистима, јер АКП више није могао да задржи сам већинску власт.

То окретање ка десно вам је губило ваше традиционалне гласаче са лева и довело до тога да Ердоган у неком тренутку није могао да прошири своју коалицију и доводи до овог тренутка када његова партија не може више ни теоретски да има већинску власт као што је могла да има нарочито у првој деценији његовог боравка на челу Турске."

Рашета додаје да су велике аргументе из Ердоганових руку избили су и катастрофални земљотреси који су недавно погодили ову земљу. Власт је била на мети критика за лошу реакцију на катастрофу и непровођење строгих закона о градњи.

"Да, земљотрес је представљао прилику, која да се искористила, вероватно би Ердоган поново однео побједу у првом кругу, али одговор није био оптималан и зато се налази у оваквој тежој и компликованијој ситуацији него што је могао да буде.

И сада кад смо имали и проблеме са физичким здрављем Ердогана, поставља се питање и да ли би он био способан да одслужи још један мандат и да извршава своје дужности, тако да је то опозиција вјешто искористила да баци поново сумњу на Ердогана и да он није најбољи избор."

Чорбић, Пеовић и Рашета су се сложили у оцјени да ће другог круга предсједничких избора у Турској свакако бити. Све  даље од тоге је, кажу, тешко предвидјети.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ненад

03.05.2023 21:03

Ничија није до зоре горила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакља

03.05.2023 23:54

Има да гори!!;Ако треба до 3 ЗОРЕ.

Name

Реалиста

04.05.2023 03:17

Па и треба да падне јер он је несто попут насег Миле и многи други пљацкароса.

Name

Лабудмојдебели

04.05.2023 05:35

Ово је иста прича као и код нас. Као што су се код нас ујединили да сруше Бакира, тако су и ови се ујединили да сруше Ердоана.

Name

Ре

04.05.2023 05:45

А сто неби горјела.

Name

Сан или јава

04.05.2023 04:35

Цитам цланак и несто, као да ми је све ово познато.Као да сам га пре десет,двадесет,тридесет и висе година редовно цитао.Оно као да гледам неку утакмицу а знам резултат.Цудно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незгодан

04.05.2023 04:46

Мозда и домаци опозиционари науце несто из овог примјера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лила

04.05.2023 05:52

Зато Ердо већ спомиње нелегалне изборе, војни пућ, завјере... Изгледа догорило! ? Доста брате све си дао и узео!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазни предсједник

04.05.2023 07:54

Нема висе Бакета да га подрзи :)

ОДГОВОРИТЕ