За куповину посланика и до 10 година затвора

Високи представник Кристијан Шмит (Цхристиан Сцхмидт) наметнуо је и измјене Кривичног закона Федерације БиХ, којим се онемогућава политичка трговина.

Босна и Херцеговина 27.04.2023 | 19:41
За куповину посланика и до 10 година затвора

У наставку вам доносимо које су измјене Кривичног закона донесене:

- У Кривичном закону Федерације Босне и Херцеговине (Службене новине Федерације БиХ, бр. 36/03, 37/03, 21/04, 69/04, 18/05, 42/10, 42/11, 59/14, 76/14, 46/16 и 75/17) иза члана 382а додаје се нови члан 382б који гласи:

Члан 382б

Подмићивање на изборима и дужности које се финансирају из јавних средстава

(1) Ко тражи или узима, директно или индиректно, новац или било који финансијски инструмент или другу вриједност или другу материјалну или нематеријалну корист или предност или услугу или било какву врсту потицаја за себе или за другога, укључујући правно лице, или понуди или обећа такву корист или предност или потицај за себе или за другога, укључујући правно лице, како би учинио нешто што иначе не би учинио у току неког службене или будуће службене дужности, у законодавном, извршном, судском, управном или било којем органу који се у цијелости или дјелимично финансира јавним средствима на нивоу Федерације, или који посредује у таквом пасивном подмићивању, казниће се казном затвора од једне до десет година и новчаном казном.

Затворска казна

(2) Ко тражи или узима, директно или индиректно, новац или било који финансијски инструмент или другу вриједност или другу материјалну или нематеријалну корист или предност или услугу или било какву врсту потицаја за себе или за другога, укључујући правно лице, или понуди или обећа такву корист или предност или потицај за себе или за другога, укључујући правно лице, како би учинио нешто што иначе не би у току службене дужности или будуће службене дужности, у законодавном, извршном, судском, управном или било којем органу који се у цијелости или дјелимично финансира јавним средствима на нивоу Федерације, или који посредује у таквом пасивном подмићивању, казнит ће се затвором од шест мјесеци до пет година и новчаном казном.

(3) Ко год нуди, обећава или даје, директно или индиректно, новац или било који финансијски инструмент или другу вриједност или другу материјалну или нематеријалну корист или предност или услугу или било какву врсту потицаја, неком лицу, а за то лице или другог, укључујући правно лице, које може искористити службену или будућу службену дужност у законодавној, извршној, судској власти, управном или било којем органу који се у цијелости или дјелимично финансира из јавних средстава на нивоу Федерације, да учини нешто што иначе не би урадио или посредује у таквом активном подмићивању, казнит ће се затвором од шест мјесеци до пет година и новчаном казном.

(4) Ко год нуди, обећава или даје, директно или индиректно, новац или било који финансијски инструмент или другу вриједност или другу материјалну или нематеријалну корист или предност или услугу или било коју врсту потицаја, неком лицу, а за то лице или другог, укључујући правно лице, које може искористити службену или будућу службену дужност у законодавној, извршном, судском, управном или било којем органу који се у цијелости или дјелимично финансира из јавних средстава на нивоу Федерације, да уради нешто што иначе не би урадио, или ко посредује у таквом активном подмићивању, казнит ће се казном затвора до три године и новчаном казном.

Јавна средства у приватне сврхе

(5) Ко у вршењу службене дужности у законодавној, извршној, судској, управној или било којем органу који се у цијелости или дјелимично финансира из јавних средстава на нивоу Федерације, учини оно што иначе не би чинио ради новца или финансијског инструмента или друге вриједности или друге материјалне или нематеријалне користи или предности или услуге или другог потицаја за себе или за другога, укључујући правно лице, без обзира на то када је такав неприкладан потицај примљено или обећано, казнит ће се казном затвора од једне до десет година и новчаном казном.

