Nevesinje: Dan sjećanja na Drugu laku brigadu VRS

- U Luci kod Nevesinja danas je obilježen Dan formiranja Druge lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, a tim povodom služen je pomen i položeni vijenci na Spomen obilježje poginulim borcima.

Republika Srpska 09.04.2023 | 18:40
Nevesinje: Dan sjećanja na Drugu laku brigadu VRS

Saboraci su oživjeli sjećanja na vrijeme od prije 31 godine kada je nastala ova vojna formacija, ističući da je bila mala po brojnosti, a velika po hrabrosti njenih pripadnika, po zoni odgovornosti i značaju za stvaranje Republike Srpske.

Nakon liturgije u Crkvi Uspenja presvete Bogorodice, kod Spomen obilježja na kojem su ispisana imena 207 poginulih boraca i 109 civila sveštenik Mladen Čalija služio je pomen.

"Okupili smo se danas da se sjetimo ljudi koji su podnijeli veliku žrtvu za otadžbinu dajući svoj život da bismo mi danas živjeli u slobodi, miru i ljubavi", istakao je Čalija.

Snježan Glogovac bio je najmlađi pripadnik Druge lake pješadijske brigade. Stupio je u redove brigade sa 17 godina i ostao do kraja rata dijeleći sa saborcima sva iskušenja.

"Naši preci su mnogo postradali u prethodnim ratovima i znali smo da se moramo braniti i organizovati", rekao je Glogovac, dodavši da se sa ponosom sjeća dana provedenih sa svojom braćom.

Skupu sjećanja svake godine prisustvuje Drago Glagovac iz Čičeva, trenutno nastanjen u Višegradu.

On je istakao da ovo okupljanje prate jake emocije i sjećanje na dane vojevanja po brdima između Nevesinja i Кonjica.

On je dodao da mu je Dejton teže pao nego sva ratišta i stradanja, jer su Srbi iz Кonjica ostali bez vjekovnih ognjišta.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović ukazao je na sudbinu Srba iz Кonjica koji su mnogo postradali u ratu, da bi Dejtonskim sporazumom njihova očekivanja bila iznevjerena.

Avdalović je izrazio poštovanje prema ovim ljudima koji su rasuti po čitavom svijetu, ističući njihovu volju i snagu da svake godine dođu u Luku i odaju poštu preminulim saborcima i srodnicima.

Predsjednik Boračke organizacije Nevesinje Siniša Šipovac rekao je da je ovo dan sjećanja na vrijeme kada su bili odvažni, ponosni i odlučni da brane vjekovna ognjišta.

On je istakao ulogu i ratnog komandanta majora Bore Antelja koji je, kako je rekao, davao dodatni motiv da se istraje u očuvanju teritorije.

"Srećan sam što sam bio dio generacije koja je stvarala Republiku Srpsku, što se okupljamo u slobodi i uvijek tužan zbog velikih žrtava koje smo podnijeli na tom putu, naglasio je Šipovac.

Ovacije prisutnih izazvalo je prenošenje pozdrava majora Antelja i pukovnika Dušana Vukoja.

"Neka je vječna slava i hvala paloj braći. Okupljajte se i čuvajte uspomene na našu časnu i junačku borbu", poručili su ratni komandanti.

Vijence i cvijeće kod Spomen obilježja položili su predstavnici opštinskih boračkih organizacija iz Hercegovine, opštine Nevesinje, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Izviđačko-diverzantskog voda, Udruženja Кonjičana, te udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila, djece poginulih boraca "Nasljeđe", starješina Vojske Republike Srpske i vojnih i civilnih žrtava rata.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupila je etno grupa "Sveti Dimitrije" i guslar Snježan Glogovac.

(BN/Srna) Foto: Radio Nevesinje

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Cestitke

09.04.2023 17:32

Pa sta,bi Jajce,pa MGrad pa Derventa, pa KVaros, .... eto ih I kod Vas. Do je Baje I Biserke bice zla

ODGOVORITE
Name

OVACIJE

09.04.2023 18:17

Gdje je Vukoje Dušan?

Name

Eto

09.04.2023 19:25

Milanovića haha dodikivog jarana

Name

rbm

09.04.2023 18:28

Živjeo Srpski narod zauvjek !!!

ODGOVORITE
Name

Rbm 2

10.04.2023 06:29

Živio POŠTENI srpski narod koji voli Bosnu i Hercegovinu, ali njih nije puno. Ovako, želim svima onima koji su sa mašinerijom bivše JNA napali Bosnu I Hercegovinu, Bošnjake, Bosance i dr patriote da pate!

Name

AKTIVISTA

09.04.2023 18:59

Samo se vi osjećaj te, a Hrvati se odlikuju po Srpskoj. Dezerter se pita, a vi ga podržavate i birate. Stid vas bilo, pokojnika.

ODGOVORITE
Name

Joja

09.04.2023 21:46

Vecna slava i hvala svim Hercegovcima palim za Republiku Srpsku. Ima jos Srba koji cene i postuju ono najvrednije sto ste dali za nasu slobodu i koji ce dati isto to ako bude potrebno , zivot . Vecnaja pamjat

ODGOVORITE
Name

Joja, majmune

10.04.2023 10:42

Zašto nisu otišli da brane RSK? Svi se ušutili tada, kao i danas na Dodikov kriminal! JAJARE! Lako je bilo s Bošnjacima ratovati...

Name

Hercegovac

10.04.2023 06:40

Aktivista, svaka ti čast za komentar!

ODGOVORITE
Name

Fed

10.04.2023 07:36

A godisnje 600 miliona maraka od Federacije pomoci,a od Srbije 5 miliona koliko je uspjesna ta RS

ODGOVORITE
Name

tragac

10.04.2023 09:22

Bruka i sramota, na svakom koraku.

ODGOVORITE