Patrijarh Porfirije stigao u Mrkonjić Grad

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije doputovao je u Mrkonjić Grad, gdje mu je svečani doček priređen pred obnovljenim Hramom Rođenja Presvete Bogorodice.

Republika Srpska 29.04.2023 | 19:23
Patrijarh Porfirije stigao u Mrkonjić Grad

Srpski patrijarh stigao je pred Hram zajedno sa Njegovim preosveštenstvom episkopom bihaćko-petrovačkim i rmanjskim Sergijem, a dočekali su ih mnogobrojni vjernici.

Dočeku patrijarha prisustvuje ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija i načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević.

U nastavku će u čast dolaska srpskog patrijarha u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice biti služena doksologija.

Dolaskom u Mrkonjić Grad, patrijarh Porfirije je započeo dvodnevnu posjetu ovoj opštini tokom koje će sutra osveštati obnovljeni Hrama Rođenja Presvete Bogorodice koji je teško oštećen u posljednjem ratu 1995. godine, kada ga je granatirala hrvatska vojska.

Sveta arhijerejska liturgija, koju će sutra služiti patrijarh, počeće u devet časova, a kulturno-umjetnički program biće priređen u 13 časova.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice podignut je na mjestu drevne crkvice koja je izgorjela u požaru, a koji je 1883. godine zahvatio Varcar Vakuf – kako se nekada zvao ovaj grad.

To se desilo 3. septembra kada je u 3.00 časa ujutru buknuo jak požar, koji je, između ostalih gradskih dragocjenosti, odnio i pravoslavnu crkvu.

Stradanja za vrijeme Drugog svjetskog rata nisu mimoišla ni Bogorodičin hram, te je obnavljan i u vremenu od 1953. do 1960. godine.

Hram je novo stradanje doživio u posljednjem ratu, kada su ga neprijateljske jedinice xrvatske vojske 1995. godine granatirale i zapalile, ali voljom Božijom nije izgorio.

U obnovi, koja je počela 2013. godine, učestvovali su parohijani, lokalna zajednica, kao i republičke institucije.

Hram je pokriven bakrom, postojeći stubovi su ojačani novim betonskim stubovima, urađene su kvalitne kamene fasade, kameni podovi i uvedeno grijanje.

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Koroslav

29.04.2023 19:11

Ovaj ga je sigurno oplodio čim se drži za stomak začećem presvete Bogorodice.Narod ga podržava i vidi se po njima kako je sretan.

ODGOVORITE
Name

Vlašću obespravljeni građanin

30.04.2023 05:13

Još samo da ima ko posjećivati hram. Mrkonjić je pust grad. Živi samo onoliko koliko traju godišnji odmori vlašću protjeranog stanovništva u zemlje zapada.

ODGOVORITE
Name

A

30.04.2023 06:27

Ici ce u hram kaja,i onaj mu shef coro

Name

Ostereich

30.04.2023 07:13

ZALOSNO je sto CRKVU vodi DODIK, Patrijarh cuti o dijeljenju odlikovanja,u Derventi,a morao bi reagirati,i sa Dodikom sve kontakte prekinuti,on ga podržava,

Name

Gulio

30.04.2023 06:25

U Mrkonjicu je jak Snsd i Tegi dolazi iz njega ali izgleda da se nesto desava izmedju Crkve iz Bg i vlasti u Rs.

ODGOVORITE
Name

Nije

30.04.2023 06:31

...8., 9., 12., ili 15. vijek!!! Ovo sa crkvom mi je dosadilo! Ide mi na živce! Sve neki, kofol, bogobojazni a niko ne vjeruje u Boga pa ni popovi! Nakdrastičniji promjer mi je bio skup u Donjoj Gradini i onaj sramotni kolaps... Pa da je barem neko od sveštenstva došao do tih ljudi da ih posjeti da im se izvine, da traže oprost...već su i oni prolazili kroz mase bijesnim autima i bibikali napaćenom srpskom narodu da se sklone. Sram ih bilo! Nema ovdje vjere samo navika da slučajno komšija ne bi počeo da priča da sam izdajnik ili ateista. Ništa ne radimo radi sebe već radi drugih. Fuj, crkvo! Fuj! Lopovi u mantijama!

ODGOVORITE
Name

Vera

30.04.2023 06:56

Svaki hram i obnova je.dkbra i pozitivna,a da je.lokalna vlast za narod mogla.da.uradi.više realno mogla je.,napravili su monopol par porodica,Milanovića itd , a ostalo rastjerali i uništili to nije dobro sigurno.

ODGOVORITE
Name

Mile

30.04.2023 07:02

Dižu političari i tajkuni sebi spomenike. Ne može se tako oprati grijeh.

ODGOVORITE
Name

Koroslav

02.05.2023 09:50

Ponta je tome što i kako dok si živ i dok živiš na ovome svijetu ,kada odapneš ko da nisi ni postojao kakav oprost kakavi bakarači.