Kina pozdravlja dogovore između Beograda i Prištine

Zamenik ambasadora Kine u UN, Geng Šuang, izjavio je danas da Kina pozdravlja sastanke na visokom nivou između Beograda i Prištine uz posredstvo Evropske unije, kao i da ta zemlja podržava međusobne dogovore, i da je potrebno da se oni implementiraju kako bi dijalog dobio na zamahu.

Svijet 27.04.2023 | 18:48
Kina pozdravlja dogovore između Beograda i Prištine

''Uspostavljanje Zajdenice srpskih opština je važan deo Briselskog sporazuma iz 2013, to je nešto na šta se Kosovo obavezalo i što bi trebalo da bude fokus sledećih sastanaka'', rekao je Geng na sednici Saveta bezbednosti UN o izveštaju UNMIK-a o KiM.

On je istakao da Kina, iako poštuje napore EU da posreduje u dijalogu, izražava nadu da taj blok neće vršiti preveliki pritisak na strane u dijalogu.

Geng je izrazio zabrinutost zbog povećanih tenzija na severu KiM, i istakao da su u tom smislu unilateralni potezi loši i da doprinose regionalnih tenzija.

''Tenzije na Kosovu u poslednjim godinama pokazuju da unilateralni potezi  potkopavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i da odlažu dijalog, što nikome nije u interesu'', rekao je on.

On je pozvao vlasti u Prištini da se ''vrate na put dijaloga'', i izrazio nadu da će EU pomoći u ulozi posrednika.

Geng se osvrnuo i na povećan borj incidenata protiv nacionalnih manjina na KiM i ocenio da je harmonična koegzistencija svih etničkih grupa na tom prostoru svima u interesu.

''Nadamo se da će vlasti na Kosovu to i omogućiti, svim etničkim grupama, kako ne bi bilo više incidenata'', rekao je.

Pozdravio je ulogu Unmika, navodeći da se značaj ove misije u izgradnji multietničke saradnje i drugim oblastima društva ne mogu zameniti.

''Problem Kosova i dalje je problem za mir na Balkanu i u Evropi. Uloga UNMIK-a ostaje važna u tom smislu, nadamo se da će ta organizacija, pod vođstvom Zijade, nastaviti da obavlja svoju važnu ulogu'', zaključio je Geng.

(Tamjug) Foto: Agencije

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

A

27.04.2023 17:06

Nisu se oni još ništa dogovorili, niti će.

ODGOVORITE
Name

realnost

30.04.2023 15:06

Kosovo je Srbija, sta tu ima da se dogovara?

Name

Sta je, Kinezi

27.04.2023 18:14

Nadam se da će se i Tajvan i Tibet i Ujguristan odvojiti od Kine!

ODGOVORITE
Name

Vidi,vidi

27.04.2023 20:20

Sada su i naši gvozdeni prijatelji počeli da govore Kosovo a ne Priština... U pizdu materinu, neka se svi gone, svi ja svijetu! Svi su otpadnici od srpstva! Nastali od Srba!

ODGOVORITE
Name

+

27.04.2023 20:46

BRAVO KINEZI. DALEKO STE, A DOBRO STE UPOZNATI SA SITUACIJOM. NIKO NEMA PRAVO NA SILU UZIMATI DIJELOVE SUVERENE DRŽAVE SRBIJE. NITI IGDJE U SVIJETU. KIM JE BIO VIJEKOVIMA SRPSKI VEĆINSKI. ČUDNI SU TI ŠIPTARI, PA SVAĐAJU SE U SVOJOJ DRŽAVI. PA NEMOGU KIM NIGDJE ODNIJETI. TREBA SRBI I ŠIPRARI DA SE DOGOVORE. SRBI SAMO SVOJE BRANE I UVIJEK OSTAJU SRBI. NE MIJENJAJU NI VIJERU NI NACIJU. KAO MNOGI.

ODGOVORITE
Name

Kosova

28.04.2023 01:01

Sa takvima kao sto si ti i rudonja nikad mira ni suzivota na kosovu i u RS neka vrati tvoj rudonja dve miljarde eura narodu SRPSKE sto ih uze I ogoli narod izrode srpski fuj!

Name

Sagitarius

28.04.2023 15:03

Koje dogovore!??

ODGOVORITE