Станови у БиХ скупљи него у Турској и Грчкој

Сљедећа прича је за рубрику вјеровали или не. Док већина грађана БиХ једва састављају крај с крајем, кубури балансирајући између раста цијена основних живтоних потреба И стагнирања примања, добар дио наших људи купују некретнине – али не у БиХ, него на мору. Које земље су привлачне за БХ грађане, колико кошта задовољство са погледом на море истраживала Драгана Тешевић.

Босна и Херцеговина 26.04.2023 | 21:50
Станови у БиХ скупљи него у Турској и Грчкој

Има се може се. И не жали се.  БХ грађани инвестирају у куповину некретнина. Али не било каквих.

“Могу из прве руке да вам кажем да има наших људи који купују станове у Дубаију, у Шпанији и јако пуно који купују у Турској”, каже Минет Мусић, савјетник за инвестиције.

Да, добро сте чули. Близу мора. Новоградња. Намјештени станови са предивним погледом, свим пратећим садржајима и за исто или чак и мање пара него у БиХ.

“2022. године сам имао 96 купаца. Нису купили само по један стан него више. 2021. то је био прилично већи број”, каже Мирза Сеферовић, власник агенције за некретнине у Турској.

Цијене станова зависе од близине мора и јавног саобраћаја. Грађани БиХ кад бирају гледају да инвестирају у веће центре.

“Ви у Мерсину који није туристичко средиште, али са фантастичном климом, и невјероватно ниским трошковима живота можете да купите стан од 60 квадраза за 55 хиљада евра. Ти станови су намјештени и спремни за живот”, каже Сеферовић.

Да су Туркса и Грчка отвориле врата ислељавању БиХ грађана потврђује и примјер једног становника БиХ који је прије неколико дана купио стан у Алањи.

Исто је и у Грчкој.

“Можете да купите стан 1+1 у новоградњи за 50 хиљада евра, не можете да очекујете до мора. Али други ред имате добар поглед на море, људи то воле”, каже Душица Вукосављевић, агент за продају некретнина у Грчкој и Турској.

“Људи воле”, каже наша саговорница. А шта кажу наши стандарди, колико треба да искеширамо за некретнину у БиХ? И шта уз то добијемо?

Овдје се крај апсурдима не назире.

“У Олову, које има неколико хиљада становника, стан од 55 квадрата је коштао 105 хиљада марака, немате инфраструктуру… Зато људи купују у Турској”, каже Сеферовић.

За стан у Бијељини, који је у изградњи и биће готов до краја године, треба да издвојите од 130 000 до 150 000 КМ. И нећете добити поглед на море. Него на другу зграду.

Поразна је чињеница за БиХ, истичу агенти за некретнине, што се људи из Босне И Херцеговине све чешће одлучују да уз некретнину преселе и цијелу породицу.

И док у иностранству цвјета продаја некретнина, првенствено због нижих цијена, цијене некретнина у БиХ стално су све веће. У Сарајеву у новоградњи квадратни метар достиже и до осам хиљада марака.

(БН) Фото: Илустрација/Градња.рс 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Реплика

26.04.2023 21:01

А како смо онда гладни? Толике паре се дају за зидове, а често чујем Да смо гладни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

27.04.2023 05:12

Све су то силни кредити какоцесе вестити е то незнам.

Name

Здравка

27.04.2023 05:45

Ко има, има и превише. Ко нема, саставља крај са крајем и то једва.

Name

Ре

27.04.2023 05:52

Ко казе да смо гладни, само БН. Реално никад се боље није зивело, сви раде коме је мало иде на запад отворене границе.Мало је нерадницима и нељебима који би да им неко заради и донесе на ноге бар 3000 марака мјесецно