(6) Кривична дјела из овог члана постоје без обзира да ли извршилац из ставке (1), (2) и (5) овог члана или лице које је учинилац из ставке (3) и (4) желио да наведе није био квалификован за дјеловање јер још није преузео дужност или није имао надлежност, или из било којег другог разлога.

(7) За кривична дјела из става (1) до (5) изриче се мјера безбједности забране вршења дужности из става (1) до (5) овог члана.

(8) Новац или финансијски инструмент или друга вриједност или корист или други потицај из ставке (1) до (5) овог члана одузима се.

(9) Имовинска корист прибављена извршењем кривичних дјела из стабке (1) до (5) и сваки приход или друга корист проистекла из става (1) до (5) овог члана одузет ће се.

Правне посљедице

(10) У складу са чл. 117. и 118. овог закона, казне за кривична дјела из ст. (1) до (5) овог члана повлаче као правне посљедице сљедеће:

1. престанак службене дужности у законодавном, извршном, другом управном или судском органу или служби или органу који се у цијелости или дјелимично финансира јавним средствима на нивоу Федерације и престанак радног односа;

2.одузимање одликовања;

3. забрана обављања службене дужности у законодавном, извршном, судском, управном или било којем органу који се у цијелости или дјелимично финансира јавним средствима на нивоу Федерације Босне и Херцеговине у трајању од пет година од дана када је издржана казна, помиловање или амнестирање, или је застарјела; и

4. забрана стицања службене дужности у законодавној, извршној, судској, управној или било којем органу који се у цијелости или дјелимично финансира из јавних средстава на нивоу Федерације у трајању од пет година од дана издржавања казне, помиловања или амнестирања, или је застарио.”

Члан 2

(Ступање на снагу)

Овај закон ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у “Службеним новинама Федерације БиХ”..

(Аваз) Фото: ОХР

Коментари / 62

Оставите коментар
Name

Српска

27.04.2023 18:14

Тебе је Миле купио давно октобра 2022ге. Па се сад правис паметан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

27.04.2023 18:36

А ГДЈЕ ЈЕ ОВАЈ БИО ПРИЈЕ ИЗБОРА САД МРСИ МУ*А О ДОНОСИС НЕКЕ ЗАКОНЕ КОЈИЦЕ ПРЕСТАТИ ДА ВАЗЕ ПРИЈЕ НЕГО СТО СТУПЕ НА СНАГУ..

Name

???

27.04.2023 18:40

Јели га то Ракија дједова очарала Или је препаднут од Доде?

Name

Ре

27.04.2023 18:46

Срећа па га ми не признајемо, можемо да крадемо колико нас воља.

Name

Незнање

27.04.2023 19:27

Смит је мала маца како србе растурају Милорад и Зељка. Невјероватно ста срби не виде. Зељка лазе да је Тањи дала инструкције да гласа против у Савјету европе. Ово је истина. Додик је договорио са БХ политицарима како це доци до српске имовине. Видјецете то ускоро .

Name

Оппио

28.04.2023 05:20

Заиста у овој вијести не видиш грешку него одмах по милету. Није Федерације БиХ него цијеле бих. Шмит нелегани узурпатор функције ВПа а сада и популиста.

Name

Бобо

27.04.2023 18:18

А сто је изоставио РС, нема ту правде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.04.2023 18:25

Једноставно. У Републици Српској је то све дозвољено, цак позељно . Има ту фине лове за свакога ко у томе уцествује .

Name

Хе Хе

27.04.2023 18:28

Па изоставио је зато што је овде све "потаман", све иде по плану, "власт" Р.С. ради све на скором гашењу Р.С. ! Како мислиш да 700 хиљада становника враћа силне милијарде ?

