Политичари крију имовину, пријаве само по неки стан

Често се у посљедње вријеме дешава да наши политичари забораве уписати у имовинске картоне једну или двије некретнине. Већина тврди да су све купили од својих плата, међутим када се саберу њихова званична примања и имовина коју посједују, рачуни се баш и не поклапају.

Република Српска 12.04.2023 | 20:02
Политичари крију имовину, пријаве само по неки стан

Према Изборном закону БиХ, сваки изабрани кандидат и државни министар дужан је пријавити укупан износ и извор прихода из претходне године те сву имовину: куће, станове, земљишта, предузећа, пословне просторе и аутомобиле.

Дужни су пријавити и уштеђевину, износе на банковним рачунима, затим вриједности дионица, обвезница као и дуговања. Осим своју, изабрани политичари су дужни у картонима које предају Централној изборној комисији (ЦИК) пријавити и имовину чланова најуже породице.Међутим, да ли заиста пријављују најбоље показују сљедећи примјери.

Посљедњи такав примјер је Недељко Чубриловић предсједник Демоса и министар саобраћаја и веза у Влади Српске. Чубриловић и његова супруга имају стан од 30 квадрата у Србији, а који није пријавио у имовинском картону. Кад су га новинари питали како је заборавио стан, он је рекао да није знао да је сувласник стана, да не зна гдје се налази и да је то родбинска нека прича.

„Када смо га позвали  није желио детаљније да прича, прво је рекао, мало је био и контрадикторан у смислу да не зна да има тај стан, да супруга наслиједила тај стан и да зна да је само тај стан од 30ак квадрата  да никад није био ту. У потпуности занемарују чињеницу да су они уствари изабрани функционери које бирају грађани и имају законску обавезу да пријаве сву имовину коју имају само што то нико не провјерава даље не постоје санкције уколико они прећуте један дио“, каже  Милена Митровић, новинар ЦИН-а.

Да има кућу у Београду, заборавио је пријавити и Драган Богданић из СНСД-а.

Годинама је скривао кућу у Борчи, мирном насељу удаљеном десетак километара од центра главног града Србије. Ову некретнину није пријавио 2014. године када је изабран за посланика у Народној скупштини Републике Српске, ни 2018. када је изабран за државног парламентарца. Међутим, он,као и многи што не пријављују некретнине, неће бити кажњен због тога јер за непотпуно или лажно пријављивање имовине у имовинским картонима није предвиђена санкција.

„Немате никаве мехнизме да провјеравате. Провјеравају углавном медији и откривају имовину коју политичари нису навели у имовинским картонима најчешће у иностранству. Проблем је што многи не могу да утврде поријекло те имовине па очигледно је спорно и не желе да ју наведу“, каже Срђан Траљић, Транспаренсy Интернатионал БиХ.

И бивши опозиционар, а сада дио владајуће коалиције и министар безбиједности БиХ Ненад Нешић заборавља да пријави некретнине у Србији. Он није пријавио стан и кућу у Новом Саду које има са супругом Мајом. Непријављени стан од 98 квадрата смјештен је у ужем центру Новог Сада, док се кућа од 177 квадрата налази у мирном насељу са друге стране Дунава, близу Петроварадинске тврђаве.

Да има непријављених некретнина, Нешић није хтио признати ни у уживо програму Н1 телевизије у фебруару ове године. Сва имовина је, каже Нешић, купљена од плате.

Два стана двије гараже у Тивту, купио регуларно од својих примања од плате у парламенту, рекао је Ненад Нешић, министар безбиједности БиХ (ДНС).

Чини се да ће остати вјечита мистерија како је могуће да политичари купују станове без кредита, са само једном платом. Можда је та мистерија и један од разлога због чега се, како они кажу, заборављају пријавити некретнине да грађани не би сазнали пуну истину што би изазвало разне реакције у јавности.

„Политичари свјесно не пријављују имовину јер кад би пријавили јавност би се питала одакле им толика имовина чак и кад имају неке фриме био би велики несразмјер њихових прихода и имовине коју посједују“, сматра Владимир Шушак, новинар.

Док се политичари баве тиме шта ће од некретнина пријавити, шта неће, колико ће станова бити на имовинском картону који су они зарадили, а колико ће их заборавити јер су родбински наслијеђени, грађани о великим улагањим у стан могу да сањају, а  једва могу да купе и нови ауто.

Можда се деси да неки због инфлације и високих цијена постану вегетаријанци јер колико расту цијене ни за меса нема довољно новца, али је битно да наши политичари имају пуне фрижидере и по шест илли седам кровова над главом.  

(БН) Фото: Илустрација/021

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Wwww

12.04.2023 18:41

Сто сте узели од народа дабога вам не требало ни деветом кољену. Доцете код бога на наплату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

12.04.2023 18:47

Нема њих ко контролисати и процесуирати, то све страначки кадар.

Name

Јоја

12.04.2023 21:24

Wwwww ко ти је крив сто си идиот

Name

Борац

13.04.2023 09:47

Толико су се накрали,да не знају ста имају.

