Za kupovinu poslanika i do 10 godina zatvora

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nametnuo je i izmjene Krivičnog zakona Federacije BiH, kojim se onemogućava politička trgovina.

Bosna i Hercegovina 27.04.2023 | 19:41
Za kupovinu poslanika i do 10 godina zatvora

U nastavku vam donosimo koje su izmjene Krivičnog zakona donesene:

- U Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 36/03, 37/03, 21/04, 69/04, 18/05, 42/10, 42/11, 59/14, 76/14, 46/16 i 75/17) iza člana 382a dodaje se novi član 382b koji glasi:

Član 382b

Podmićivanje na izborima i dužnosti koje se finansiraju iz javnih sredstava

(1) Ko traži ili uzima, direktno ili indirektno, novac ili bilo koji finansijski instrument ili drugu vrijednost ili drugu materijalnu ili nematerijalnu korist ili prednost ili uslugu ili bilo kakvu vrstu poticaja za sebe ili za drugoga, uključujući pravno lice, ili ponudi ili obeća takvu korist ili prednost ili poticaj za sebe ili za drugoga, uključujući pravno lice, kako bi učinio nešto što inače ne bi učinio u toku nekog službene ili buduće službene dužnosti, u zakonodavnom, izvršnom, sudskom, upravnom ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira javnim sredstvima na nivou Federacije, ili koji posreduje u takvom pasivnom podmićivanju, kazniće se kaznom zatvora od jedne do deset godina i novčanom kaznom.

Zatvorska kazna

(2) Ko traži ili uzima, direktno ili indirektno, novac ili bilo koji finansijski instrument ili drugu vrijednost ili drugu materijalnu ili nematerijalnu korist ili prednost ili uslugu ili bilo kakvu vrstu poticaja za sebe ili za drugoga, uključujući pravno lice, ili ponudi ili obeća takvu korist ili prednost ili poticaj za sebe ili za drugoga, uključujući pravno lice, kako bi učinio nešto što inače ne bi u toku službene dužnosti ili buduće službene dužnosti, u zakonodavnom, izvršnom, sudskom, upravnom ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira javnim sredstvima na nivou Federacije, ili koji posreduje u takvom pasivnom podmićivanju, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina i novčanom kaznom.

(3) Ko god nudi, obećava ili daje, direktno ili indirektno, novac ili bilo koji finansijski instrument ili drugu vrijednost ili drugu materijalnu ili nematerijalnu korist ili prednost ili uslugu ili bilo kakvu vrstu poticaja, nekom licu, a za to lice ili drugog, uključujući pravno lice, koje može iskoristiti službenu ili buduću službenu dužnost u zakonodavnoj, izvršnoj, sudskoj vlasti, upravnom ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz javnih sredstava na nivou Federacije, da učini nešto što inače ne bi uradio ili posreduje u takvom aktivnom podmićivanju, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina i novčanom kaznom.

(4) Ko god nudi, obećava ili daje, direktno ili indirektno, novac ili bilo koji finansijski instrument ili drugu vrijednost ili drugu materijalnu ili nematerijalnu korist ili prednost ili uslugu ili bilo koju vrstu poticaja, nekom licu, a za to lice ili drugog, uključujući pravno lice, koje može iskoristiti službenu ili buduću službenu dužnost u zakonodavnoj, izvršnom, sudskom, upravnom ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz javnih sredstava na nivou Federacije, da uradi nešto što inače ne bi uradio, ili ko posreduje u takvom aktivnom podmićivanju, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine i novčanom kaznom.

Javna sredstva u privatne svrhe

(5) Ko u vršenju službene dužnosti u zakonodavnoj, izvršnoj, sudskoj, upravnoj ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz javnih sredstava na nivou Federacije, učini ono što inače ne bi činio radi novca ili finansijskog instrumenta ili druge vrijednosti ili druge materijalne ili nematerijalne koristi ili prednosti ili usluge ili drugog poticaja za sebe ili za drugoga, uključujući pravno lice, bez obzira na to kada je takav neprikladan poticaj primljeno ili obećano, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina i novčanom kaznom.

(6) Krivična djela iz ovog člana postoje bez obzira da li izvršilac iz stavke (1), (2) i (5) ovog člana ili lice koje je učinilac iz stavke (3) i (4) želio da navede nije bio kvalifikovan za djelovanje jer još nije preuzeo dužnost ili nije imao nadležnost, ili iz bilo kojeg drugog razloga.

