Тијесне везе Јунајтед групе са властима у Москви

Волфрам Куони је у исто време био председник Јунајтед Медија Нетворк, која стоји иза Н1 и Нова С, и заменик председника Гаспром банке Швајцарска, у служби руских олигарха и политичара из Кремља

Србија 07.04.2023 | 13:33
Тијесне везе Јунајтед групе са властима у Москви

Драган Шолак, Јунајтед група и медији у њиховом власништву, који се у домаћој јавности и пред институцијама ЕУ и САД представљају као проевропски и прозападни, имају дугогодишње директне везе са личностима које су у служби режима из Кремља.

Ово је објавио словеначки истраживачки портал “Позарепорт.си”, који је анализирао јавно доступне извора информација о пословним потезима Јунајтед групе и њеног газде Шолака.   

Наиме, пуних седам година на функцији председника компаније Јунајтед Медија Нетворк (Унитед Медиа Нетwорк АГ) налазио се Волфрам Куони, у родној Швајцарској познат као “консиљере” и банкар како руских олигарха тесно повезаних са Кремљом тако и директно људи из самог државног врха Русије!

А фирме Јунајтед Медија Нетворк са седиштем у Цириху и Јунајтед Медија (Унитед Медиа Сарл) из Луксембурга стоје иза читавог низа медијских кућа као што су телевизије и портали Н1 и Нова С, као и дневни листови Данас и Нова.

Уз све ово, пословни партнер СББ Фондације је Марија Куони, супруга Волфрама Куонија, такође врло тесно повезана са круговима руских олигарха.

Овим сазнањима бачена је дебела сенка на сталне тврдње Јунајтед групе, Шолака и њихових медија у домаћој јавности и у Бриселу да су чврсто проевропски опредељени, да им је циљ европска Србија, а да је свако ко им стане на пут “антиевропски”.

Волфрам Куони и Драган Шолак повезани су још од 2010. године, али први пут се име овог швајцарског мешетара у медијима помиње 2013, када је искеширао читавих 8,2 милиона евра како би бугарски тајкун и бивши обавештајац Красимир Гуергов од фирме Мултиком откупио власништво над Дајрект Медијом, највећом српском адвертајзинг компанијом.

Спекулисало се да су Куони и Гуергов заправо служили као параван за Шолака, који је куповинама преко посредника од 2014. почео да преузима Дајрект Медију, да би је и званично купио 2018. године.

Волфрам Куони и Драган Шолак су у међувремену ступили у потпуно званичан однос: Куони је читавих седам година, од 10. априла 2015. до 18. маја 2022, био председник Јунајтед Медија Нетворк, компаније која са Јунајтед Медија Сарл. предводи медијску дивизију Јунајтед групе.
Шта је у поменутим датумима посебно занимљиво? Волфрам Куони, особа која дуги низ година служи као финансијски саветник и “консиљере” руских олигарха блиских са режимом у Москви, био је на челу Јунајтед Медија Нетворк пуна три месеца након почетка агресије Русије на Украјину и два месеца након што је, управо због ратне агресије, морао да оде са места заменика председника Гаспром банке у Швајцарској!

Драган Шолак се, дакле, држао Волфрама Куонија док није потпуно догорело, при чему није искључено да су и након званичног одласка Путиновог човека из Јунајтед групе наставили да пословно сарађују.

Изузетно блиске везе Волфрама Куонија са Кремљом огледају се у чињеници да је он, а истовремено док је био први човек Јунајтед Медија Нетворк, имао функцију заменика председника управног одбора Гаспром банке у Швајцарској (“Газпромбанк Сцхwеиз АГ”), у власништву руске државне Гаспром банке из Москве.

Како су известили швајцарски медији, Куонијева банка са адресом у Цириху имала је своју тајну и праву сврху: да служи за чување новца који су најистакнутији људи режима износили из Русије!

Према наводима тамошњих истражних органа, Гаспром банка Швајцарска је депоновала стотине милиона евра руских политичара и тајкуна, међу којима су најважнији Сергеј Ролдугин - блиски пријатељ Владимира Путина и кум његове ћерке, затим Сергеј Лавров - дугогодишњи министар спољних послова Руске Федерације, али и Путин лично!

