Постоји доказ: Шта Вагнер ради у Судану?

Руска група Вагнер снабдева Суданске снаге за брзу подршку (РСФ) пројектилима како би им помогла у борби против војске те земље.

Свијет 22.04.2023 | 10:10
Постоји доказ: Шта Вагнер ради у Судану?

То су потврдили судански и регионални дипломатски извори за Си-Ен-Ен, који преноси ову информацију као ексклузиву.

Извори су рекли да су ракете земља-ваздух пружиле значајну подршку борцима паравојних снага РСФ-а и њиховом вођи Мохамеду Хамдану Дагалу, познатијем по надимку Хемедти, који се за власт бори са генералом Абделом Фатахом ал-Бурханом, војним владаром Судана и шефом оружаних снага земље.

На граници са Либијом, где одметнути генерал Халифа Хафтар, кога подржава Вагнер група Јевгенија Пригожина, контролише делове земље, сателитски снимци подржавају ове тврдње јер показују неуобичајено повец́ање активности у базама плац́еничке групе.

Моц́на група руских плац́еника играла је јавну и кључну улогу у војним кампањама Москве у иностранству – посебно у Украјини – и више пута је оптужена за злочине. У Африци, злогласна група је помогла растуц́ем утицају Кремља и присвајању ресурса тамо.

Дагало и Бурхан су се борили за власт кроз преговоре о врац́ању цивилног вођства у Судану, а када су ти напори пропали, избили су неки од најгорих насиља у земљи у деценијама. У борбама је страдало стотине људи, милиони људи остали су без струје, воде и хране.

Повец́ана активност у базама

Сателитске слике које су анализирали Си-Ен-Ен и група отвореног кода "Алл Еyес он Wагнер", која анализира обавештајне и друге податке отвореног кода, показују летове руског транспортног авиона између две кључне либијске ваздушне базе које користе Хафтарове снаге и коришц́ене у санкционисаној руској бици група.

Хафтар је подржао РСФ, кажу извори, иако он сам пориче да је био на страни. Али повец́ана активност Вагнерове групе у Хафтаровим базама, у комбинацији са тврдњама суданских и регионалних дипломатских извора, сугерише да је могуц́е да су се и Кремљ и либијски одметнути генерал припремали да подрже РСФ чак и пре ерупције насиља у Судан.

Повец́ано кретање транспортног авиона Иљушин-76 почело је два дана пре почетка сукоба у Судану у суботу и наставило се најмање до среде, према сателитским снимцима и холандском Твитер налогу специјализованом за отворене изворе и прац́ење кретања летелице. Герјон.

Авион, један из класе авиона познате под НАТО ознаком Цандид, полетео је из Хафтарове ваздушне базе Кхадим у Либији у сиријски приобални град Латакију - где Русија има велику ваздушну базу - у четвртак, 13. априла. Следец́ег дана је одлетео из Латакије назад у Кхадим. Дан након тога поново је одлетео у другу ваздушну базу Хафтар у Јуфри, у Либији. Паркирао је на осамљеном месту, што је Герјону било веома необично. И тог дана су избили сукоби.

Транспортни авион се вратио у Латакију у уторак, пре него што је одлетео назад у ваздушну базу либијске милиције Кхадим, а затим у Јуфру, према истраживању Герјона. Русија је тог дана испалила ракете земља-ваздух на положаје милиције Дагал у северозападном Судану, према регионалним и суданским изворима.

Годинама је Дагало имао највише користи од руског ангажовања у Судану, као главног примаоца руског наоружања и обуке. Истрага ЦНН-а из јула 2022. открила је продубљивање веза између Москве и војног руководства Судана, што је Русији дало приступ златним богатствима те источноафричке земље у замену за војну и политичку подршку. Ови односи су попримили озбиљан карактер након руске инвазије на Крим 2014. године, када је Русија почела да гледа на афричка златна богатства као на начин да заобиђе низ западних санкција.

(Јутарњи лист)  Фото: Профимедиа

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ја и

22.04.2023 08:53

Постоје многи докази гдје ЦИА ровари ,па се нико око тога не узбуђује ! Док је Саудиска Арабија разваљивала Јемен, од ових "забринути" нико се ни по гузици није почешао ! Превише је цинизма и дуплих аршина,ово ће негдје "пукнути", није питање године, питање је дана !

ОДГОВОРИТЕ
Name

А прије пар дана

22.04.2023 08:54

Написао један овде како је сукоб, рат у Судану дјело од ЦИА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па наравно да је

22.04.2023 12:09

Због њихове базе а база је због пљацке.... Русији не требају ресурси, свијет се ослобадја колонијализма (дедоларизација) па закљуци....

Name

СТАТИСТИЦАР

22.04.2023 09:17

ИСТО ЈЕ И ОВДЕ СКЕНИРАЛА ЕНЕРГЕТСКИ ПОТЕНЦИЈАЛ.САМО ИНТЕТЕСИ,НЕМА ЉУБАВИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нити љубави

22.04.2023 09:56

Нити правна држава. Људи ће и даље бјежати у западне земље, демократске Мултиполарни свијет, на једној страни добро, на другој зло.

Name

Предатор

22.04.2023 10:08

Тај злогласни ВАГНЕР је црквени хор у односу на блек вотер и остале хуманитарце са запада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немају они

22.04.2023 17:34

Појма ста си им навео, њима је мозак испран, јер их запад финансијски трује а за паре се и мајка родјена прода...све продате душе. Може још али не дуго.

Name

Са стране

22.04.2023 10:26

Истраживање тржишта...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

22.04.2023 13:20

Ови су злогласни, сви остали пси рата америцки, француски, британски, свабски, су племенити децаци, мирољубиви и хумани. По прици из Сарајева и нас у рату су мазили и пазили, мудзахедини, исиловци, хандзаровци и сва остала плаценицка гамад. Нема две истине него само једна, све остало је лаз, и покусај преваре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој

22.04.2023 23:35

Мирославе...Мазили су те у рату Грци,Руси,Украјинци,Румуни...Зато си тако паметан!

Name

Q

22.04.2023 13:53

ЦИА је не владина организација за хуманитарне акције. Сјетити се само не легалних ЦИА-иних затвора по цијелом свијету гдје су затварали људе без суђења проводећи тортуру над њима. Сјетити се затвора у Гвантанаму који функционише и данас. Сјетити се државног удара Чилеу кад су убили легалног предсједника Салвадора Аљендеа и на власт довели Пиночеа при чему су извршили масовна затварања и стријељања без осуде, сјетити се......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

22.04.2023 17:42

Како сам ја ското, Wагнер се бори против легалне војске Судана.Знаци ниста бољи од Американаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре пролазник

22.04.2023 19:42

Као и у Украјини, против легитимне војске као и против државе која је међународно призната и има право на то. Руски режим није легитиман, није демократски, диктатура доживотна.

Name

Мирослав

22.04.2023 21:40

Ре, Бандеровци и сви остали нацисти су за вас, легитимни? Проблем здравог разума, или сметња у развоју.