(7) Za krivična djela iz stava (1) do (5) izriče se mjera bezbjednosti zabrane vršenja dužnosti iz stava (1) do (5) ovog člana.

(8) Novac ili finansijski instrument ili druga vrijednost ili korist ili drugi poticaj iz stavke (1) do (5) ovog člana oduzima se.

(9) Imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnih djela iz stabke (1) do (5) i svaki prihod ili druga korist proistekla iz stava (1) do (5) ovog člana oduzet će se.

Pravne posljedice

(10) U skladu sa čl. 117. i 118. ovog zakona, kazne za krivična djela iz st. (1) do (5) ovog člana povlače kao pravne posljedice sljedeće:

1. prestanak službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, drugom upravnom ili sudskom organu ili službi ili organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira javnim sredstvima na nivou Federacije i prestanak radnog odnosa;

2.oduzimanje odlikovanja;

3. zabrana obavljanja službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, sudskom, upravnom ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira javnim sredstvima na nivou Federacije Bosne i Hercegovine u trajanju od pet godina od dana kada je izdržana kazna, pomilovanje ili amnestiranje, ili je zastarjela; i

4. zabrana sticanja službene dužnosti u zakonodavnoj, izvršnoj, sudskoj, upravnoj ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz javnih sredstava na nivou Federacije u trajanju od pet godina od dana izdržavanja kazne, pomilovanja ili amnestiranja, ili je zastario.”

Član 2

(Stupanje na snagu)

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Federacije BiH”..

(Avaz) Foto: OHR

Komentari / 62

Ostavite komentar
Name

Srpska

27.04.2023 18:14

Tebe je Mile kupio davno oktobra 2022ge. Pa se sad pravis pametan

ODGOVORITE
Name

Ana

27.04.2023 18:36

A GDJE JE OVAJ BIO PRIJE IZBORA SAD MRSI MU*A O DONOSIS NEKE ZAKONE KOJICE PRESTATI DA VAZE PRIJE NEGO STO STUPE NA SNAGU..

Name

???

27.04.2023 18:40

Jeli ga to Rakija djedova očarala Ili je prepadnut od Dode?

Name

Re

27.04.2023 18:46

Sreća pa ga mi ne priznajemo, možemo da krademo koliko nas volja.

Name

Neznanje

27.04.2023 19:27

Smit je mala maca kako srbe rasturaju Milorad i Zeljka. Nevjerovatno sta srbi ne vide. Zeljka laze da je Tanji dala instrukcije da glasa protiv u Savjetu evrope. Ovo je istina. Dodik je dogovorio sa BH politicarima kako ce doci do srpske imovine. Vidjecete to uskoro .

Name

Oppio

28.04.2023 05:20

Zaista u ovoj vijesti ne vidiš grešku nego odmah po miletu. Nije Federacije BiH nego cijele bih. Šmit nelegani uzurpator funkcije VPa a sada i populista.

Name

Bobo

27.04.2023 18:18

A sto je izostavio RS, nema tu pravde!

ODGOVORITE
Name

Re

27.04.2023 18:25

Jednostavno. U Republici Srpskoj je to sve dozvoljeno, cak pozeljno . Ima tu fine love za svakoga ko u tome ucestvuje .

Name

He He

27.04.2023 18:28

Pa izostavio je zato što je ovde sve "potaman", sve ide po planu, "vlast" R.S. radi sve na skorom gašenju R.S. ! Kako misliš da 700 hiljada stanovnika vraća silne milijarde ?

Name

STATISTICAR

27.04.2023 18:45

OVAJ SE PONASA KAO DA SU OVDJE LJUDI SISLI SA UMA.BEKA IDE U SVOJU ZEMLJU I NAPRAVI TAMO RED,KAKO CE ON DOKAZATI DA JE NNEKO DAO NOVAC ZA NEKU USLUGU,A GRADJANI IMAJU PRAVO DA ODLUCIJU SA KIM CE DA IDU,DA ODLUCUJU O SVOM SRATUSU,TREBA DONIJETI NOVI IZBORNI ZAKON PO KOME MANDAT PRIPADA STEANCI ,UVESTI VIDEO NADZOR NA GKASACKIM MJESTIMA I SVE CE BITI REGULARNO ( BAR PRIBLIZNO ) A NE OVAKO S BRDA S DOLA.KOJA TO ZEMLHA NA SVIJETU IMA SVE STAVKE U POLITICI REGULARNE.NIJEDNA.

