Невесиње: Дан сјећања на Другу лаку бригаду ВРС

- У Луци код Невесиња данас је обиљежен Дан формирања Друге лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, а тим поводом служен је помен и положени вијенци на Спомен обиљежје погинулим борцима.

Република Српска 09.04.2023 | 18:40
Невесиње: Дан сјећања на Другу лаку бригаду ВРС

Сабораци су оживјели сјећања на вријеме од прије 31 године када је настала ова војна формација, истичући да је била мала по бројности, а велика по храбрости њених припадника, по зони одговорности и значају за стварање Републике Српске.

Након литургије у Цркви Успења пресвете Богородице, код Спомен обиљежја на којем су исписана имена 207 погинулих бораца и 109 цивила свештеник Младен Чалија служио је помен.

"Окупили смо се данас да се сјетимо људи који су поднијели велику жртву за отаџбину дајући свој живот да бисмо ми данас живјели у слободи, миру и љубави", истакао је Чалија.

Сњежан Глоговац био је најмлађи припадник Друге лаке пјешадијске бригаде. Ступио је у редове бригаде са 17 година и остао до краја рата дијелећи са саборцима сва искушења.

"Наши преци су много пострадали у претходним ратовима и знали смо да се морамо бранити и организовати", рекао је Глоговац, додавши да се са поносом сјећа дана проведених са својом браћом.

Скупу сјећања сваке године присуствује Драго Глаговац из Чичева, тренутно настањен у Вишеграду.

Он је истакао да ово окупљање прате јаке емоције и сјећање на дане војевања по брдима између Невесиња и Коњица.

Он је додао да му је Дејтон теже пао него сва ратишта и страдања, јер су Срби из Коњица остали без вјековних огњишта.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић указао је на судбину Срба из Коњица који су много пострадали у рату, да би Дејтонским споразумом њихова очекивања била изневјерена.

Авдаловић је изразио поштовање према овим људима који су расути по читавом свијету, истичући њихову вољу и снагу да сваке године дођу у Луку и одају пошту преминулим саборцима и сродницима.

Предсједник Борачке организације Невесиње Синиша Шиповац рекао је да је ово дан сјећања на вријеме када су били одважни, поносни и одлучни да бране вјековна огњишта.

Он је истакао улогу и ратног команданта мајора Боре Антеља који је, како је рекао, давао додатни мотив да се истраје у очувању територије.

"Срећан сам што сам био дио генерације која је стварала Републику Српску, што се окупљамо у слободи и увијек тужан због великих жртава које смо поднијели на том путу, нагласио је Шиповац.

Овације присутних изазвало је преношење поздрава мајора Антеља и пуковника Душана Вукоја.

"Нека је вјечна слава и хвала палој браћи. Окупљајте се и чувајте успомене на нашу часну и јуначку борбу", поручили су ратни команданти.

Вијенце и цвијеће код Спомен обиљежја положили су представници општинских борачких организација из Херцеговине, општине Невесиње, Трећег пјешадијског Република Српска пука, Извиђачко-диверзантског вода, Удружења Коњичана, те удружења породица погинулих бораца и несталих цивила, дјеце погинулих бораца "Насљеђе", старјешина Војске Републике Српске и војних и цивилних жртава рата.

У културно-умјетничком дијелу програма наступила је етно група "Свети Димитрије" и гуслар Сњежан Глоговац.

(БН/Срна) Фото: Радио Невесиње

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Цеститке

09.04.2023 17:32

Па ста,би Јајце,па МГрад па Дервента, па КВарос, .... ето их И код Вас. До је Баје И Бисерке бице зла

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОВАЦИЈЕ

09.04.2023 18:17

Гдје је Вукоје Душан?

Name

Ето

09.04.2023 19:25

Милановића хаха додикивог јарана

Name

рбм

09.04.2023 18:28

Живјео Српски народ заувјек !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рбм 2

10.04.2023 06:29

Живио ПОШТЕНИ српски народ који воли Босну и Херцеговину, али њих није пуно. Овако, желим свима онима који су са машинеријом бивше ЈНА напали Босну И Херцеговину, Бошњаке, Босанце и др патриоте да пате!

Name

АКТИВИСТА

09.04.2023 18:59

Само се ви осјећај те, а Хрвати се одликују по Српској. Дезертер се пита, а ви га подржавате и бирате. Стид вас било, покојника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

09.04.2023 21:46

Вецна слава и хвала свим Херцеговцима палим за Републику Српску. Има јос Срба који цене и постују оно највредније сто сте дали за насу слободу и који це дати исто то ако буде потребно , зивот . Вецнаја памјат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја, мајмуне

10.04.2023 10:42

Зашто нису отишли да бране РСК? Сви се ушутили тада, као и данас на Додиков криминал! ЈАЈАРЕ! Лако је било с Бошњацима ратовати...

Name

Херцеговац

10.04.2023 06:40

Активиста, свака ти част за коментар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фед

10.04.2023 07:36

А годисње 600 милиона марака од Федерације помоци,а од Србије 5 милиона колико је успјесна та РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

10.04.2023 09:22

Брука и срамота, на сваком кораку.

ОДГОВОРИТЕ