Name

СТАТИСТИЦАР

27.04.2023 18:45

ОВАЈ СЕ ПОНАСА КАО ДА СУ ОВДЈЕ ЉУДИ СИСЛИ СА УМА.БЕКА ИДЕ У СВОЈУ ЗЕМЉУ И НАПРАВИ ТАМО РЕД,КАКО ЦЕ ОН ДОКАЗАТИ ДА ЈЕ ННЕКО ДАО НОВАЦ ЗА НЕКУ УСЛУГУ,А ГРАДЈАНИ ИМАЈУ ПРАВО ДА ОДЛУЦИЈУ СА КИМ ЦЕ ДА ИДУ,ДА ОДЛУЦУЈУ О СВОМ СРАТУСУ,ТРЕБА ДОНИЈЕТИ НОВИ ИЗБОРНИ ЗАКОН ПО КОМЕ МАНДАТ ПРИПАДА СТЕАНЦИ ,УВЕСТИ ВИДЕО НАДЗОР НА ГКАСАЦКИМ МЈЕСТИМА И СВЕ ЦЕ БИТИ РЕГУЛАРНО ( БАР ПРИБЛИЗНО ) А НЕ ОВАКО С БРДА С ДОЛА.КОЈА ТО ЗЕМЛХА НА СВИЈЕТУ ИМА СВЕ СТАВКЕ У ПОЛИТИЦИ РЕГУЛАРНЕ.НИЈЕДНА.

Name

Јустик

27.04.2023 19:24

Није изоставио. Ријеч је о Кривичном закону БиХ, који се, као што је познато, примјењује и у РС-ој. Примјењује се и примјењиваће се и надаље.

Name

Јасно као дан

27.04.2023 19:53

Намјерно се у Републици Српској дозвољава безакоње да би што дубље економски потонула,да је онда растуре како хоће.Због тога је и дозвољена крађа избора јер ова пилитичка опција нас води у пропаст

Name

Ре Јустик

28.04.2023 05:34

Кривицни закон ФБиХ .

Name

Па

28.04.2023 07:12

Он не ради за Реоубп8ку Српску они су довели на сфировим тенковима власт у РС па нису луди сад покварити јис избори потковани и дједова ракија ма дајјјјјј!!! Мслоо забринутиии са малимнпропустимаааа!!!! То је малаа маца апљацка стољеца домацих и бјелосвјетских хостаплера дрзавне имовине и нарида њениг тооо је писи пропалооо!! Пљацкаси у институцијамаа харају са прљавим капиталом за Гиниса! А мало забринути уз мале пропусте каоо нису одавлеее! Зло 20 и 21 вијека на брдовитом

Name

срб

27.04.2023 18:19

Ви странци сте извор корупције и зла што је снашло све нас, кад вама одговара неко на власти онда није корумпиран, чим не ради како вама воља онда је криминалац...Тако да су ови наши нашли формулу, радис како странци хоће и онда си "домаћин, добар привредник..."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пипим

28.04.2023 05:24

Па ово је и донио да лакше може да манипулише и пријети. Сада сви изабрани педставници народа треба да престану да доносе било какаве законе јер постоји неко ко то ради умјесто њих.

Name

Ринге раја

27.04.2023 18:21

Аууу, СНСД би био на доживотној робији!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.04.2023 20:28

Свака ти је златна. Баш се насмијах.

Name

јојој

28.04.2023 05:24

А остали не би, остали су поштењачине.

Name

БОY

27.04.2023 18:21

Да ли се ближи крај пијаце за куповину папака, шта је са овим до сада купљеним, њима треба ускратити право на гласање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

28.04.2023 04:03

А тек ови из УС .

Name

попш

28.04.2023 05:26

Ти си наиван ко француска собарица. Ово је само повећало цијену јер је ризик већи. У ствари је овај узурпатор и колонијалиста само отворио простор да неко узме веће суме новца и боље уновчи изборни резултат.

Name

Веле

27.04.2023 18:22

Ста је ово само у федерацији а ста је код нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Баш

27.04.2023 19:03

Ја мислио да смо једна држава и да нам је имовина заједничка !