Name

Justik

27.04.2023 19:24

Nije izostavio. Riječ je o Krivičnom zakonu BiH, koji se, kao što je poznato, primjenjuje i u RS-oj. Primjenjuje se i primjenjivaće se i nadalje.

Name

Jasno kao dan

27.04.2023 19:53

Namjerno se u Republici Srpskoj dozvoljava bezakonje da bi što dublje ekonomski potonula,da je onda rasture kako hoće.Zbog toga je i dozvoljena krađa izbora jer ova pilitička opcija nas vodi u propast

Name

Re Justik

28.04.2023 05:34

Krivicni zakon FBiH .

Name

Pa

28.04.2023 07:12

On ne radi za Reoubp8ku Srpsku oni su doveli na sfirovim tenkovima vlast u RS pa nisu ludi sad pokvariti jis izbori potkovani i djedova rakija ma dajjjjjj!!! Msloo zabrinutiii sa malimnpropustimaaaa!!!! To je malaa maca apljacka stoljeca domacih i bjelosvjetskih hostaplera drzavne imovine i narida njenig tooo je pisi propalooo!! Pljackasi u institucijamaa haraju sa prljavim kapitalom za Ginisa! A malo zabrinuti uz male propuste kaoo nisu odavleee! Zlo 20 i 21 vijeka na brdovitom

Name

srb

27.04.2023 18:19

Vi stranci ste izvor korupcije i zla što je snašlo sve nas, kad vama odgovara neko na vlasti onda nije korumpiran, čim ne radi kako vama volja onda je kriminalac...Tako da su ovi naši našli formulu, radis kako stranci hoće i onda si "domaćin, dobar privrednik..."

ODGOVORITE
Name

Pipim

28.04.2023 05:24

Pa ovo je i donio da lakše može da manipuliše i prijeti. Sada svi izabrani pedstavnici naroda treba da prestanu da donose bilo kakave zakone jer postoji neko ko to radi umjesto njih.

Name

Ringe raja

27.04.2023 18:21

Auuu, SNSD bi bio na doživotnoj robiji!!!!

ODGOVORITE
Name

Re

27.04.2023 20:28

Svaka ti je zlatna. Baš se nasmijah.

Name

jojoj

28.04.2023 05:24

A ostali ne bi, ostali su poštenjačine.

Name

BOY

27.04.2023 18:21

Da li se bliži kraj pijace za kupovinu papaka, šta je sa ovim do sada kupljenim, njima treba uskratiti pravo na glasanje.

ODGOVORITE
Name

Boris

28.04.2023 04:03

A tek ovi iz US .

Name

popš

28.04.2023 05:26

Ti si naivan ko francuska sobarica. Ovo je samo povećalo cijenu jer je rizik veći. U stvari je ovaj uzurpator i kolonijalista samo otvorio prostor da neko uzme veće sume novca i bolje unovči izborni rezultat.

Name

Vele

27.04.2023 18:22

Sta je ovo samo u federaciji a sta je kod nas

ODGOVORITE
Name

Da Baš

27.04.2023 19:03

Ja mislio da smo jedna država i da nam je imovina zajednička !

Name

Ohohoho

27.04.2023 20:43

To je bolji dio BiH

Name

Mix

27.04.2023 18:23

Ali samo federacije.. Haha, jel ovo moguce ljudi???!!!

ODGOVORITE
Name

Matematika

27.04.2023 18:24

Sta ce biti s papcima...!?

ODGOVORITE
Name

Kome

27.04.2023 18:29

Ti donosiš zakone?Ko te je ovlastio?Ti si prevarant kao i duduk.Ni jedan nije legalno na položaju.

ODGOVORITE
Name

Q

27.04.2023 18:29

A koliko za pokradene izbore

ODGOVORITE
Name

Re

28.04.2023 05:36

To su bile manje nepravilnosti .

Name

Ispravno

27.04.2023 18:30

Bilo bi ispravno,praavedno i svrsishodno kada bi se isti paragrafi primijenili i u Republici Srpskoj po mogućnosti retroaktivno od čega bi građani imali višestruku korist i to bi ulilo barem malo nade u perspektivu svih naroda i građana BiH,Republike Srpske i Federacije BiH....

