Патријарх Порфирије стигао у Мркоњић Град

Његова светост патријарх српски Порфирије допутовао је у Мркоњић Град, гдје му је свечани дочек приређен пред обновљеним Храмом Рођења Пресвете Богородице.

Република Српска 29.04.2023 | 19:23
Патријарх Порфирије стигао у Мркоњић Град

Српски патријарх стигао је пред Храм заједно са Његовим преосвештенством епископом бихаћко-петровачким и рмањским Сергијем, а дочекали су их многобројни вјерници.

Дочеку патријарха присуствује министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија и начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић.

У наставку ће у част доласка српског патријарха у Храму Рођења Пресвете Богородице бити служена доксологија.

Доласком у Мркоњић Град, патријарх Порфирије је започео дводневну посјету овој општини током које ће сутра освештати обновљени Храма Рођења Пресвете Богородице који је тешко оштећен у посљедњем рату 1995. године, када га је гранатирала хрватска војска.

Света архијерејска литургија, коју ће сутра служити патријарх, почеће у девет часова, а културно-умјетнички програм биће приређен у 13 часова.

Храм Рођења Пресвете Богородице подигнут је на мјесту древне црквице која је изгорјела у пожару, а који је 1883. године захватио Варцар Вакуф – како се некада звао овај град.

То се десило 3. септембра када је у 3.00 часа ујутру букнуо јак пожар, који је, између осталих градских драгоцјености, однио и православну цркву.

Страдања за вријеме Другог свјетског рата нису мимоишла ни Богородичин храм, те је обнављан и у времену од 1953. до 1960. године.

Храм је ново страдање доживио у посљедњем рату, када су га непријатељске јединице xрватске војске 1995. године гранатирале и запалиле, али вољом Божијом није изгорио.

У обнови, која је почела 2013. године, учествовали су парохијани, локална заједница, као и републичке институције.

Храм је покривен бакром, постојећи стубови су ојачани новим бетонским стубовима, урађене су квалитне камене фасаде, камени подови и уведено гријање.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Корослав

29.04.2023 19:11

Овај га је сигурно оплодио чим се држи за стомак зачећем пресвете Богородице.Народ га подржава и види се по њима како је сретан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влашћу обесправљени грађанин

30.04.2023 05:13

Још само да има ко посјећивати храм. Мркоњић је пуст град. Живи само онолико колико трају годишњи одмори влашћу протјераног становништва у земље запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

30.04.2023 06:27

Ици це у храм каја,и онај му схеф цоро

Name

Остереицх

30.04.2023 07:13

ЗАЛОСНО је сто ЦРКВУ води ДОДИК, Патријарх цути о дијељењу одликовања,у Дервенти,а морао би реагирати,и са Додиком све контакте прекинути,он га подржава,

Name

Гулио

30.04.2023 06:25

У Мркоњицу је јак Снсд и Теги долази из њега али изгледа да се несто десава измедју Цркве из Бг и власти у Рс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није

30.04.2023 06:31

...8., 9., 12., или 15. вијек!!! Ово са црквом ми је досадило! Иде ми на живце! Све неки, кофол, богобојазни а нико не вјерује у Бога па ни попови! Накдрастичнији промјер ми је био скуп у Доњој Градини и онај срамотни колапс... Па да је барем неко од свештенства дошао до тих људи да их посјети да им се извине, да траже опрост...већ су и они пролазили кроз масе бијесним аутима и бибикали напаћеном српском народу да се склоне. Срам их било! Нема овдје вјере само навика да случајно комшија не би почео да прича да сам издајник или атеиста. Ништа не радимо ради себе већ ради других. Фуј, цркво! Фуј! Лопови у мантијама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вера

30.04.2023 06:56

Сваки храм и обнова је.дкбра и позитивна,а да је.локална власт за народ могла.да.уради.више реално могла је.,направили су монопол пар породица,Милановића итд , а остало растјерали и уништили то није добро сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

30.04.2023 07:02

Дижу политичари и тајкуни себи споменике. Не може се тако опрати гријех.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

02.05.2023 09:50

Понта је томе што и како док си жив и док живиш на овоме свијету ,када одапнеш ко да ниси ни постојао какав опрост какави бакарачи.