Name

Охохохо

27.04.2023 20:43

То је бољи дио БиХ

Name

Миx

27.04.2023 18:23

Али само федерације.. Хаха, јел ово могуце људи???!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Математика

27.04.2023 18:24

Ста це бити с папцима...!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коме

27.04.2023 18:29

Ти доносиш законе?Ко те је овластио?Ти си преварант као и дудук.Ни један није легално на положају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

27.04.2023 18:29

А колико за покрадене изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.04.2023 05:36

То су биле мање неправилности .

Name

Исправно

27.04.2023 18:30

Било би исправно,прааведно и сврсисходно када би се исти параграфи примијенили и у Републици Српској по могућности ретроактивно од чега би грађани имали вишеструку корист и то би улило барем мало наде у перспективу свих народа и грађана БиХ,Републике Српске и Федерације БиХ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.04.2023 05:37

Не мозе . Оде снсд на дозивотну робију.

Name

Протекторат

27.04.2023 18:34

Де не сери и тебе су купили човјече видјели смо те за изборд не сери више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицни градјанин

27.04.2023 18:38

Смиту Засто само у Федерацији дјелујете има лоповлука и у РСу Прво сигурно ти је јасно и цуо си муцке и крадје за изборе па и свашта нешто. А за тебе све супер без реакције. Знаци високи ОХР ов преставник за Федерацију не за цијелу БиХ. Цудно и Тузно! Додо је неда у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

27.04.2023 18:41

Слажем се са Шмитом. Али, како он може бити Високи представник када Русија и Кина нису дали свој пристанак?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.04.2023 19:02

Питај бурле он га је купио да призна крађу избора .

Name

ре скептик

27.04.2023 19:37

И Сварц Силинга је именовао ПИЦ (Савјет за имплементацију мира) и никад није био потврдјен у Савјету безбједности, а био је високи представник. Кина је оспорила само Смитов легитимитет, али не и легалитет. Ово је из августа 2021: "Амбасада Народне Републике Кине у БиХ данас је упутила дипломатску ноту у којој стоји да власти ове земље не прихватају легитимитет Кристијана Шмита (Цхристиан Сцхмидт) као новог високог представника у БиХ."

Name

Ујко Вукасин

27.04.2023 18:42

А ако неко пријети отказима који не буду гласали за снсд ..Ста тад момак млад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ујко Вукасин

27.04.2023 20:11

Па да у нама има бар мало оног познатог мангуплука, и храбрости из прослих времена, истресли би из гаца, сваког оног који нам пријети и уцјењује отказима, због намјестања гласања. Изгледа да нам је празно бусање у наса Српска јунацка прса, замијенио страх од сваког хохстаплера који су се преко ноци обогатио, и који данас кроје неку своју политику агресивности, и омалозавања сопственог народа, који их је и довео на власт. Требамо сви ми, колико толико стиснути своје гузице, да нам га не би бас турили до краја. Извињавам се на простом изразавању, али сам бар искрено написао ста мислим.

Name

Обична шп...чина!

27.04.2023 18:52

Како клипанеиможеш доказати да је било подмићиванње? За тако нешто треба доказ ваљан. И треба се ици на Суд! А суд док доказе и донесе одлуку проћиће најмање десет година. А до тада тај сретник поприлично це да се обогати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

16 крајишка

27.04.2023 19:01

Шта онда стобом ти си узео паре од Додика да признаш лажне изборе БИЛЕ СУ МАЛЕ НЕПРАВИЛНОСТИ а фукаро .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

27.04.2023 19:04

Ко прича о Инцку, отишао пре задовољан, тако и овај , људи пред пензију ,послани да овде још више зараде а ако добију и поклон то је још боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

27.04.2023 19:07

Па хајд ухапси оне сто су купљени Драско Цавиц итд....