ODGOVORITE
Name

Re

28.04.2023 05:37

Ne moze . Ode snsd na dozivotnu robiju.

Name

Protektorat

27.04.2023 18:34

De ne seri i tebe su kupili čovječe vidjeli smo te za izbord ne seri više.

ODGOVORITE
Name

Obicni gradjanin

27.04.2023 18:38

Smitu Zasto samo u Federaciji djelujete ima lopovluka i u RSu Prvo sigurno ti je jasno i cuo si mucke i kradje za izbore pa i svašta nešto. A za tebe sve super bez reakcije. Znaci visoki OHR ov prestavnik za Federaciju ne za cijelu BiH. Cudno i Tuzno! Dodo je neda u RS.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

27.04.2023 18:41

Slažem se sa Šmitom. Ali, kako on može biti Visoki predstavnik kada Rusija i Kina nisu dali svoj pristanak?

ODGOVORITE
Name

Re

27.04.2023 19:02

Pitaj burle on ga je kupio da prizna krađu izbora .

Name

re skeptik

27.04.2023 19:37

I Svarc Silinga je imenovao PIC (Savjet za implementaciju mira) i nikad nije bio potvrdjen u Savjetu bezbjednosti, a bio je visoki predstavnik. Kina je osporila samo Smitov legitimitet, ali ne i legalitet. Ovo je iz avgusta 2021: "Ambasada Narodne Republike Kine u BiH danas je uputila diplomatsku notu u kojoj stoji da vlasti ove zemlje ne prihvataju legitimitet Kristijana Šmita (Christian Schmidt) kao novog visokog predstavnika u BiH."

Name

Ujko Vukasin

27.04.2023 18:42

A ako neko prijeti otkazima koji ne budu glasali za snsd ..Sta tad momak mlad

ODGOVORITE
Name

Re Ujko Vukasin

27.04.2023 20:11

Pa da u nama ima bar malo onog poznatog mangupluka, i hrabrosti iz proslih vremena, istresli bi iz gaca, svakog onog koji nam prijeti i ucjenjuje otkazima, zbog namjestanja glasanja. Izgleda da nam je prazno busanje u nasa Srpska junacka prsa, zamijenio strah od svakog hohstaplera koji su se preko noci obogatio, i koji danas kroje neku svoju politiku agresivnosti, i omalozavanja sopstvenog naroda, koji ih je i doveo na vlast. Trebamo svi mi, koliko toliko stisnuti svoje guzice, da nam ga ne bi bas turili do kraja. Izvinjavam se na prostom izrazavanju, ali sam bar iskreno napisao sta mislim.

Name

Obična šp...čina!

27.04.2023 18:52

Kako klipaneimožeš dokazati da je bilo podmićivannje? Za tako nešto treba dokaz valjan. I treba se ici na Sud! A sud dok dokaze i donese odluku proćiće najmanje deset godina. A do tada taj sretnik poprilično ce da se obogati!

ODGOVORITE
Name

16 krajiška

27.04.2023 19:01

Šta onda stobom ti si uzeo pare od Dodika da priznaš lažne izbore BILE SU MALE NEPRAVILNOSTI a fukaro .

ODGOVORITE
Name

Србо

27.04.2023 19:04

Ко прича о Инцку, отишао пре задовољан, тако и овај , људи пред пензију ,послани да овде још више зараде а ако добију и поклон то је још боље.

ODGOVORITE
Name

rade

27.04.2023 19:07

Pa hajd uhapsi one sto su kupljeni Drasko Cavic itd....

ODGOVORITE
Name

djuro

27.04.2023 20:03

Da li vam je konačno jasno da je burle zapadni čovjek koji crpi i izdaje svoj narod ako nakon ovog nije jasno onda nikakakvo cudo sto vlada duze od broza pored ovaca.

ODGOVORITE
Name

Цијене европске плате афричке

27.04.2023 20:13

Минималне казне су смијешне јер се све купују парама. 6мј = 9000 евра, 1 година 18 000 евра. То су смијешне цифре за ове милионере аждаје од политичара, тако да је и ово све мазање очију полуписмом плебсу.