Name

Олос лоповски

12.04.2023 18:43

Треба им све одузети , конфисковати и подјелити народу, а такодје треба увести велике казне и санкције свима који не пријаве ста имају, а обављају јавне функције. Опљацкали сте ову земљу и народ због васе незасите похлепе, скоројевици срамотни, остацете упамцени по криминалу, корупцији, друству из кога постени и млади људи одлазе главом без обзира, по неспособности и безидејности васих политика подредјених искљуциво лицним интересима, а не напретку друства и по томе сто сте за мање од 3 деценије од постојања Републике Српске, за коју су људи гинули, успјели направити празну, провинцијалну и апатицну љустуру у којој људи зиве неквалитетно, под сталним стресом , осјецајуци да су протрацили године зивота у црној рупи Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кондор

12.04.2023 19:19

Пљацкају Српску па купују по Европи дестинације

Name

Полетарац

12.04.2023 20:09

Прије сест-седам деценија на овим просторима десила се таква прица. Одузета је имовина стецена израбљивањем сељака и радника, или једноставним криминалом и корупцијом, бас као сто се стице данас. Све је одузето и подијељено народу, дрзава је економски процвјетала а онда када нам је постало свима боље, одлуцили смо да је такав систем срање и да треба да га срусимо. Ми смо слијепци који из насе историје ниста конструктивно нисмо науцили, и вртимо се стално по истој крузници. Не треба нама боље, јер то боље нам брзо постане неподносљиво. Сматрам да је ово сада природно стање балканаца и Балкана, јер ста год да нам се десавало ми увијек изнова заврсимо бас овако.

Name

Ма

12.04.2023 18:54

Више свака шуша има бар 1 стан негдје у Србији па што не би имали тзв политичари највећи лопови у овој назови држави?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

12.04.2023 20:26

Лажу бандити,како не забораве сваки месец подићи плату

Name

Здравко

12.04.2023 20:58

Нека провјере и Стевандића, има стан у Београду, Будви на господји, син кафане у талу, кућа у Бањалуци, пословне просторе....

Name

Саша БЛ

13.04.2023 13:37

Није ствар што имаш стан. Ствар је у томе да немаш објашњење којим новцем ди га платио.

Name

Илија

12.04.2023 19:03

Намацали су се они и превише све то треба враћати народу а њих у апсу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Краљевић

13.04.2023 07:40

Па све од плате. Као и Нешић.

Name

#

12.04.2023 19:38

Ови наши "политичари" не воде политику земље и народа већ пљачку и глупо их је називати политичарима јер они не раде на просперитету и добробити земље у којој живе и за чије интересе и просперитет треба да раде и да се боре већ спроводе систематску пљачку и урушавају закон својим дјеловањем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зацарани круг

12.04.2023 20:42

Овај проблем је лако рјесив, ко не пријави своју имовину аутоматски се одрице исте у корист: лијецења дјеце, републике српске, прасецих фондова… зацарани круг, хахахаахаа

ОДГОВОРИТЕ
Name

пројект

12.04.2023 21:01

Не треба им ништа узимати, њима је НАРОД дао сатисфакцију да могу да раде шта хоће и да узимају колико хоће. Уколико нисте задовољни на следећим изборима изиђите и гласајте а својим бабама и дедама а можда и мајкама и очевима забраните да иду на изборе па промените власт али је после тога контролишите да не ради исто као стара. Ово што пишем је бесмисао јер управо ће на изборе баке и деке а омладина да спава а после да пише коментаре како власт не ваља. СРБИЈАНЦИ (све нације и народне мањине) ПРОБУДИТЕ СЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

12.04.2023 21:04

Ма то они несвјесно не пријаве,забораве где и ста имају.стан горе доле као да је битно.А никакве нико одговорности нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора је

12.04.2023 21:56

Да ли су Цубриловиц и остали лопови пријавили станове,фирме и јос доста тога у Аустрији,рецимо Салзбургу,Грацу,Бецу??? Доста је пара изнесено из Мале Станице и слицних елитних бањалуцких кафана гдје се састају главесине с аустриским бизнис лоповима !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРОДЕ ОСВЕСТИ СЕ!

13.04.2023 07:18

Од силног посла заборављају да пријаве некретнине. А ја мислио да само године утичу на деменцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рви

13.04.2023 08:41

Све сто сте отели и покрали од напаценог народа дабогда дали за лијецење све до задњег у лози,сјеме вам се затрло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

13.04.2023 11:42

Купујо од плате, кога они то лазу? Они имају утицај, тај утицај користе, неком направе услугу, а тај неко их цасти станом или куцом, или автом. Тако да им моземо поветовати, да немају појма, где имају, ста имају и колико тога имају. Од плате то није купљено, како покусава лагати Несиц. Да им није политике, јос увек би цували овце у свом селу, и цурликали фрулу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

14.04.2023 06:08

Наводно је законска обавеза државних функционера да пријаве своју имовину, али тај закон не предвиђа никакве санкције, и ако понешто забораве!?? И какав је то закон? Нонсенс и лакрдија!!

ОДГОВОРИТЕ