Šta je sa raspravom o kriminalizaciji javne riječi?!

Narodna Skupština Republike Srpske usvojila je 23. marta, u prvoj fazi, zakon koji predviđa visoke novčane kazne za klevetu i koji je izazvao dosta kritika medijskih radnika i nevladinog sektora. Iako je obećano da će biti održana dvomjesečna javna rasprava, do toga još nije došlo. Međutim, iz Minstarstva pravde stižu okvirne naznake o vremenu održavanja.

Republika Srpska 14.04.2023 | 20:45
Šta je sa raspravom o kriminalizaciji javne riječi?!

Nakon skoro mjesec dana od usvajanja Nacrta krivičnog zakona i izmjena koje se odnose na kiminalizaciju javne riječi, iz resornog ministarstva za BN je potvrđeno da će javna rasprava konačno biti održana u maju mjesecu. 

„O tačnom mjestu i vremenu održavanju javne rasprave - organi, organizacije, naučne i stručne instituicije i zainteresovani građani biće obaviješteni javnim pozivom kojeg će Ministarstvo objaviti u jednim dnevnim novinama i na sajtu Ministarstva najmanje sedam dana prije održavanja javne rasprave“, piše u odgovoru Ministarstva pravde Republike Srpske. 

Najavljene izmjene zakona nisu opasnost samo za novinare i medijsku zajednicu nego i za sve građane u Srpske koji drugačije misle, ili iznose svoje mišljenje na društvenim mrežama jer vrlo lako mogu doći na udar ovog zakona. Zato je,kažu novinari, veoma bitno da se što prije organizuje javna rasprava.

„Prema informacijama koje mi trenutno imamo javna rasprava nije zakazana mi svakako prvjeravamo da vidimo kakve ćemo mi poteze  dalje vući u tom smislu“, kaže Ljiljana Smiljanić, novinar Aldžazire Banjaluka.

Nacrt Krivičnog zakona za klevetu predviđa novčane kazne od oko 5 000 do čak 120 000 KM. Republički sindikat medija i grafičara pružio je deklarativnu podršku na svojoj zvaničnoj web stranici, a na novinarska pitanja na ovu temu odgovaraju diplomatski.

„Smatramo da taj zakon dira uslove rada novinar i profesiju naročito sa visinom kazne jer predstavlja probleme za novnarskog radnika ili nekoga ko potpiše neki tekst. Smatramo da je to stručno pitanje i mi ćemo po pitanju radnika i novinara podržati u tom zakonu  kada bude na javnoj raspravi“, kaže Nikola Šobat, predsjednik Sindikata medija i grafičara Republike Srpske.

Nevladin sektor upozorava da bi kriminalizacija javne riječi ugrozila slobodu izražavanja kao osnovnog ljudskog prava i očekuju da će se nacrt zakona povući iz procedure. 

„Jedina svrha ovog zakona i ono što je vlast neskriveno i najavljivala, obračun sa neistomišljenicima gušenje svake vrste kritike i ne samo ovaj zakon nego i drugi koji se donose u paketu zakon o nvo itd jednostavno se nastoji ugušiti svaka vrsta kritike“, kaže Srđan Traljić, Transparensi Internešnel BiH.

Naši sagovornici kažu da ostaje nejasno da li će se kažnjavanje širenja lažnih vijesti odnositi i javne emitere i koje će kazne biti propisane. Da li će se Zakon o sprečavanju govora mržnje ili klevete odnositi i na predstavnike vladajuće koalicije u Srpskoj ili će se, kao i sve do sad, primjenjivati selektivno, odnosno kako vladajućima odgovara.

(BN) Foto: BN

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mini-bezbjednosti

14.04.2023 20:19

Kada ce Milorad Dodik biti procesuiran? Ma kakva izmjena zakona dok se kriminalna lica vrte po ministarstvima i vladi!

ODGOVORITE
Name

Kajganic Potkivac

15.04.2023 08:25

Mi bi radili dalje, ali ne stize odgovor iz Srbije.

Name

Sagitarius

15.04.2023 04:51

Ako se usvoji zakon o kriminalizaciji klevete i uvrede, građani i nerežimski mediji trebaju da se pripreme na uvođenje režimske diktature Staljinistićkoga tipa, i totalni medijski mrak! Sve su prilike da će javno iznošenje istine u RS postati veoma skupo, i jako opasno!!

ODGOVORITE
Name

БОЈИМ СЕ...

15.04.2023 07:42

Интересује ме хоћу ли ја нпр. кривично одговарати ако слажем да ценим властодршце и да изјавим да нема бољих?!

ODGOVORITE
Name

Idealno

15.04.2023 08:23

E za takvu laž, kazna će biti 120, ali miliona maraka...

Name

Tatar

15.04.2023 09:18

Dobro bi im došao ovaj zakon ali on nikad neće ugledati svetlo dana u ovakvim okvirima

Name

+

15.04.2023 10:17

TADA MI NEĆEMO NI GLEDATI TV, NI PISATI. IMAĆEMO VREMENA DA ŽIVIMO SVOJ ŽIVOT. I SAMO PREKO CIJENA ĆEMO SE RAVNATI I IZLAZITI NA IZBORE. SAMO 1 DAN ĆEMO BACITI NA VLAST.

ODGOVORITE