Први корак у УКР и прича на српском са полицијом

- Пита полицајац да ли смо Руси или руски шпијуни с обзиром да долазимо из Србије, али више онако кроз шалу и наставља на наше изненађење на српском језику: "Душа ме боли за Србијом. Волим Србију волим Београд, волим Скадарлију...

Свијет 21.04.2023 | 11:45
Први корак у УКР и прича на српском са полицијом

Пише: Проф. др Дарко Трифуновић,  директор Института за националну и међународну безбједност

Пут од Београда до Лавова дуг је више од 900 км. Довољно времена да путујући возилом дозволите себи да и мисли путују тамо где идете.

У српским медијима изговорено је доста неистина о народу Украјине и о самим догађајима услед непознавања чињеница и великим делом услед велике руске и проруске пропаганде која је више него очигледна.

Пре пута, послао сам поруке неким познаницима да идем у Украјину и да их молим да ми наведу, обизором да су изразито про-руски оријентисани где су то места, улице, тргови или инститиције како их они наводе "фашистичке".

Нисам дуго чекао, јави се један од њих и каже да управо ја идем у једну од таквих нацистичко- фашистичких установа на Универзитет Иван Франко.

Морам признати да сам се у моменту збунио, док нисам схватио да он мисли на Франка из Шпаније, фашисту (Франциско Франко) јер је Иван Франко познати украјински песник.

Не само да би исти тај познаник добио јединицу из историје, већ опијен пропагандом и заблудама настави са низом других измишљотина. Изабрао сам само једну у низу невероватних прича и разумео добро зашто и ко те приче у овом тренутку пласира.

На граничном прелазу између Мађарске и Украјине, секретар Института Немања излази из кола и док предаје пасоше почиње разговор између њега и граничног полицајца.

- Пита полицајац да ли смо Руси или руски шпијуни с обзиром да долазимо из Србије, али више онако кроз шалу и наставља на наше изненађење на српском језику: "Душа ме боли за Србијом. Волим Србију волим Београд, волим Скадарлију. Волео би кад би имао прилику да поново посетим Београд. За нас у Украјини, Србија је кроз векове била узор и у борби за стицање независности и у борби за ослободјење. Све нас Украјинце погађа то што чујемо да причате о нама, башс боли", заврши он и преко реда нас спроведе до пункта Војне полиције.

Улазимо у Лавов, тражимо наш хотел и гледамо називе улица.

У самом центру Лавова одмах код уреда градоначелника налази се Булевар или улица Српски.

Град је још у духу највећег хришћанског празника Ускрса и то се види на сваком кораку.

Наравно, незаобилазан је и споменик чувеном украјинском песнику Тарас Шавченку...

Састајемо се на вечери са Србима из Украјине, али и са Украјинцима из Србије који су показали своје гостопримство.

Нисмо дуго остали јер је сутра нови дан и велика конфернеција у којој је и наш Институт ко-организатор.

Да би први утисак остао незабораван, градом су почеле да завијају сирене. Ником тај звук није пријатан али су наши домаћини остали смирени уз објашњење да су праве опасности биле на самом поцетку кад украјински ПВО није имао чиме да брани Украјину, али да данас то није случај.

Најављен нам је састанак са Србима из Бахмута али и других делова Украјине. Неизмерно се радујемо састанку са њима, јер до наших грађана очигледно чињенице и праве информације ташко долазе.

(БН) Фото: Уступљене фотографије

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Рашо

21.04.2023 10:03

Добро је да неки Србин од угледа види и украјинску страну рата и пренесе и нама читаоцима и гледаоцима (и нажалост навијачима).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Расо

21.04.2023 12:59

А по чему је овај Дарко од угледа? Компромитује и све српско, а да неће руско!

Name

Нострадамус

21.04.2023 14:00

Мозда гријесим,али подрзавати бомбардовање Украјине је исто сто и подрзавати бомбардовање Натоа Србије и Србске.

Name

Не гријешиш

21.04.2023 19:44

Нострадамус.

Name

Пролазник

21.04.2023 10:14

Зар ово није довољно, два писма Руско и Украјинско, знаци лаз је о забрани Руског језика.Готов 80% ако се не варам је за русе Српског свјета. Гдје је ту правда за коју се ви то Бозе за лазете.По овоме ста казе овај Украјински границар, изгубили сте волико постовање код Украинаца.Мјесто да их мирите ви све најгоре о Украицима.Цему се надати и планирати будуцност са вама на Балкану и Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прочитај нешто па лупај

21.04.2023 11:14

Гдје ти видиш два писма руско и украјинско.Па знаш ли соме да Украјинци пишу ћирилицу.

Name

Ре прочитај соме

21.04.2023 13:01

Видио и латиницу па повезао као нешто! А и не требате никакву будућност са нама планирати. Раздвојимо се. Ударимо границе. И зид ако треба. Доста смо вам вјеровали!

Name

Брле

21.04.2023 10:28

Овај један дан за Русе, други дан за Украјинце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трест

21.04.2023 12:17

99% срба никад није било у Русији а 95% није никад у животу видило уживо руса а украјинци су диван народ који нас је баш волио, нажалост проруска пропаганда нас је уништила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

21.04.2023 13:11

Мене није ништа уништило, нити мрзим Русе нити Украјинце ! То што су Руси напали Украјину, вјероватно имају неки разлог, као што је НАТО имао своје разлоге да нападане нас Србе и то два пута, да не помињем остале државе које су САД и неке чланице НАТО-а сравниле са земљом, јер су имали своје разлоге за то, исто као што Руси имају своје разлоге да нападну Украјину !

Name

Сакс

21.04.2023 13:25

100% си у праву. Из искуства казем.

Name

Мики

21.04.2023 13:34

Ајде блевуре ста ти лупас ти знас које кога видио и које кога волио,,зар данас не празнујес имас времена да писес

Name

А

21.04.2023 13:22

И мене душа боли за народом али народом Украјине што ни криви ни дужни све ово испаштају. Што се тиче лично овог он је доказани НАТО плаћеник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

21.04.2023 13:25

Пробај и оне колаче што их зову Руски мозак, Руска крв итд... Праве их деца у школама. Обиђи и котлићијаду где кувају главе Руских војника. Огриј се на пламену оног крста на ком је разапет и жив спаљен руски војник. Обиђи гробове погинуле деце у Домбасу. Али пре свега помоли се Богу за спас своје душе јер је очигледно да не знаш шта радиш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко ка Предатор.

21.04.2023 18:31

Одлицан коментар. Написао си истину али оцито да је нато пропаганда унијела неразум у овај народ.Нек нам је Бог драги на помоци!

Name

А јел'?!

21.04.2023 15:35

Да ли си посјетио фарме логоре за касапљење мале дјеце?! Или си без образа и цасти плацен да се правис луд !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ли ко из Лавова

21.04.2023 17:11

да дадне координате русима,ђе се ови смеће налази? Ред је осветити Милицу Ракић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

21.04.2023 17:14

Знаш шта "безбедњак", поред про-западне пропаганде, лепо је да имамо и про-Руску пропаганду а ми ћемо сами извући закључке ,шта је лаж а шта истина, нај горе је када имамо само једну пропаганду, а то није деморатски, јел тако ? Мани се ти Руса и Украјинаца и пусти их да се забаве о свом јаду, и једни и други знају шта је и како је, само што је сад касно за било шта !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мистер Триф..

21.04.2023 19:42

једно је народ а друго је диктатура зеленског односно његових надлезних. требао си мало са њима из врха да сједнес па позборис и они су узели косово и растурили југославију на демократски нато нацин...

ОДГОВОРИТЕ