Кина поздравља договоре између Београда и Приштине

Заменик амбасадора Кине у УН, Генг Шуанг, изјавио је данас да Кина поздравља састанке на високом нивоу између Београда и Приштине уз посредство Европске уније, као и да та земља подржава међусобне договоре, и да је потребно да се они имплементирају како би дијалог добио на замаху.

Свијет 27.04.2023 | 18:48
Кина поздравља договоре између Београда и Приштине

''Успостављање Зајденице српских општина је важан део Бриселског споразума из 2013, то је нешто на шта се Косово обавезало и што би требало да буде фокус следећих састанака'', рекао је Генг на седници Савета безбедности УН о извештају УНМИК-а о КиМ.

Он је истакао да Кина, иако поштује напоре ЕУ да посредује у дијалогу, изражава наду да тај блок неће вршити превелики притисак на стране у дијалогу.

Генг је изразио забринутост због повећаних тензија на северу КиМ, и истакао да су у том смислу унилатерални потези лоши и да доприносе регионалних тензија.

''Тензије на Косову у последњим годинама показују да унилатерални потези  поткопавају мир и стабилност на Западном Балкану и да одлажу дијалог, што никоме није у интересу'', рекао је он.

Он је позвао власти у Приштини да се ''врате на пут дијалога'', и изразио наду да ће ЕУ помоћи у улози посредника.

Генг се осврнуо и на повећан борј инцидената против националних мањина на КиМ и оценио да је хармонична коегзистенција свих етничких група на том простору свима у интересу.

''Надамо се да ће власти на Косову то и омогућити, свим етничким групама, како не би било више инцидената'', рекао је.

Поздравио је улогу Унмика, наводећи да се значај ове мисије у изградњи мултиетничке сарадње и другим областима друштва не могу заменити.

''Проблем Косова и даље је проблем за мир на Балкану и у Европи. Улога УНМИК-а остаје важна у том смислу, надамо се да ће та организација, под вођством Зијаде, наставити да обавља своју важну улогу'', закључио је Генг.

(Тамјуг) Фото: Агенције

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

А

27.04.2023 17:06

Нису се они још ништа договорили, нити ће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

30.04.2023 15:06

Косово је Србија, ста ту има да се договара?

Name

Ста је, Кинези

27.04.2023 18:14

Надам се да ће се и Тајван и Тибет и Ујгуристан одвојити од Кине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види,види

27.04.2023 20:20

Сада су и наши гвоздени пријатељи почели да говоре Косово а не Приштина... У пизду материну, нека се сви гоне, сви ја свијету! Сви су отпадници од српства! Настали од Срба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

27.04.2023 20:46

БРАВО КИНЕЗИ. ДАЛЕКО СТЕ, А ДОБРО СТЕ УПОЗНАТИ СА СИТУАЦИЈОМ. НИКО НЕМА ПРАВО НА СИЛУ УЗИМАТИ ДИЈЕЛОВЕ СУВЕРЕНЕ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ. НИТИ ИГДЈЕ У СВИЈЕТУ. КИМ ЈЕ БИО ВИЈЕКОВИМА СРПСКИ ВЕЋИНСКИ. ЧУДНИ СУ ТИ ШИПТАРИ, ПА СВАЂАЈУ СЕ У СВОЈОЈ ДРЖАВИ. ПА НЕМОГУ КИМ НИГДЈЕ ОДНИЈЕТИ. ТРЕБА СРБИ И ШИПРАРИ ДА СЕ ДОГОВОРЕ. СРБИ САМО СВОЈЕ БРАНЕ И УВИЈЕК ОСТАЈУ СРБИ. НЕ МИЈЕЊАЈУ НИ ВИЈЕРУ НИ НАЦИЈУ. КАО МНОГИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косова

28.04.2023 01:01

Са таквима као сто си ти и рудоња никад мира ни сузивота на косову и у РС нека врати твој рудоња две миљарде еура народу СРПСКЕ сто их узе И оголи народ изроде српски фуј!

Name

Сагитариус

28.04.2023 15:03

Које договоре!??

ОДГОВОРИТЕ