ODGOVORITE
Name

Ohohoho

27.04.2023 20:41

Ovaj samo u FBiH nesto radi. Hahahaha Fukarluk

ODGOVORITE
Name

Selo

27.04.2023 21:20

Teško narodu kome Nijemci Englezi i Amerikanci pomažu. Donijeli su demokratiju u nekada bogate zemlje Irak Libija Sirija a vidite kako poslije zapadne demokracije izgleda život u ovim državama. Evo i Ukrajini nameću svojim demokraciju pavidite kako izgleda danas Ukrajina.

ODGOVORITE
Name

Паук

27.04.2023 21:21

Бацање прашине у очи, да ли је уопште спроводљив овај закон, спрдња.

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

27.04.2023 21:39

E vala dosta vise i ovih predstavnika,a mi ovi narodi u Bih isto rogovi u vreći,samo svadja,uzece nam stranici sve sto valja.

ODGOVORITE
Name

E cuj?!

28.04.2023 13:38

Kada namecu srbima izvitoperenu istinu i zakone jakp su pozeljni a kada stanu u kraj vasim nezasitim i ne realnim apetitima e onda ih je dosta ne valjaju...

Name

Trgovina je zavrsena

27.04.2023 22:09

Ne daj Boze da je sada sta i poremeti, sreca pa nametnu....

ODGOVORITE
Name

Miroslav

27.04.2023 22:21

I kad neko spomene Dejtonku, kao drzavu, to je smesno. Tamo neki strani cinovnik, namece zakone, diktatura ilegalca. I nasi se nazivaju politicarima, kako ih nije sramota, da dozvoljavaju stranom cinovniku da namece pravila, a oni su dobili glasove? Pa ko su ti nasi, koga narodi biraju, kad pristaju da im neki, pa jos ilegalni stranac namece svoju volju? Svi dajte ostavke, jer vi o nicemu ne donosite odluke, vec ilegalni stranac. Treba samo priznati cinenice, Dejtonka je protektorat, kolonija, koja ima svoje stado, bez prava da o bilo cemu odlucuje i razmislja.

ODGOVORITE
Name

Meho

27.04.2023 22:35

Nametnuo je isti zakon i RSu, ima na ohr.int siteu

ODGOVORITE
Name

Joja

28.04.2023 01:32

Kolika je kazna za lazno predstavljanje i za nelegalan rad hahaha

ODGOVORITE
Name

borac

28.04.2023 04:16

Takav zakon nece prihvatiti nas pijacar.

ODGOVORITE
Name

Marko Kraljević

28.04.2023 05:06

Pa i ti si kupljen majstore. Imenovan mimo.procedure, uređene propisima.

ODGOVORITE
Name

Pravoslavlje

28.04.2023 05:59

A za bombardovanje i ubija je civila ,nedužnih samo zato što su pravoslavci (SRBIJA)koliko.JBM li vam mamu cašističku i genocidnu pa od 1941 ste na našim prostorima i imanjima kućama kako.se ne umorite više i ne dosadi vam .

ODGOVORITE
Name

Alo

28.04.2023 07:17

U dodikovoj stranci je to normalno da se kupuje ,samo ovi opozicioni cekaju ,npr. Babic zeljko ,galic,stevandic ,vasic,sesic i ima koliko hoces.Njemu i zeljki bi.davno bilo zabranjeno da se uopste bave politickim zivotom. Pisto se radi o kupovini pislanika iz sds koji su stvorili ovu RS,to smitu prija. Tu je problem. Zato sto je okoreli srbomrzac kada je u pitanju patriotske stranke.

Name

Bušač

28.04.2023 07:43

Kolika je kazna za priznavanje pokradenih izbora?

ODGOVORITE
Name

Mira

28.04.2023 08:00

Zakasnio si 20 godina, papci vladaju a papci su postali i milijarderi.

ODGOVORITE
Name

Politički kriminalac

28.04.2023 11:16

A kolika je kazna kad sjedneš nelegalno u fotelju visokog predstavnika i glumiš da si taj.

ODGOVORITE
Name

Realista

01.05.2023 13:59

A Shmitu ćes sa onim koji su kupovali i podmićivali narod pred glasanja u RSu.!Tu ces se prisutiti i reci da jevto mali problem ikao i za druge korupcije. To će biti kao obično tresla se gora rodijo se miš .

ODGOVORITE