Шта је са расправом о криминализацији јавне ријечи?!

Народна Скупштина Републике Српске усвојила је 23. марта, у првој фази, закон који предвиђа високе новчане казне за клевету и који је изазвао доста критика медијских радника и невладиног сектора. Иако је обећано да ће бити одржана двомјесечна јавна расправа, до тога још није дошло. Међутим, из Минстарства правде стижу оквирне назнаке о времену одржавања.

Република Српска 14.04.2023 | 20:45
Шта је са расправом о криминализацији јавне ријечи?!

Након скоро мјесец дана од усвајања Нацрта кривичног закона и измјена које се односе на киминализацију јавне ријечи, из ресорног министарства за БН је потврђено да ће јавна расправа коначно бити одржана у мају мјесецу. 

„О тачном мјесту и времену одржавању јавне расправе - органи, организације, научне и стручне институиције и заинтересовани грађани биће обавијештени јавним позивом којег ће Министарство објавити у једним дневним новинама и на сајту Министарства најмање седам дана прије одржавања јавне расправе“, пише у одговору Министарства правде Републике Српске. 

Најављене измјене закона нису опасност само за новинаре и медијску заједницу него и за све грађане у Српске који другачије мисле, или износе своје мишљење на друштвеним мрежама јер врло лако могу доћи на удар овог закона. Зато је,кажу новинари, веома битно да се што прије организује јавна расправа.

„Према информацијама које ми тренутно имамо јавна расправа није заказана ми свакако првјеравамо да видимо какве ћемо ми потезе  даље вући у том смислу“, каже Љиљана Смиљанић, новинар Алџазире Бањалука.

Нацрт Кривичног закона за клевету предвиђа новчане казне од око 5 000 до чак 120 000 КМ. Републички синдикат медија и графичара пружио је декларативну подршку на својој званичној wеб страници, а на новинарска питања на ову тему одговарају дипломатски.

„Сматрамо да тај закон дира услове рада новинар и професију нарочито са висином казне јер представља проблеме за новнарског радника или некога ко потпише неки текст. Сматрамо да је то стручно питање и ми ћемо по питању радника и новинара подржати у том закону  када буде на јавној расправи“, каже Никола Шобат, предсједник Синдиката медија и графичара Републике Српске.

Невладин сектор упозорава да би криминализација јавне ријечи угрозила слободу изражавања као основног људског права и очекују да ће се нацрт закона повући из процедуре. 

„Једина сврха овог закона и оно што је власт нескривено и најављивала, обрачун са неистомишљеницима гушење сваке врсте критике и не само овај закон него и други који се доносе у пакету закон о нво итд једноставно се настоји угушити свака врста критике“, каже Срђан Траљић, Транспаренси Интернешнел БиХ.

Наши саговорници кажу да остаје нејасно да ли ће се кажњавање ширења лажних вијести односити и јавне емитере и које ће казне бити прописане. Да ли ће се Закон о спречавању говора мржње или клевете односити и на представнике владајуће коалиције у Српској или ће се, као и све до сад, примјењивати селективно, односно како владајућима одговара.

(БН) Фото: БН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мини-безбједности

14.04.2023 20:19

Када це Милорад Додик бити процесуиран? Ма каква измјена закона док се криминална лица врте по министарствима и влади!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кајганиц Поткивац

15.04.2023 08:25

Ми би радили даље, али не стизе одговор из Србије.

Name

Сагитариус

15.04.2023 04:51

Ако се усвоји закон о криминализацији клевете и увреде, грађани и нережимски медији требају да се припреме на увођење режимске диктатуре Стаљинистићкога типа, и тотални медијски мрак! Све су прилике да ће јавно изношење истине у РС постати веома скупо, и јако опасно!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОЈИМ СЕ...

15.04.2023 07:42

Интересује ме хоћу ли ја нпр. кривично одговарати ако слажем да ценим властодршце и да изјавим да нема бољих?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

15.04.2023 08:23

Е за такву лаж, казна ће бити 120, али милиона марака...

Name

Татар

15.04.2023 09:18

Добро би им дошао овај закон али он никад неће угледати светло дана у оваквим оквирима

Name

+

15.04.2023 10:17

ТАДА МИ НЕЋЕМО НИ ГЛЕДАТИ ТВ, НИ ПИСАТИ. ИМАЋЕМО ВРЕМЕНА ДА ЖИВИМО СВОЈ ЖИВОТ. И САМО ПРЕКО ЦИЈЕНА ЋЕМО СЕ РАВНАТИ И ИЗЛАЗИТИ НА ИЗБОРЕ. САМО 1 ДАН ЋЕМО БАЦИТИ НА ВЛАСТ.

ОДГОВОРИТЕ