Такође у Цириху је до дан данас смештена адвокатска канцеларија Волфрама Куонија, за коју медији у Швајцарској кажу да “живи од богатих Руса, а у повезивању са клијентима помаже му супруга Марија, у чији бутик долазе руски богаташи”.

Куони је отишао са високе позиције у Гаспром банци у марту 2022, након почетка руске инвазије на Украјину, тек након што се у швајцарској јавности због тога дигла бука, а на челу Јунајтед Медија Нетворк остао је све до маја 2022. године, увелико док су руски тенкови гранатирали Украјинце.

Волфрам Куони се иначе помиње у најважнијим међународним истраживањима пореских малверзација и изношења огромних сума новца у такозване пореске рајеве широм света, па се у “Малта досијеима” наводи да је помогао Шолаку да из Хрватске извуче 67 милиона евра без плаћања пореза, а присутан је и у “Пандора папирима”.

Шта ће на све ово рећи Европљани и Американци, које Драган Шолак и Јунајтед група годинама убеђују у своју проевропску и прозападну оријентацију, остаје да се види.

Шолакова СББ Фондација партнер са Русима

Брачни пар Марија и Волфрам Куони у Цириху заједно држе компанију за финансијске услуге Аспермонт, где је она оснивач и главни партнер, а он председник. На интернет презентацији ове фирме истиче се, између осталог, да држе “посебан фокус на Русију”, а међу клијентима имају највише Русе.

Према незваничним сазнањима, која није било могуће проверити, мистериозна Марија Куони је можда пореклом из Србије! У прилог томе говори чињеница да је Марија оснивач и члан Саветодавног одбора невладине организације “Клик за Србију”, која је поред филантропских активности у Србији и изразито проруске оријентације. Између осталог, једна од важнијих активности ове НВО је пројекат “Српско-руски медаљони”.

Све ово не би било толико занимљиво да и овде није присутан Драган Шолак! Наиме, један од најистакнутијих партнера проруске “Клик за Србију” је СББ Фондација, међу чијим су оснивачима ТВ Н1 и Јунајтед медија, а члан УО је извршни директор компаније СББ Милија Зековић.

Додатна занимљивост: СББ Фондација је основана 2015, исте године када је на чело Јунајтед Медија Нетворк дошао Волфрам Куони.

А као “шлаг на торту” долази чињеница да “Клик за Србију” на свом интернет сајту као истакнутог партнера, уз СББ Фондацију, наводи и руску државну организацију Руски дом!

Оснивач Руског дома је агенција Руске Федерације “Росотрудничество”, која је под западним санкцијама због помагања и подршке нападу на Украјину.

(Ало.рс) Фото: Профимедиа/Ало 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Нетацно

07.04.2023 11:58

Ма глупост. Једини који дају објективно или понекад проукрајинско видјење десавања у Украјини и доводе неутралне или проукрајинске аналитицаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМИСЛОВ

07.04.2023 12:07

Са ким су повезани Хепи,Пинк и Информер(он је врх квалитетног новинарства)????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

07.04.2023 13:30

И да су словенци управу, не сљивим јих 5 посто. Кад це да престану са криминалом којег врсе против мене, тек онда цу мозда да јих понекад слусам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

07.04.2023 18:26

Ја бих прије рекао да су анти Руски али мозда гријесим.повезани са кремљом а навијају за фасисте

Name

Тако је

07.04.2023 19:34

Раде. Ни слојевите манипулације ницему не вриједе....

Name

Ваљало је то све

07.04.2023 20:11

Довести у ред. Свака цаст руској власти.

Name

Мирослав

07.04.2023 15:41

Белосветски лопови, једноставно лоповима отказес гостопримство, и укинес њихову пропаганду, забранис рад њиховим ТВ-а. Сто да нам деца гледају и расту уз лоповске ТВ-е, да се изопаце, и поверују у оно сто они пропагирају и намецу? Осим тога, порез плацају само на запослене, а сва профит одлази лоповима, у порезне оазе. Нека плате порез од зараде, па нека галаме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљацке нема

08.04.2023 08:56

Такви су им сада бескорисни (нема и паре и јаре). Пљацкати Русију у реалној вриједности затим на тим руским "парама" у нову пљацку..... Погодна Западу преко Јелциња у Русији "демократија" је прослост....

ОДГОВОРИТЕ