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуро

27.04.2023 20:03

Да ли вам је коначно јасно да је бурле западни човјек који црпи и издаје свој народ ако након овог није јасно онда никакакво цудо сто влада дузе од броза поред оваца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цијене европске плате афричке

27.04.2023 20:13

Минималне казне су смијешне јер се све купују парама. 6мј = 9000 евра, 1 година 18 000 евра. То су смијешне цифре за ове милионере аждаје од политичара, тако да је и ово све мазање очију полуписмом плебсу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Охохохо

27.04.2023 20:41

Овај само у ФБиХ несто ради. Хахахаха Фукарлук

ОДГОВОРИТЕ
Name

Село

27.04.2023 21:20

Тешко народу коме Нијемци Енглези и Американци помажу. Донијели су демократију у некада богате земље Ирак Либија Сирија а видите како послије западне демокрације изгледа живот у овим државама. Ево и Украјини намећу својим демокрацију павидите како изгледа данас Украјина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паук

27.04.2023 21:21

Бацање прашине у очи, да ли је уопште спроводљив овај закон, спрдња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

27.04.2023 21:39

Е вала доста висе и ових представника,а ми ови народи у Бих исто рогови у врећи,само свадја,узеце нам страници све сто ваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е цуј?!

28.04.2023 13:38

Када намецу србима извитоперену истину и законе јакп су позељни а када стану у крај васим незаситим и не реалним апетитима е онда их је доста не ваљају...

Name

Трговина је заврсена

27.04.2023 22:09

Не дај Бозе да је сада ста и поремети, среца па наметну....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

27.04.2023 22:21

И кад неко спомене Дејтонку, као дрзаву, то је смесно. Тамо неки страни циновник, намеце законе, диктатура илегалца. И наси се називају политицарима, како их није срамота, да дозвољавају страном циновнику да намеце правила, а они су добили гласове? Па ко су ти наси, кога народи бирају, кад пристају да им неки, па јос илегални странац намеце своју вољу? Сви дајте оставке, јер ви о ницему не доносите одлуке, вец илегални странац. Треба само признати циненице, Дејтонка је протекторат, колонија, која има своје стадо, без права да о било цему одлуцује и размисља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехо

27.04.2023 22:35

Наметнуо је исти закон и РСу, има на охр.инт ситеу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

28.04.2023 01:32

Колика је казна за лазно представљање и за нелегалан рад хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.04.2023 04:16

Такав закон неце прихватити нас пијацар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Краљевић

28.04.2023 05:06

Па и ти си купљен мајсторе. Именован мимо.процедуре, уређене прописима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православље

28.04.2023 05:59

А за бомбардовање и убија је цивила ,недужних само зато што су православци (СРБИЈА)колико.ЈБМ ли вам маму цашистичку и геноцидну па од 1941 сте на нашим просторима и имањима кућама како.се не уморите више и не досади вам .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

28.04.2023 07:17

У додиковој странци је то нормално да се купује ,само ови опозициони цекају ,нпр. Бабиц зељко ,галиц,стевандиц ,васиц,сесиц и има колико хоцес.Њему и зељки би.давно било забрањено да се уопсте баве политицким зивотом. Писто се ради о куповини писланика из сдс који су створили ову РС,то смиту прија. Ту је проблем. Зато сто је окорели србомрзац када је у питању патриотске странке.

Name

Бушач

28.04.2023 07:43

Колика је казна за признавање покрадених избора?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

28.04.2023 08:00

Закаснио си 20 година, папци владају а папци су постали и милијардери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политички криминалац

28.04.2023 11:16

А колика је казна кад сједнеш нелегално у фотељу високог представника и глумиш да си тај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

01.05.2023 13:59

А Схмиту ћес са оним који су куповали и подмићивали народ пред гласања у РСу.!Ту цес се присутити и реци да јевто мали проблем икао и за друге корупције. То ће бити као обично тресла се гора родијо се миш .

ОДГОВОРИТЕ